Rijn IJssel mbo-ambassadeurs 2020

Rijn IJssel mbo-ambassadeurs

Ieder jaar benoemd Rijn IJssel een mbo-ambassadeur van het jaar. Rijn IJssel neemt op deze manier dé gelegenheid waar om zijn waardering en trots te laten zien voor studenten die zich bij Rijn IJssel op een bijzondere manier tijdens hun opleiding of stage hebben onderscheiden en een voorbeeld zijn voor anderen. Studenten die zich laten zien en horen en kunnen vertellen waarom een mbo-opleiding voor hen en voor de maatschappij belangrijk is. Een ambassadeur heeft een missie, staat voor Rijn IJssel en het mbo.

Dit jaar heeft het Rijn IJssel niet één maar vijf ambassadeurs benoemd. Vijf ambassadeurs, van vijf verschillende opleidingen en Rijn IJssel locaties. Deze vertegenwoordiging van diverse vakrichtingen is een mooie doorsnee van Rijn IJssel.

Het ambassadeurschap biedt de studenten een podium voor zijn/haar passie, verrijking van hun cv en de LinkedIn-pagina, regionale bekendheid (mogelijke landelijke bekendheid) en een springplank voor zijn/haar carrière. Al onze voorgedragen studenten zijn ambassadeurs. Dit team van Rijn IJssel-ambassadeurs gaat Rijn IJssel vertegenwoordigen tijdens bijvoorbeeld clusterevenementen, open dagen en Rijn IJssel brede evenementen.

Het team van ambassadeurs heeft tijdens een ambassadeursbijeenkomst, samen met de jury, uit hun midden een vertegenwoordiger gekozen die naar de landelijke mbo-ambassadeurs verkiezing van Ditismbo gaat.

Ambassadeurs 2020

Jill Ligtenberg

Tweedejaarsstudent aan de opleiding E-commerce manager

Jill is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Economie & Uiterlijke Verzorging met als motivatie:

Jill is een twintigjarige topstudente van de opleiding E-commerce manager. Ze komt uit Groenlo, waar ze zich graag van haar sportieve kant laat zien met bijvoorbeeld voetbal, dansen en hardlopen.

Binnen de opleiding heeft het docententeam Jill leren kennen als een ambitieuze, spontane en sociale studente. Haar creatieve blik, oog voor styling en vormgeving zijn absoluut opvallende kenmerken.

Jill is breed inzetbaar en zit vol energie. Dat bleek tevens uit te goede stage die zij heeft volbracht, waar zij ook in de corona-tijd vanuit huis een enorme steun is geweest. Met haar positieve instelling is Jill een voorbeeld voor velen!

Tjesse de Reuver

Derdejaarsstudent aan de opleiding Chemisch-fysisch analist

Tjesse is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Techniek & ICT met als motivatie:

Het docententeam heeft Tjesse vorig jaar in het eerste jaar leren kennen. Ze viel toen al op door haar ambitie en haar gedrevenheid om zich te verdiepen in de vakken die op school gegeven worden. De kwaliteit van het werk dat ze aflevert is bovengemiddeld hoog. Ze stelt vragen om zaken voor zichzelf inzichtelijk te krijgen. Positief daarin is bovendien dat ze echt het naadje van de kous wil weten.

Tjesse deelt haar kennis en vaardigheden ook met klasgenoten, ze is sociaal vaardig en ze kan uitstekend samenwerken. Vaak is ze degene die de kar trekt en anderen meeneemt in de ontwikkeling. Ze is daarbij consciëntieus zonder drammerig te zijn.

Tjesse is niet op haar mondje gevallen, maar ze is nooit respectloos of provocatief. Ze communiceert duidelijk en ze heeft daarbij geen verborgen agenda. Ze gaat lastige dingen niet uit de weg en ze probeert altijd tot een oplossing te komen. Ze heeft een sterk ontwikkeld lerend vermogen.

