Samen inzetten voor vermindering van laaggeletterdheid

Maar liefst 1 op de 9 mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. En 1 op de 7 personen heeft een achterstand op het gebied van digitale vaardigheden. Om dat aan te pakken participeert Rijn IJssel in diverse taalhuizen/taalpunten.

Waarom een Taalhuis/Taalpunt?

Wie beter wil leren lezen en schrijven heeft behoefte aan een plek waar overzicht is van al het taalaanbod, waar advies wordt gegeven over een passende cursus en waar taallessen worden gegeven. Het Taalhuis/Taalpunt is de plek waar vraag en aanbod op het gebied van de Nederlandse taal bij elkaar komen.

Wat is een Taalhuis/Taalpunt?

Een Taalhuis/Taalpunt is voor laaggeletterden en vrijwilligers een herkenbare fysieke en laagdrempelige plek. Een plek om elkaar te ontmoeten, elkaar te helpen en geholpen te worden om beter te leren lezen en schrijven. In de taalhuizen in Dieren, Oosterbeek en Zevenaar is informatie over het cursusaanbod van Rijn IJssel te vinden. Dit cursusaanbod is ook hier op de website te vinden.

Het Liemers Taalhuis in Zevenaar

Op 31 januari 2017 is door Rijn IJssel en andere partners van het Liemers Taalhuis (wethouders van de Liemerse gemeenten, directeuren van Caleidoz, Kunstwerk!, Mikado, RSD en Stichting Lezen & Schrijven) een samenwerking ondertekend. Deze ondertekening vond plaats in het Musiater in Zevenaar en heeft als doel laaggeletterdheid in de Liemers te verminderen.

Taalpunt Veluwezoom in Dieren en Oosterbeek

Op maandag 8 mei 2017 is het Taalpunt Veluwezoom opgericht. Het Taalpunt Veluwezoom is een samenwerkingsverband van gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal, vluchtelingenwerk, Rijn IJssel, welzijnspartners, de Bibliotheek en de stichting Lezen & Schrijven. Het doel is om meer mensen met een taalprobleem te vinden en te bereiken met een passend aanbod.

Op 8 mei 2017 ondertekenden bovengenoemde partners een intentieovereenkomst. Deze ondertekening vond plaats in De Klipper in Oosterbeek. Voorafgaand aan de ondertekening vertelden twee taalambassadeurs (oud-cursisten van Rijn IJssel) Ria Lucke en Jos Niels hoe het was om weer naar school te gaan en hoe hun leven verbeterd is sinds ze niet meer laaggeletterd zijn.

Het Taalpunt bevindt zich op twee locaties: in de bibliotheek in Dieren en in de bibliotheek in Oosterbeek. Klik voor meer informatie en de openingstijden. De opening van het Taalpunt in Oosterbeek vond plaats op 15 juni 2017. Op 21 juni 2017 werd het Taalpunt in Dieren geopend.

Meer weten over ons cursusaanbod? Klik hier.