Interviews met Gijs Neplenbroek en Werner Redlich

Gijs Neplenbroek: “Mbo-ambassadeurschap is waardevol!”

Sinds mei vorig jaar is Gijs Neplenbroek (23) uit Zutphen de Rijn IJssel mbo-ambassadeur. Hoe ervaart hij het ambassadeurschap en wat heeft hij eraan?

“Het is een waardevol onderdeel van de studie”, vertelt de student aan de opleiding Muzikant (voorheen School van het Nederlandse lied), “maar het kost veel tijd. Reken op zo’n vier uur per week. Het eerste halfjaar is vooral druk. In mei is de Rijn IJssel-verkiezing en na de zomervakantie begint het echt: de opening van het mbo-jaar, challenges, netwerkbijeenkomsten. En natuurlijk in november het gala, waar de nationale mbo-ambassadeur wordt gekozen. Maar het is ’t waard! Na het gala wordt het snel rustig.”

Wat heeft het ambassadeurschap jou opgeleverd?
“Veel nieuwe contacten er ervaringen. Het ambassadeurschap heeft mij ook een beter beeld van de maatschappij gegeven. We waren in totaal met 42 ambassadeurs en zij vormen een gelijkwaardige afspiegeling van de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld qua verhouding man/vrouw en etniciteit. Als je je daarvoor openstelt, kun je veel leren.”

Wat ging er minder goed tijdens het ambassadeurschap?
“De planning was niet helemaal helder. Ik hoorde vaak pas op het laatste moment wanneer er activiteiten waren. Dat moet de organisatie ‘Dit is mbo’ echt beter doen. Want dan kan een student er rekening mee houden met school. Omdat ik Asperger heb, vond ik het al helemaal vervelend dat niet alles duidelijk was. Overigens krijg je wel vrij van school voor de activiteiten.”

Heb je tips voor nieuwe studenten die zich kandidaat willen stellen?
“Stap erin met een open houding en doe je best, dan kom je het verst. En blijf jezelf! Als je ergens niks van afweet, hou je mond er dan over. Je bent ambassadeur, dus vertegenwoordiger. Je bént niet de organisatie. Je kunt alleen het beeld van de organisatie veranderen!"

Raad je studenten aan om zich kandidaat te stellen?
“Zeker, gewoon doen! Het is best leuk om overal je foto tegen te komen. Als je een uitgaanstype bent, word je ook herkend. En het ambassadeurschap staat geweldig op je cv, want het zegt iets als je je school hebt vertegenwoordigd. Je bent bijna een jaar lang het boegbeeld van 15.000 studenten!”

Werner Redlich: “Energie door mbo-ambassadeurschap!”

Werner Redlich, instructeur bij de opleiding Leisure performer, droeg dit jaar student Gijs Neplenbroek (23) voor als kandidaat voor het mbo-ambassadeurschap 2019 van Rijn IJssel. Waarom en wat leverde het Werner op?

“Gijs is een bijzondere student. Hij deed eerst de opleiding Laboratoriumtechniek en studeert nu aan de School van het Nederlandse Lied. Een bijzondere switch. Gijs heeft Asperger en is verbaal sterk, heeft oog voor detail. Ik ben blij dat hij afwijkt! Hij steekt boven anderen uit. Wat ook bijzonder is: Gijs is als enige van onze studenten geïnteresseerd in oude Nederlandstalige muziek, bijvoorbeeld de Zangeres Zonder Naam. Hij heeft veel feitenkennis en pluist alles uit, waardoor zijn presentaties altijd te lang zijn”, lacht Werner.

Waarom droeg je Gijs aan voor het ambassadeurschap?
“Ik wil dat het mbo goed op de kaart wordt gezet én ik wil laten zien dat autisme niet alleen beperkingen kent, maar ook veel voordelen.”

Wat leverde het voordragen van Gijs je op?
“Het mooiste cadeau: de blijdschap van Gijs en dat hij zoveel mocht meemaken! Het gaf mij energie. En het kostte nauwelijks tijd, ik was er vier uur mee bezig. Ik heb Gijs geholpen met zijn voorstelfilmpje en ik was bij het voorstellen voor de jury, waaronder Kitty Oirbons en wethouder Hans de Vroome. Het was leuk om de landelijke finale in schouwburg Orpheus in Apeldoorn mee te maken. Ik ontmoette daar Gijs zijn vader en sprak met veel mensen uit het mbo over ontwikkelingen in het onderwijs.”

Waarom raad je anderen aan een student voor te dragen voor het mbo-ambassadeurschap?
“Omdat het belangrijk is om op die manier de diversiteit van mbo-studenten te laten zien. Verder is het geweldig om de groots opgezette finale mee te maken. En misschien het belangrijkst: je geeft een student iets mee voor de rest van zijn leven.”