Horeca & voeding

Cursus IJsbereider

De cursus is bedoeld voor iedereen die de basis van ambachtelijk ijsbereiden wil leren.
 

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen vooropleiding vereist. Enige affiniteit met voedselbereiding is gewenst.

Voor cursusdata zie www.ijscentrum.nl/cursussen.

Duur
De cursus wordt aangeboden in zes dagen, verdeeld over zes (meestal) aaneengesloten weken.

Deze zesdaagse cursus kost € 885,00 (excl. btw), inclusief cursusmateriaal en grondstoffen. Na het volgen van deze cursus kunt u deelnemen aan het examen IJsbereider. Het examengeld is niet opgenomen in de prijs van de cursus.

 

 

Jacques Vos
Marijkeweg 20, 6709 PG Wageningen
026 3129623
ijscentrum@rijnijssel.nl
www.ijscentrum.nl

Tijdens de theorie wordt de basis gelegd van de grondstoffenkennis en receptuurberekenen. Ook samenwerking is een belangrijk aspect. Daarom wordt tijdens de praktijk voor een belangrijk  deel in teams gewerkt en geëvalueerd.

Aan het eind van deze cursus kunnen de deelnemers met verschillende type machines werken en zelfstandig ijs maken. Daarnaast hebben ze voldoende basiskennis van grondstoffen, receptuurberekenen, hygiëne, wetgeving, onderhoud en werking van de apparatuur. Tevens hebben zij een ondergrond om het ijs op de juiste wijze te presenteren.

Lesdetails

De cursus is thematisch opgebouwd. Elke dag heeft een eigen thema en wordt verzorgd door een specialist op dit gebied.

  • 1e dag - Het proces van ijsbereiden, kennismaken met de apparatuur en de hygiëne-eisen volgens de hygiënecode.
  • 2e dag - Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende melkproducten.
  • 3e dag - Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende suikers.
  • 4e dag- Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende bindmiddelen. Plus thuisopdracht vruchtenreceptuur berekenen.
  • 5e dag - Proefondervindelijk vruchtenijs bereiden. Evaluatie van het vruchtenijs dat wordt gedraaid naar eigen recept. Thuisopdracht roomijsrecept berekenen.
  • 6e dag - Proefondervindelijk ijsbereiden met verschillende percentages droge stof. Het verwerken van variegato's. Evaluatie van het roomijs dat wordt gedraaid naar eigen recept.

Open inschrijving  

Dit aanbod wordt gegeven op basis van open inschrijving, u kunt zich hiervoor voorlopig aanmelden via training-opleiding@rijnijssel.nl. Wanneer er voldoende deelnemers zijn om te kunnen starten wordt er een startdatum vastgelegd en kunt u zich definitief inschrijven ia ons inschrijfformulier. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.