Binnen Laboratoriumtechniek is Tjesse een studente die een voorbeeld is voor allen vanwege haar zeer goede werkhouding en haar positieve instelling. Tjesse heeft nog geen stage gelopen (dat komt volgend jaar), maar ik ben ervan overtuigd dat elk laboratorium blij zal zijn met een stagiaire met haar instelling. Naast haar serieusheid en consciëntieusheid beschikt ze over een gezonde dosis humor en (bijna altijd) een goed humeur.

Maarten Weijerman

Derdejaarsstudent aan de opleiding Manager/ondernemer horeca

Maarten is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Vakschool Wageningen met als motivatie:

Het docententeam was unaniem van oordeel dat Maarten een zéér geschikte kandidaat is voor deze ere‘baan’. Hij is zeer gemotiveerd en ambitieus. Is zeer welbespraakt en hulpvaardig naar klasgenoten en docenten. Heeft zijn werk altijd op tijd af en kan goed plannen. Zijn ouders zijn horecaondernemers. Maarten heeft aangegeven dat hij het een eer vindt om zich hiervoor in te zetten. In overleg met zijn ouders stelt hij zich dan ook graag kandidaat om als ambassadeur aan de slag te gaan. Hij realiseert zich dat dit de nodige tijd zal vergen. Bovendien laten zijn studiecapaciteiten deze tijdsinvestering ook toe.

Al met al een ‘gedroomde’ kandidaat. 

Sam van der Kuijl

Derdejaarsstudent aan de opleiding Doktersassistent

Sam is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Zorg & Welzijn met als motivatie:

Het docententeam heeft Sam in eerste instantie leren kennen als een jongedame die zich bescheiden opstelde en de kat uit de boom keek. Zij heeft zich de afgelopen twee jaar ontpopt als een betrouwbare en consciëntieuze kandidaat-doktersassistent. Sam heeft zich het vak van doktersassistente al relatief snel ‘eigen’ gemaakt. Zij presenteert de opleiding als zichzelf telkens weer op zeer enthousiaste wijze.

Ze is zowel op school als op stage behulpzaam. Het vak van doktersassistente vraagt onder meer een open houding; dit heeft ze al meerdere keren getoond, samen met ‘een luisterend oor’ en het bewaken van haar eigen grenzen.

Ze ervaart het ambassadeurschap als een compliment met betrekking tot haar kwaliteiten. Wij hebben als docententeam het volledige vertrouwen in het feit dat Sam het ambassadeurschap kan inzetten om zowel het vak van doktersassistente als het hierop gerichte mbo-onderwijs op de kaart te zetten.

Wij zullen Sam hier ook volledig in steunen.

Vierdejaarsstudent aan de opleiding Signspecialist

Jimme is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Creatieve Industrie met als motivatie:

Jimme is een betrokken, sociaalvaardige en zeer beleefde student. Zijn positieve ‘swag’ maakt Jimme nou zo bijzonder, hij straalt zelfvertrouwen uit, maar laat ook met regelmaat zijn kwetsbare kant zien en vraagt om raad.

Volgens het gehele team van Sign is Jimme een voorbeeld voor andere studenten, zo staat hij altijd vooraan wanneer er iets geleerd gaat worden en hij brengt dit enthousiasme, zowel op stage als op school, over op anderen.

Jimme doorloopt de opleiding tot Signspecialist uitstekend en heeft zelfs nog tijd om daarnaast zijn eigen succesvolle bedrijfje te runnen.

Een goede mix van leergierigheid en gedrevenheid en het gebruiken van gezond boerenverstand zorgen ervoor dat Jimme een uitstekende ambassadeur voor het cluster Creatieve Industrie is.

