Horeca & voeding

Examen ijsbereider

Voor een ieder die op professionele wijze betrokken is of wil zijn bij het proces van ijs bereiden.

Toelatingseisen

Gezien het professionele karakter van het examen wordt het volgen van de cursus IJsbereider ten zeerste aanbevolen.

Deze examens worden georganiseerd door het IJscentrum en vinden plaats bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen, waar het IJscentrum gevestigd is. Examendata zijn te vinden op de website www.ijscentrum.nl/examens.

De prijzen (excl.btw) voor de examenonderdelen zijn:

  • Praktijk en theorie-examen gezamenlijk € 235,00
  • Alleen het praktijkexamen € 195,00
  • Alleen het theorie-examen € 65,00

 

Jacques Vos
Marijkeweg 20, 6709 PG Wageningen
026 3129623
ijscentrum@rijnijssel.nl
www.ijscentrum.nl

Lesdetails

Inhoud
De ijsbereider is in staat om recepturen te berekenen en kan op hygiënische wijze ambachtelijk ijs en aanverwante producten bereiden.
Het examen bestaat uit een praktisch en een theoretisch deel.

  • Het praktische deel omvat een aantal opdrachten waarbij de vaardigheden worden getoetst die noodzakelijk zijn voor het bereiden van ambachtelijk room- en sorbetijs, het maken en presenteren van een ijscoupe en de juiste hygiënische werkwijze volgens de Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding.
  • In het theoretische deel wordt de basiskennis getoetst van de vaktheorie, de grondstoffenkennis, het receptuurberekenen en de kennis m.b.t. de actuele wet- en Regelgeving die op het bereiden en verkopen van ambachtelijk ijs van toepassing is.

Diploma IJsbereider
Ontvangst van het diploma ijsbereider vindt plaats bij het succesvol afleggen van beide onderdelen. Voor beide onderdelen moet tenminste het cijfer 6 worden behaald. Indien enkel één van de onderdelen met succes wordt afgelegd, wordt er een deelcertificaat uitgereikt.

Herexamen

Tot 1 jaar na het behalen van een deelcertificaat kan er herexamen gedaan worden voor het andere deel. Na het verstrijken van het jaar dient het gehele examen over gedaan te worden om voor het diploma in aanmerking komen.
Twee deel-certificaten kunnen ingewisseld worden voor het diploma IJsbereider door de originele certificaten (voorzien van handtekening) op te sturen naar het IJscentrum t.a.v. Examencommissie IJsexamens.

Aanmelden

Door een inschrijfformulier te downloaden, in te vullen en te verzenden naar het daarop vermelde adres kunt u zich aanmelden. 

Open inschrijving  

Dit aanbod wordt gegeven op basis van open inschrijving, u kunt zich hiervoor voorlopig aanmelden via training-opleiding@rijnijssel.nl. Wanneer er voldoende deelnemers zijn om te kunnen starten wordt er een startdatum vastgelegd en kunt u zich definitief inschrijven ia ons inschrijfformulier. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.