Nieuws

KansRIJk in beweging: nieuwe trajecten en nog meer maatwerk

1 maart 2024

Vakoverstijgende lessen, een opleiding in een ander jasje én een pilot met een nieuw traject voor studenten. De ontwikkelingen bij Rijn IJssel KansRIJk zijn groot. Daarom zijn ruim zeventig samenwerkingspartners deze donderdagochtend op de Velperweg voor een informatieochtend. Een terugblik aan de hand van drie ontwikkelingen.

Buitenkans: een voorbereiding op KansRIJk 

In september zijn zestien studenten gestart met de pilot Buitenkans. Een traject van een halfjaar, bedoeld voor studenten die nog niet helemaal klaar zijn voor een reguliere route. Dat heeft vaak te maken met terugkerende problematiek. Denk daarbij aan een trauma, slaapproblemen of depressie.

Loopbaancoaches en instructeurs bereiden de studenten in een viertal periodes van vijf weken alsnog voor op een opleiding bij KansRIJk. Persoonlijke en professionele groei staan voorop. Net als het ontwikkelen van werknemersvaardigheden. De kans dat ze vervolgens bij KansRIJk uitvallen, moet vanwege dit voortraject aanzienlijk kleiner worden.

Docenten uit team Buitenkans.

De eerste pilotgroep heeft het traject inmiddels afgerond. Zeventig procent stroomde begin deze maand door naar een opleiding binnen KansRIJk. Inmiddels is de tweede groep met 19 studenten gestart.

Meer naar school en vakoverstijgende lessen bij BBL-opleidingen

Studenten die een BBL-opleiding bij Rijn IJssel KansRIJk volgen, gaan vaker naar school. In de eerste drie periodes van het jaar twee dagen in plaats van één. Dit om een betere binding met school en de loopbaancoaches te creëren. Bovendien hebben docenten zo sneller zicht op eventuele problemen.

Tijdens die lesdagen volgen de BBLers een nieuwe onderwijsmethode. Daarbij komen verschillende vakken samen in één project: Mijn Land. Dat betekent dus geen losse les Nederlands, rekenen of  burgerschap meer. Studenten bedenken een eigen land, vertelt docent Yolande de Jonge. Daarbij gaan ze creatief aan de slag. Ze maken bijvoorbeeld een vlag, een poster en bedenken normen en waarden die in het land gelden. Dat laatste biedt ruimte om in gesprek te gaan met de klas over dit thema. Wat vindt iedereen en waarom vind je dat? Op die manier verweven we burgerschap in het project.

Docenten uit team KansRIJk BBL.

De vakoverstijgende lessen zorgen ervoor dat docenten beter in kunnen spelen op wat de groep op dat moment nodig heeft, licht Yolande toe. Als een klas te onrustig is om te schrijven, kunnen we ook andere dingen doen. Zo kunnen we meer maatwerk bieden.

Bij Dienstverlening hoef je het niet meteen te weten

Sinds vorig schooljaar kunnen studenten zich aanmelden voor Dienstverlening op niveau 2 bij Rijn IJssel KansRIJk. Het eerste jaar bestaat uit een basisjaar. Pas in het tweede jaar kiezen studenten voor het uitstroomprofiel Medewerker facilitaire dienstverlening óf Helpende zorg en welzijn.

Die twee jaar volgen ze onderwijs bij Rijn IJssel KansRIJk. Dat betekent een veilige omgeving met veel begeleiding. Groot voordeel is bovendien dat studenten in het eerste jaar kunnen onderzoeken wat ze willen voordat ze een keuze maken.

De opleiding Helpende zorg en welzijn wordt ook in reguliere vorm aangeboden bij Rijn IJssel, locatie Kronenburg. Er is dan geen basisjaar.

Samenwerkingspartners spreken over verfrissende ontwikkelingen

Genodigden van de informatieochtend spreken na afloop over verfrissende ontwikkelingen en mooie concepten. Zo stelt Hanneke van der Voet van Gemeente Arnhem potentieel veel kandidaten te hebben voor Buitenkans. Het is echt een mooi concept en in mijn ogen ook zeker hard nodig.

Ook Loretta Bolk van VSO Mariëndael ziet veel potentie in Buitenkans. Ik zie regelmatig jongeren die door hun gedrag moeilijk een plek vinden. Buitenkans zou een mogelijkheid voor hen kunnen zijn. Ik vind het een mooi initiatief en bovendien erg verfrissend voor een mbo-instelling.