50 jaar laboratoriumonderwijs

50 jaar laboratoriumonderwijs regio Arnhem/Nijmegen

50 jaar geleden (eigenlijk 51, maar vorig jaar vergeten we voor het gemak vanwege de coronacrisis) startten de eerste hbo- en mbo-laboratoriumopleidingen in Arnhem en Nijmegen. Inmiddels zijn we diverse fusies, nieuwe opleidingen en cursussen verder.

Sinds een halve eeuw komen studenten uit het hele land, maar vooral uit de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg naar (voorlopers van) HAN en Rijn IJssel voor hun opleiding. Het gaat om biologisch-medische, chemisch-fysische, bio-informatica- en masteropleidingen. Ook dit studiejaar hebben bijna tweeduizend studenten die keuze gemaakt: zij volgen op dit moment hun studie in Arnhem of Nijmegen.

HAN en Rijn IJssel willen het 50-jarig jubileum niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom organiseren wij tot en met eind mei 2022 diverse activiteiten waarin laboratoriumtechniek centraal staat. Deze zijn bedoeld voor (oud-)studenten, (oud-)medewerkers, middelbare scholieren en bedrijven. Hieronder lees je meer over deze activiteiten.

Programma per dag

Rijn IJssel en de HAN organiseren deze open dag tegelijkertijd Op deze locatie biedt Rijn IJssel de lessen aan in de laboratoriumopleidingen, waarbij samenwerking is met de laboratoriumopleidingen van de HAN en waarbij er vanuit niveau 4 makkelijkere doorstroom is naar het hbo. Je kunt hier terecht als je meer wilt weten over de opleidingen Allround laborant, Biologisch-medisch analist en Chemisch-fysisch analist.

De reünie van de mbo-opleidingen (ook die van KMLO, Biotechniek en Dierverzorger) vindt plaats in het Arnhemse Tech Plaza. Dat is sinds oktober 2021 het onderkomen van de technische- en ict-opleidingen van Rijn IJssel. Het evenement aan de Tivolilaan 40 begint om 14:00 uur en duurt tot 18:00 uur.

Aanmelden kan hier.

Deze reünie is georganiseerd voor en door (de voorlopers van) HAN-ATBC en Rijn IJssel. Ken jij nog oud-collega's of studiegenoten? Stuur de link van het formulier dan gerust naar hen door! Na aanmelden ontvang je een bevestiging en informatie over parkeermogelijkheden.

De reünie van de hbo- en master(lab)opleidingen vindt plaats in Nijmegen. Locatie is de Laan van Scheut 2. Het evenement begint om 14:00 uur en duurt tot 18:00 uur.

Aanmelden kan hier.

Deze reünie is georganiseerd voor en door (de voorlopers van) HAN-ATBC en Rijn IJssel. Ken jij nog oud-collega's of studiegenoten? Stuur de link van het formulier dan gerust naar hen door! Na aanmelden ontvang je een bevestiging en informatie over parkeermogelijkheden.

Techniekdag Arnhem is bedoeld voor techniekpromotie voor kinderen tussen 8 en 15 jaar. Leerlingen, scholieren én hun ouders zijn van harte welkom.

Hier vind je meer informatie.

Studenten kunnen Bas Haring het hemd van het lijf vragen. Hij is filosoof, kinderboekenschrijver, hoogleraar, maar vooral bekend van zijn inbreng in het tv-programma Proefkonijnen. In dat programma krijgen kijkers antwoord op door hen gestelde, vaak ietwat ongewone, vragen. Veel experimenten worden na afloop toegelicht door een panel van 'wijze mannen'. Bas Haring was vast panellid.

Wegens ziekte van Bas Haring is de collegetour uitgesteld naar het voorjaar.

De collegetour vindt plaats in de aula van Laan van Scheut 2 in Nijmegen. Details volgen nog.

Om de collegetour bij te wonen, moet je je aanmelden. Doe dat vooral, want dit is je kans om alles over Bas te weten te komen!

Houd er rekening mee dat we werken met de CoronaCheck-app bij de toegang.

Diverse opleidingen van Rijn IJssel, waaronder de laboratoriumopleidingen, zijn in oktober 2021 verhuisd naar een prachtig nieuw gebouw op het voormalige AKZO-terrein in Arnhem. Tech Plaza, zoals het nieuwe pand heet, zou op 25 november 2021 worden geopend. Als gevolg van de coronacrisis is deze opening uitgesteld naar het voorjaar van 2022. Een exacte datum volgt nog.

Beeldmateriaal

Een jubileumpagina is niet af zonder foto’s en video’s. Heb jij oud beeldmateriaal van jouw opleiding, mail dat dan aan Jeroen van Wieringen (Rijn IJssel) of Erna Jansen (HAN). Een verzameling van beeldmateriaal wordt later gepubliceerd. Vermeld bij de foto of video wie de maker is en het jaartal.

Bekijk hier historische foto's