Techniek

MIG-lassen Aluminium pulserend NIL-niveau 2

MIG-lassen Aluminium pulserend NIL-niveau 2

Leer nog meer over het vak van MIG-lasser. De opleiding MIG-lassen Aluminium pulserend NIL-niveau 2 leert je alle vaardigheden van het MIG-lassen in beschermgas in de materiaalgroep aluminium.

MIG staat voor Metal Inert Gas. De opleiding wordt afgenomen volgens de reglementen van het NIL, Nederlands Instituut voor Lastechniek in een klas met maximaal 10 deelnemers. Ook geeft de opleiding je de mogelijkheid om het startniveau te behalen voor de opleiding op niveau 3.

Wat leer je?

In het praktijkgedeelte van de opleiding MIG-lassen Aluminium pulserend NIL-niveau 2 leer je hoeklassen in verschillende posities en met verschillende a-hoogten in aluminium van 10 mm. Ook wordt de V-las in horizontale positie (PA) van 5 mm gelast.

Verder leer je het lassen van de juiste lasnaadvormen in de lasstanden: PA, PB, PC, PD en PF en lassen in samengestelde werkstukken.

Naast praktijklessen, krijg je ook theorie. Hierin leer je meer over:

  • lezen en interpreteren van tekeningen voor laswerk
  • stellen en hechten met juiste vooropening van te lassen werkstukken, rekening houdend met krimp en krimpvorming en voorbewerken van lasnaden volgens voorschrift
  • bepalen van de juiste lasvolgorde en parameters zoals: lasdraad, stroomsterkte, gassoort, draadsnelheid en spanning
  • kwaliteitseisen naleven volgens de geldende normen en toepassen van veiligheidsvoorschriften voor, tijdens en na het lassen

Per lesavond, 16 in totaal, krijg je 1 uur theorie en 2 uur praktijk. Houd rekening met ongeveer 3 uur per week aan zelfstudie.

Je rondt de opleiding af met het Europees erkende NIL-diploma. Je kunt je ook aanmelden voor alleen een praktijkexamen. Slaag je voor het praktijkexamen, dan krijg je een NIL-praktijkverklaring. Als je vervolgens binnen twee jaar alsnog het theorie-examen behaalt, kun je de praktijkverklaring inwisselen voor het NIL-diploma.

Voor wie is deze cursus?

De opleiding MIG-lassen Aluminium pulserend NIL-niveau 2 is voor beginnende MIG-lassers aluminium die al enige ervaring hebben en diverse lasposities willen leren. Het NIL-diploma MIG-lassen op niveau 1 is niet verplicht als toelatingseis, maar wel gewenst.

Lesdagen en materiaal

De opleiding MIG-lassen Aluminium pulserend NIL-niveau 2 start in februari en september. Je volgt één lesavond per week. Je kunt je aanmelden voor de maandag-, dinsdag- of woensdagavond. Bij voldoende inschrijvingen start de opleiding definitief.

Neem werkschoenen en geschikte werkkleding mee tijdens deze opleiding.

Kosten

De kosten voor deze lasopleiding zijn 3800,00 inclusief de examenkosten. Let op: de prijs is onder voorbehoud vanwege de enorme prijsstijging van grondstoffen.