Eigenschappen en competenties van een ambassadeur

 • Een ambassadeur is actief, gemotiveerd en gedreven en weet dit op een prettig manier over te brengen.
 • Een ambassadeur durft op tijd om steun en input te vragen als hij/zij daar behoefte aan heeft.
 • Een ambassadeur weet zich makkelijk aan te passen aan verschillende gespreksniveaus en gespreksonderwerpen.
 • Een ambassadeur is iemand die trots is op Rijn IJssel, op het mbo en dat laat zien en horen als gezicht en de stem namens Rijn IJssel.
 • Een ambassadeur weet uit te dragen dat Rijn IJssel, zijn/haar opleiding, het mbo waardevol is voor onze maatschappij.
 • En ambassadeur kan gesprekken voeren met vertegenwoordigers van Rijn IJssel, van zijn school/opleiding/stage. En met vertegenwoordigers van alle lagen van de bevolking, van de minister-president tot decaan, de bakker om de hoek of leerlingen in het vo die meer willen weten over Rijn IJssel of het mbo.

Een ambassadeur beschikt over de volgende competenties:

 1. Hij/zij toont leiderschap
 2. Hij/zij kan een probleem oplossen
 3. Hij/zij denkt creatief
 4. Hij/zij is communicatief vaardig (hoe breng je aan anderen over wat je bedoelt)
 5. Hij/zij kan goed samenwerken
 6. Hij/zij is vakkundig

Deze zes competenties zijn gebaseerd op de 21st century skills.

Wat levert het de student op?

 • Een prachtige bos bloemen.
 • Een goodie bag, een aantrekkelijke duurzame tas met daarin allerlei handige items.
 • Een bewijs van deelname voor je portfoliomap.
 • Een etentje bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen op de Apeldoornseweg samen met de andere ambassadeurs.
 • Een Dinnershow cadeaubon om samen met de andere ambassadeurs naar toe te gaan (december of april).
 • Het ambassadeurschap bied je de mogelijkheid om te excelleren, van elkaar te leren, extra skills (zoals presenteren/pitchen/spreken voor een grote groep) op te doen en je krijgt de mogelijkheid om jouw netwerk uit te breiden.
 • We nodigen het team Rijn IJssel-ambassadeurs uit bij Rijn IJssel brede evenementen. De ambassadeurs zijn een voorbeeld voor andere Rijn IJssel studenten. Het ambassadeurschap wordt gezamenlijk opgepakt.
 • Als ambassadeur ben je aanspreekpersoon voor de projecteigenaar Alumnibeleid en Rijn IJssel alumni.
 • Samen, als groep/team, zijn jullie studenten, de trots van Rijn IJssel.
 • Samen vertegenwoordigen jullie Rijn IJssel op diverse evenementen en activiteiten. Daar leer je van en je verbreedt je eigen netwerk.
 • Er worden foto’s (en indien mogelijk een film) gemaakt die worden gebruikt voor de website, de sociale mediakanalen van Rijn IJssel en om naar de plaatselijke pers te sturen.
 • Daar waar mogelijk worden er speciale geveldoeken voor bepaalde Rijn IJssel locaties gemaakt of beeld getoond op een led-scherm.

Terugblik

Afgelopen jaar zijn er interviews gehouden met Gijs Neplenbroek, de huidige ambassadeur, en Werner Redlich (Instructeur School van het Nederlandse Lied) die Gijs heeft voorgedragen.

Lees hier de verhalen van Gijs en Werner.

Winnaars vorige jaren

2015 Tiemen Bockting (Economie, Business & Management)
2016 Niels Lenselink (Veiligheid, Coördinator beveiliging)
2017 Jinko Adams (Creatieve Industrie, Artiest dans)
2018 Nick Boogaars (Creatieve Industrie, Sign)
2019 Gijs Neplenbroek (Creatieve Industrie, Muzikant)
2020
 • Tjesse de Reuver (Techniek & ICT, Chemisch-fysisch analist)
  Zij is de vertegenwoordiger van Rijn IJssel naar de landelijke verkiezing
 • Sam van der Kuijl (Zorg & Welzijn, Doktersassistent)
 • Jill Ligtenberg (Economie & Uiterlijke Verzorging, E-commercemanager)
 • Maarten Weijerman (Vakschool Wageningen, Manager/ondernemer horeca)
 • Jimme Xhofleer (Creatieve Industrie, Signspecialist)