Verkiezing Rijn IJssel ambassadeur 2020

Over de verkiezing

Ieder jaar organiseert Rijn IJssel de Verkiezing Mbo-ambassadeur van het jaar. Rijn IJssel neemt op deze manier dé gelegenheid waar om zijn waardering en trots te laten zien voor studenten die zich bij Rijn IJssel op een bijzondere manier tijdens hun opleiding of stage hebben onderscheiden en een voorbeeld zijn voor anderen. Studenten die zich laten zien en horen en kunnen vertellen waarom een mbo-opleiding voor hen en voor de maatschappij belangrijk is. Een ambassadeur heeft een missie, staat voor Rijn IJssel en het mbo.

Tijdens een bijeenkomst, het ambassadeursevent, leren de ambassadeurs en jury elkaar kennen en wordt de vertegenwoordiger voor de landelijke Mbo-verkiezing gekozen.

Rijn IJssel ambassadeurs

De verkiezing biedt je een podium voor jouw passie, verrijking van jouw cv, regionale bekendheid (mogelijke landelijke bekendheid) en een springplank voor je carrière. Al onze Rijn IJssel voorgedragen studenten zijn ambassadeurs. Dit team van Rijn IJssel-ambassadeurs gaat Rijn IJssel vertegenwoordigen tijdens bijvoorbeeld clusterevenementen, open dagen en Rijn IJssel brede evenementen.

Het Rijn IJssel ambassadeurschap biedt de student een podium voor zijn/haar passie, verrijking van het cv en de LinkedIn pagina, regionale bekendheid (mogelijke landelijke bekendheid) en een springplank voor zijn/haar carrière.

Het team van ambassadeurs kiest, samen met de jury, uit hun midden een vertegenwoordiger die naar de landelijke verkiezing gaat.

Voordragen

Elk Rijn IJssel cluster draagt één ambassadeur voor. Dat zal een lastige opgave zijn. Er zijn zoveel studenten waar Rijn IJssel trots op is. Een vertegenwoordiging van elk cluster is een mooie doorsnee van Rijn IJssel en levert maximaal zes kandidaten op. Een mooi aantal ambassadeurs dat Rijn IJssel als team gaat vertegenwoordigen.
Voorgedragen studenten hebben bijvoorbeeld een fantastisch project gedaan of een bijdrage aan een goed doel gerealiseerd. De student die zich het meest onderscheidt van anderen, op school, tijdens de opleiding of stage.

Voorgedragen ambassadeurs

Jill Ligtenberg

Eerstejaarsstudent aan de opleiding E-commerce manager

Jill is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Economie & Uiterlijke Verzorging met als motivatie:

Jill is een twintigjarige topstudente van de opleiding E-commerce manager. Ze komt uit Groenlo, waar ze zich graag van haar sportieve kant laat zien met bijvoorbeeld voetbal, dansen en hardlopen.

Binnen de opleiding heeft het docententeam Jill leren kennen als een ambitieuze, spontane en sociale studente. Haar creatieve blik, oog voor styling en vormgeving zijn absoluut opvallende kenmerken.

Jill is breed inzetbaar en zit vol energie. Dat bleek tevens uit te goede stage die zij heeft volbracht, waar zij ook in de corona-tijd vanuit huis een enorme steun is geweest. Met haar positieve instelling is Jill een voorbeeld voor velen!

Tjesse de Reuver

Tweedejaarsstudent aan de opleiding Chemisch-fysisch analist

Tjesse is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Techniek & ICT met als motivatie:

Het docententeam heeft Tjesse vorig jaar in het eerste jaar leren kennen. Ze viel toen al op door haar ambitie en haar gedrevenheid om zich te verdiepen in de vakken die op school gegeven worden. De kwaliteit van het werk dat ze aflevert is bovengemiddeld hoog. Ze stelt vragen om zaken voor zichzelf inzichtelijk te krijgen. Positief daarin is bovendien dat ze echt het naadje van de kous wil weten.

Tjesse deelt haar kennis en vaardigheden ook met klasgenoten, ze is sociaal vaardig en ze kan uitstekend samenwerken. Vaak is ze degene die de kar trekt en anderen meeneemt in de ontwikkeling. Ze is daarbij consciëntieus zonder drammerig te zijn.

Tjesse is niet op haar mondje gevallen, maar ze is nooit respectloos of provocatief. Ze communiceert duidelijk en ze heeft daarbij geen verborgen agenda. Ze gaat lastige dingen niet uit de weg en ze probeert altijd tot een oplossing te komen. Ze heeft een sterk ontwikkeld lerend vermogen.

Binnen Laboratoriumtechniek is Tjesse een studente die een voorbeeld is voor allen vanwege haar zeer goede werkhouding en haar positieve instelling. Tjesse heeft nog geen stage gelopen (dat komt volgend jaar), maar ik ben ervan overtuigd dat elk laboratorium blij zal zijn met een stagiaire met haar instelling. Naast haar serieusheid en consciëntieusheid beschikt ze over een gezonde dosis humor en (bijna altijd) een goed humeur.

