Horeca & voeding

Barista level 1

Het doel van deze training is dat u de basiskennis en vaardigheden die behoren bij verschillende koffiezetmethoden en apparatuur verwerft. 

Deze opleiding is voor de vakman/-vrouw die zich wil specialiseren in het bereiden van verschillende soorten koffiedranken zoals espresso, cappuccino en andere dranken die met koffie te maken hebben.

Instroomeis: minimaal 1 jaar relevante horeca-ervaring. Werk- en denkniveau minimaal mbo-niveau 2.

2 dagdelen, die op één dag verzorgd worden.

€ 355,00 (excl. btw) inclusief lunch.
 

Rijn IJssel Training & Opleiding

training-opleiding@rijnijssel.nl

Lesdetails

Wat is een barista?

  • Een barista is een gediplomeerd(e) vakman/-vrouw, gespecialiseerd in het bereiden van verschillende soorten koffiedranken zoals espresso, cappuccino en andere dranken die met koffie te maken hebben.
  • Een barista is een expert in het omgaan met espressomachines en koffiemolens. Het niveau van expertise wordt onderverdeeld in, volgens de normen van de Special Coffee Association Europe (S.C.A.E.), level 1 certified basic barista, level 2 certified barista en certified master barista level 3.
  • Een barista beheerst de basiskennis en vaardigheden die behoren bij verschillende koffiezetmethoden en apparatuur.
  • Een barista kan uitleggen hoe het traject van koffie loopt: van de groei van de bes tot aan het eindproduct. Hij/zij benoemt en herkent ook tussenliggende stadia zoals het plukken, wassen, fermenteren, selecteren en branden van de boon.
  • Een barista begrijpt de factoren die van invloed zijn op het eindproduct, of dat nu een espresso, cappuccino of latte machiato is, en kan ook zelf een aantal van die factoren dusdanig sturen om het gewenste eindresultaat te bereiken.
  • Een barista is voor koffie wat een sommelier voor de wijn is, waarbij alleen kennis en vaardigheden niet voldoen.
  • Een barista heeft passie voor de wereld van koffie en straalt dat uit.

Waarom barista?
Koffie is booming business. De aandacht voor kwaliteit van de kritische consument wordt steeds meer op waarde geschat door het bedrijfsleven. Door vakmensen in dienst te nemen of op te leiden wordt een kwaliteitsslag gemaakt die men kan gebruiken om verschillende aspecten van de bedrijfsformule te verbeteren. Denk hierbij aan omzetstijging, aanscherpen van brutowinstpercentages, motiveren van personeel en zelfs aan marketingtools.

Waar werken baristi?
Overal waar koffie wordt verkocht of aangeboden zijn baristi nodig. Zowel in de horeca en catering maar ook bij tuincentra, koffiebranderijen en in de detailhandel kunnen baristi werk vinden.

Hoe wordt u barista level 1?
De basic barista level 1 cursus wordt aangeboden binnen de faciliteiten van Rijn IJssel Vakschool Wageningen en bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte dat in twee dagdelen wordt aangeboden.
Het examen wordt afgenomen binnen de Peeze Academy van koffiebranderij Peeze, door een S.C.A.E. gecertificeerd examinator. Ook het examen bestaat uit een theorie- en praktijkdeel en duurt ongeveer twee uur.

Open inschrijving

Dit aanbod wordt gegeven op basis van open inschrijving, u kunt zich hiervoor voorlopig aanmelden via training-opleiding@rijnijssel.nl. Wanneer er voldoende deelnemers zijn om te kunnen starten wordt er een startdatum vastgelegd en kunt u zich definitief inschrijven via ons inschrijfformulier. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.