Commercie, Retail & Zakelijke dienstverlening

Ondernemer retail | Business & sport

BOL

Dit kun je doen na je studie

Tijdens de mbo opleiding Business & Sport leer je de essenties van het sportmanagement en ondernemen. Als sportmanager ben je breed inzetbaar: je kunt je eigen sportwinkel starten. Daarbij ben je verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, zoals de marketing, de sales en de administratie. Maar je kunt bijvoorbeeld ook werken als marketingmanager bij een mooi sportmerk zoals Nike, of in de sales van een groothandel in sportartikelen. Voor alle functies geldt: sport is Big Business. Sport en economie zijn niet meer los van elkaar te zien: daarom is er een toenemende vraag naar managers, ondernemers en marketeers in de sport. Klopt je hart sneller van sportmanagement, economie en ondernemen? Dan is deze mbo opleiding echt iets voor jou.

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan ook de opleiding business & fashion.

Video van deze mbo-opleiding

Misschien ben jij in de toekomst werkzaam in de nieuw te bouwen Fashion Outlet Zevenaar. De komst van de Fashion Outlet Zevenaar biedt een mooi arbeidsperspectief voor jouw toekomst.

Rijn IJssel en Ontwikkelingscombinatie FOZ B.V, zijnde Stable International uit Velp en Veluwezoom Verkerk Vastgoedontwikkeling uit Zevenaar, de ontwikkelaar van Fashion Outlet Zevenaar, tekenden onlangs een intentieverklaring. Deze verklaring vormt de basis van een nauwe samenwerking tussen de partijen, waarbij Rijn IJssel de belangrijkste opleiderspartner wordt van het personeel in de Fashion Outlet. Rijn IJssel zal de Fashion Outlet voorzien van stagiairs en BBL-opleidingen en cursussen voor medewerkers. Samen met Stable kunnen we studenten en medewerkers opleiden volgens de laatste inzichten in een beroep, afgestemd op de behoeften van het werkveld.

Meer informatie over Fashion Outlet Zevenaar vind je hier.

25166, Ondernemer retail

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze opleiding start direct na de zomervakantie. Als je later in het schooljaar wilt starten, doen wij onze uiterste best om je alsnog mee te laten doen. We bekijken samen met jou wat jouw voorkennis is, wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je in de opleiding aan kunt haken.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Ook het diploma Verkoopspecialist Retaill geeft toegang tot deze opleiding. 

Aanvullend
Voor de opleiding ondernemer retail business & sport moet je in de eerste plaats ondernemend zijn en:

 • creatief
 • het leuk vinden om met mensen te werken
 • het leuk vinden om in een winkel te werken
 • het leuk vinden om te rekenen
 • sportief

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo'n 60% van de tijd les krijgt op school en 40% in de praktijk bezig bent. Je kunt op school ongeveer 49 lessen van een halfuur in de week verwachten. 

De opleiding duurt 3 jaar, maar studenten die hard werken kunnen de opleiding ook in 2,5 jaar doen. Ieder jaar loop je stage in een sportwinkel. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Variatie aan sporten

Je maakt in je opleiding ondernemer retail business & sport kennis met een grote variatie aan sporten die je ook actief beoefend en waarvan je de achtergronden leert kennen. Voor alle duidelijkheid: dit is geen opleiding waarin je tot sportleider of sportcoördinator wordt opgeleid. Daarvoor verwijzen we je door naar CIOS Arnhem.

In het eerste leerjaar maak je onder leiding van specialisten kennis met diverse sporten onder meer: 

 • atletiek
 • running 
 • mountainbike 
 • golf
 • tennis
 • voetbal
 • fitness
 • zaalsporten

Ondernemend

We besteden van begin af aan veel aandacht aan ondernemerschap en ondernemersvaardigheden. Bij de start van de opleiding krijg je een aantal algemeen economische basismodules, daarna gaan we steeds specifieker aan het werk. Je ontwikkelt een product of dienst en dat probeer je in de markt te zetten. 

In het tweede leerjaar start je met het bouwen van je eigen ondernemingsplan. Deze werk je naar het einde van je opleiding steeds verder uit. Je gaat een eigen product of dienst in de markt zetten en probeert hiermee winst te maken. 

Je moet voor Engels, Nederlands en rekenen/wiskunde een centraal examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden. Als je deze opleiding hebt afgerond ben je in staat om je eigen onderneming te starten. Je hebt dan genoeg kennis van marketing, sales en bedrijfseconomie.
Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. 

Welke onderdelen volg je, die helemaal gericht zijn op jouw latere beroep?
 • Maken van ondernemingsplan
 • Online marketing
 • Bedrijfseconomie
 • Voorraadbeheer
 • Commercieel, logistiek en financieel beleid uitvoeren.
 • Sportassortiment en collecties samenstellen
 • Personeelsbeleid uitvoeren
 • Verkoop gesprekken voeren/netwerken
 • Leiding geven
 • Alle belangrijke achtergronden van de diverse sporten.
Je kunt ook een diploma Detex Sportadviseur behalen.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Voorbereiding hbo
 • Persoonlijk profileren
 • Topsportvaardigheden

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

In het tweede en derde leerjaar hoef je niet alle boeken/materialen meer aan te schaffen als je die al eerder aangeschaft hebt.

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 555,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen     
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 400,00
Mogelijk online keuzedelen à € 10,00 per 10 weken  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers  € 0,00
Mogelijk online keuzedelen à €10 per 10 weken  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Deze opleiding leidt op voor een leuke en uitdagende baan in de boeiende wereld van de sport. Wil je na deze opleiding nog doorstuderen, dan zijn er diverse hbo-opleidingen die perfect aansluiten op de opleiding Business & Sport. Voorbeelden hiervan zijn: hbo Commerciële Economie, hbo Bedrijfseconomie, hbo Small Business en Retail en hbo Bedrijfskunde. 

Actueel

Voormalig voorzitter van het college van bestuur, Ben Geerdink, is vrijdag 16 september overleden.