Maarten Weijerman

Tweedejaarsstudent aan de opleiding Manager/ondernemer horeca

Maarten is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Vakschool Wageningen met als motivatie:

Het docententeam was unaniem van oordeel dat Maarten een zéér geschikte kandidaat is voor deze ere‘baan’. Hij is zeer gemotiveerd en ambitieus. Is zeer welbespraakt en hulpvaardig naar klasgenoten en docenten. Heeft zijn werk altijd op tijd af en kan goed plannen. Zijn ouders zijn horecaondernemers. Maarten heeft aangegeven dat hij het een eer vindt om zich hiervoor in te zetten. In overleg met zijn ouders stelt hij zich dan ook graag kandidaat om als ambassadeur aan de slag te gaan. Hij realiseert zich dat dit de nodige tijd zal vergen. Bovendien laten zijn studiecapaciteiten deze tijdsinvestering ook toe.

Al met al een ‘gedroomde’ kandidaat. 

Sam van der Kuijl

Tweedejaarsstudent aan de opleiding Doktersassistent

Sam is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Zorg & Welzijn met als motivatie:

Het docententeam heeft Sam in eerste instantie leren kennen als een jongedame die zich bescheiden opstelde en de kat uit de boom keek. Zij heeft zich de afgelopen twee jaar ontpopt als een betrouwbare en consciëntieuze kandidaat-doktersassistent. Sam heeft zich het vak van doktersassistente al relatief snel ‘eigen’ gemaakt. Zij presenteert de opleiding als zichzelf telkens weer op zeer enthousiaste wijze.

Ze is zowel op school als op stage behulpzaam. Het vak van doktersassistente vraagt onder meer een open houding; dit heeft ze al meerdere keren getoond, samen met ‘een luisterend oor’ en het bewaken van haar eigen grenzen.

Ze ervaart het ambassadeurschap als een compliment met betrekking tot haar kwaliteiten. Wij hebben als docententeam het volledige vertrouwen in het feit dat Sam het ambassadeurschap kan inzetten om zowel het vak van doktersassistente als het hierop gerichte mbo-onderwijs op de kaart te zetten.

Wij zullen Sam hier ook volledig in steunen.

Derdejaarsstudent aan de opleiding Signspecialist

Jimme is voorgedragen als ambassadeur voor het cluster Creatieve Industrie met als motivatie:

Jimme is een betrokken, sociaalvaardige en zeer beleefde student. Zijn positieve ‘swag’ maakt Jimme nou zo bijzonder, hij straalt zelfvertrouwen uit, maar laat ook met regelmaat zijn kwetsbare kant zien en vraagt om raad.

Volgens het gehele team van Sign is Jimme een voorbeeld voor andere studenten, zo staat hij altijd vooraan wanneer er iets geleerd gaat worden en hij brengt dit enthousiasme, zowel op stage als op school, over op anderen.

Jimme doorloopt de opleiding tot Signspecialist uitstekend en heeft zelfs nog tijd om daarnaast zijn eigen succesvolle bedrijfje te runnen.

Een goede mix van leergierigheid en gedrevenheid en het gebruiken van gezond boerenverstand zorgen ervoor dat Jimme een uitstekende ambassadeur voor het cluster Creatieve Industrie is.

Spelregels

Meld de student aan vóór woensdag 6 mei 2020.

 • Voor verkiezing komen alle studenten, die in hun voorlaatste jaar van de opleiding zitten, in aanmerking. Alle studenten die volgend schooljaar nog studeren bij Rijn IJssel.
 • De volgende gegevens en een foto (waar de kandidaat goed herkenbaar op staat, liggend en als apart jpg-bestand) van de kandidaat mailen naar m.v.loenen@rijnijssel.nl:
  Voornaam, tussenvoegsel, achternaam
  Cluster, opleiding, leerjaar
  Geboortedatum
  Woonplaats
  Stage gelopen bij
  Naam van de contactpersoon/begeleider/loopbaancoach/docent die iets zegt in een film over de student met aandacht voor zijn goede prestaties/skills/ persoonlijkheid en andere kwaliteiten van de ambassadeur.
 • Het persoonlijke verhaal van de student, van de ambassadeur zelf in combinatie met de maatschappelijke waarde van het mbo, vakmanschap en Rijn IJssel.
 • De kandidaat ondertekent een foto- en filmtoestemmingsformulier dat Rijn IJssel het recht geeft de foto's en films te gebruiken voor promotie op diverse communicatiemiddelen, website en sociale media.

Als ambassadeur moet de student de volgende data beschikbaar zijn:

 • Dinsdag 23 juni: Ambassadeursevent Rijn IJssel, een online Microsoft Teams bijeenkomst om 16:00 uur.
 • Maandag 28 september: Ambassadeursevent Rijn IJssel, een live bijeenkomst of online bijeenkomst om 16:00 uur.

