50 jaar lab

Week van het laboratoriumonderwijs

50 Jaar geleden (eigenlijk 51, maar vorig jaar vergeten we voor het gemak vanwege de coronacrisis) startten de eerste hbo- en mbo-laboratoriumopleidingen in Arnhem en Nijmegen. Inmiddels zijn we diverse fusies en nieuwe opleidingen verder. En dan zijn er nog de nodige cursussen.

Sinds een halve eeuw komen studenten uit het hele land, maar vooral uit de provincies Gelderland en Noord-Brabant bij (voorlopers van) Rijn IJssel en HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) voor hun opleiding. Het gaat om de opleidingen biologisch-medisch, chemisch-fysisch en bio-informatica en de masteropleiding. Ook dit studiejaar hebben bijna tweeduizend studenten die keuze gemaakt: zij volgen op dit moment hun studie in Arnhem en/of Nijmegen.

HAN en Rijn IJssel willen dit momentum niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom introduceren wij de 'Week van het laboratoriumonderwijs'. Een week met allerlei activiteiten voor (oud-)studenten, (oud-)medewerkers, middelbare scholieren, bedrijven en het brede publiek. Tijdens de week vinden onder meer reünies en een symposium plaats.

Hieronder lees je daar meer over. Wij actualiseren dit overzicht regelmatig.

Programma per dag

Op de eerste dag van de Week van het laboratoriumonderwijs staat een reünie gepland voor (oud-)studenten, alumni en (oud-)medewerkers van de hbo-opleidingen. Heb je zin om je klasgenoten van vroeger nog een keer te zien? Bijkletsen met je lievelingsdocent? Of wil je weten hoe het met je collega van jaren geleden is gegaan
Kom dan naar de reünie.
Locatie: Laan van Scheut 2 in Nijmegen
Tijd: van 14:00 tot 18:00 uur

Meld je hier aan voor de reünie. Je mag je aanmelden voor beide reünies.

De maandag staat in het teken van de officiële aftrap van de Week van het laboratoriumonderwijs. Dat doen we met een aantal geweldige activiteiten voor studenten van Rijn IJssel en HAN. Denk aan een escaperoom, cabaret, een wedstrijd en nog meer. Het wordt in ieder geval gaaf! We verwachten snel meer te kunnen melden. Houd daarom deze pagina in de gaten.

Op deze dinsdag kunnen studenten een bekende gast het hemd van het lijf vragen. Wie? Dat lees je snel.

HAN en Rijn IJssel gaan van 15 november tot en met 3 december met een laboratoriumbus op tournee in de regio. Studenten van beide scholen komen met een bestelbus vol met labproeven naar middelbare scholen in Gelderland en Noord-Brabant, waar ze de scholieren laten kennismaken met biologie, chemie en bio-informatica. Op 24 november staat de bus in Arnhem en Nijmegen. Meer informatie hierover volgt nog.

Wil jouw school de labbus een dag op bezoek, meld je dan aan via een mail aan pr-commissie-atbc@han.nl.

Diverse opleidingen van Rijn IJssel, waaronder de laboratoriumopleidingen, zijn verhuisd naar een prachtig nieuw gebouw op het voormalige AKZO-complex in Arnhem. Tech Plaza, zoals het nieuwe pand heet, wordt deze dag officieel geopend.

Open dag HAN BioCentre

De open dag Rijn IJssel vindt plaats op verschillende locaties van Rijn IJssel van 16:00 tot 20:00 voor middelbare scholieren die een keuze moeten maken voor een vervolgopleiding op het mbo.

Voor meer informatie, kijk hier.

Techniekdag Arnhem is bedoeld voor techniekpromotie bij kinderen tussen 8 en 15 jaar. Leerlingen, scholieren én hun ouders zijn van harte welkom.

Hier vind je meer informatie.

De Week van het laboratoriumonderwijs wordt afgesloten met opnieuw een reünie voor (oud-)studenten, alumni en (oud-)medewerkers. Deze keer van de mbo-opleidingen. Heb je zin om je klasgenoten van vroeger nog een keer te zien? Bijkletsen met je lievelingsdocent? Of wil je weten hoe het met je collega van jaren geleden is gegaan? Kom dan naar de reünie.
Locatie: Tivolilaan 40 in Arnhem
Tijd: van 16:00 tot 19:00 uur

Meld je hier aan voor de reünie. Je mag je aanmelden voor beide reünies.

Beeldmateriaal

Een jubileumpagina is niet af zonder foto’s en video’s. Heb jij oud beeldmateriaal van jouw opleiding, mail dat dan aan Jeroen van Wieringen (Rijn IJssel) of Erna Jansen (HAN). Een verzameling van beeldmateriaal wordt later gepubliceerd. Vermeld bij de foto of video wie de maker is en het jaartal.

Bekijk hier historische foto's