Data waarop de voorbereidingen en challenges plaatsvinden van de landelijke verkiezing Mbo-ambassadeur van 'Dit is mbo'. Het gaat om ongeveer 3 á 4 bijeenkomsten, vaak een hele dag per keer. De vertegenwoordiger van Rijn IJssel moet beschikbaar zijn op de volgende data:

 • 8 of 9 januari: Startbijeenkomst, waar alle genomineerde landelijke ambassadeurs kennismaken met elkaar, de introductievideo’s worden opgenomen en de fotoshoot wordt gemaakt.
 • Tussen 8-26 februari: In deze periode worden de Ditismbo challenges opgenomen. Een definitief besluit ten aanzien van de datum wordt genomen wanneer de locatie en de presentator bekend zijn.
 • 17 mei: Ambassadeursgala in het Orpheus Theater in Apeldoorn.

En er zijn diverse activiteiten en evenementen waar de student straks deel van uit gaat maken zoals bijvoorbeeld de Rijn IJssel decanen netwerkochtend (8 oktober), open dagen op jouw locatie, Rijn IJssel Debattoernooi (in de buurt van 20 januari 2021), Techniekdag Arnhem, RIJk festival (18 maart 2021), Zorg & Welzijn Hackathon.

 • Een ambassadeur is actief, gemotiveerd en gedreven en weet dit op een prettig manier over te brengen.
 • Een ambassadeur durft op tijd om steun en input te vragen als hij/zij daar behoefte aan heeft.
 • Een ambassadeur weet zich makkelijk aan te passen aan verschillende gespreksniveaus en gespreksonderwerpen.
 • Een ambassadeur is iemand die trots is op Rijn IJssel, op het mbo en dat laat zien en horen als gezicht en de stem namens Rijn IJssel.
 • Een ambassadeur weet uit te dragen dat Rijn IJssel, zijn/haar opleiding, het mbo waardevol is voor onze maatschappij.
 • En ambassadeur kan gesprekken voeren met vertegenwoordigers van Rijn IJssel, van zijn school/opleiding/stage. En met vertegenwoordigers van alle lagen van de bevolking, van de minister-president tot decaan, de bakker om de hoek of leerlingen in het vo die meer willen weten over Rijn IJssel of het mbo.

Een ambassadeur beschikt over de volgende competenties:

 1. Hij/zij toont leiderschap
 2. Hij/zij kan een probleem oplossen
 3. Hij/zij denkt creatief
 4. Hij/zij is communicatief vaardig (hoe breng je aan anderen over wat je bedoelt)
 5. Hij/zij kan goed samenwerken
 6. Hij/zij is vakkundig

Deze zes competenties zijn gebaseerd op de 21st century skills. De ambassadeur wordt hierop beoordeeld in het programma ‘Mbo’ers pakken aan’.

Wat levert het de student op?

 • Een bos bloemen (indien we live bij elkaar mogen komen)
 • Een bewijs van deelname voor je portfoliomap
 • Een Dinnershow cadeaubon om samen met de andere ambassadeurs naar toe te gaan (december of april)
 • Een dinerbon voor 4 personen (vrienden/familie) bij Vakschool Wageningen (ter waarde van €100,00)
 • De vertegenwoordiger die Rijn IJssel gaat vertegenwoordigen bij de landelijke verkiezing ontvangt een reiskostenvergoeding als hij/zij geen OV-kaart heeft.
 • Indien nodig wordt jouw hotelovernachting met ontbijt vergoed om op tijd bij een netwerkbijeenkomst/challenge van de landelijke verkiezing te zijn.
 • Het ambassadeurschap bied je de mogelijkheid om te excelleren, van elkaar te leren, extra skills (zoals presenteren/pitchen/spreken voor een grote groep) op te doen en je krijgt de mogelijkheid om jouw netwerk uit te breiden.
 • We nodigen het team Rijn IJssel-ambassadeurs uit bij Rijn IJssel brede evenementen. De ambassadeurs zijn een voorbeeld voor andere Rijn IJssel studenten. Het ambassadeurschap wordt gezamenlijk opgepakt.
 • Als ambassadeur ben je aanspreekpersoon voor de projecteigenaar Alumnibeleid en Rijn IJssel alumni.
 • Samen, als groep/team, zijn jullie studenten, de trots van Rijn IJssel.
 • Samen vertegenwoordigen jullie Rijn IJssel op diverse evenementen en activiteiten. Daar leer je van en je verbreedt je eigen netwerk.
 • Er worden foto’s (en indien mogelijk een film) gemaakt die worden gebruikt voor de website, de sociale mediakanalen van Rijn IJssel en om naar de plaatselijke pers te sturen.
 • Daar waar mogelijk worden er speciale geveldoeken voor bepaalde Rijn IJssel locaties gemaakt of beeld getoond op een led-scherm.

Terugblik

Afgelopen jaar zijn er interviews gehouden met Gijs Neplenbroek, de huidige ambassadeur, en Werner Redlich (Instructeur School van het Nederlandse Lied) die Gijs heeft voorgedragen.

Lees hier de verhalen van Gijs en Werner.

Winnaars vorige jaren

2015 Tiemen Bockting (Economie, Business & Management)
2016 Niels Lenselink (Veiligheid, Coördinator beveiliging)
2017 Jinko Adams (Creatieve Industrie, Artiest dans)
2018 Nick Boogaars (Creatieve Industrie, Sign)
2019 Gijs Neplenbroek (Creatieve Industrie, Muzikant)