Commercie, Retail & Zakelijke dienstverlening

Retailmanager | Business & fashion

BOL

Dit kun je doen na je studie

Tijdens deze mbo-opleiding leer je het vak van een fashion manager.  Je geeft leiding aan een vestiging van een (grote) modewinkel. Je begeleidt en coördineert al het werk in de modewinkel. Zo nodig doe je ook zelf de verkoop en presentatie van de modeartikelen. Je bent als fashion manager onder andere verantwoordelijk voor de omzet. Je weet hoe je marktonderzoek moet doen. Je neemt allerlei beslissingen om de omzet te halen of te vergroten. Kortom, dit is dé zakelijke mode opleiding waar jij op zoek naar bent.


Aanmelden Try-out

Zakelijke mode opleiding

Je commerciële beslissingen hebben te maken met bijvoorbeeld modemanagement, voorraadbeheer, winkelinrichting, kassa- en geldbeheer en personeelsmanagement. Je zet speciale projecten op en organiseert modeshows en netwerkbijeenkomsten om het klantenbestand te vergroten. Je kijkt goed naar de lokale omstandigheden van je vestiging en stemt hier je visie op af. Je analyseert trends en kansen in de mode en handelt daarnaar.

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan ook de opleiding business online.

Misschien ben jij in de toekomst werkzaam in de nieuw te bouwen Fashion Outlet Zevenaar. De komst van de Fashion Outlet Zevenaar biedt een mooi arbeidsperspectief voor jouw toekomst.

Rijn IJssel en Ontwikkelingscombinatie FOZ B.V, zijnde Stable International uit Velp en Veluwezoom Verkerk Vastgoedontwikkeling uit Zevenaar, de ontwikkelaar van Fashion Outlet Zevenaar, tekenden onlangs een intentieverklaring. Deze verklaring vormt de basis van een nauwe samenwerking tussen de partijen, waarbij Rijn IJssel de belangrijkste opleiderspartner wordt van het personeel in de Fashion Outlet. Rijn IJssel zal de Fashion Outlet voorzien van stagiairs en BBL-opleidingen en cursussen voor medewerkers. Samen met Stable kunnen we studenten en medewerkers opleiden volgens de laatste inzichten in een beroep, afgestemd op de behoeften van het werkveld.

Meer informatie over Fashion Outlet Zevenaar vind je hier.

25807, Retailmanager

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze opleiding start direct na de zomervakantie. Als je later in het schooljaar wilt starten, doen wij onze uiterste best om je alsnog mee te laten doen. We bekijken samen met jou wat jouw voorkennis is, wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je in de opleiding aan kunt haken.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend 

Het is handig als je economie in je vakkenpakket hebt.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo'n 60% van de tijd les krijgt op school en 40% in de praktijk bezig bent. Op school krijgt je per week ongeveer 49 lessen van een halfuur.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. 

Wat zit er in het profieldeel?

 • Voorraad en sales
 • Productkennis
 • Winkelpresentatie
 • Verkoop en advies
 • Personeelsbeleid
 • Management
 • Marketing en Economie

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. In de keuzedelen besteed je aandacht aan bijzondere onderdelen van het vakgebied. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Voorbereiding hbo
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Mode, geschikt voor niveau 3 en 4
 • Online marketing en het toepassen van e-commerce
 • Persoonlijk profileren

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

In het tweede en derde leerjaar hoef je niet alle boeken/materialen meer aan te schaffen als je die al eerder aangeschaft hebt.

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 530,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen     
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 220,00
Mogelijk online keuzedelen à € 10,00 per 10 weken  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers  € 0,00
Mogelijk online keuzedelen à € 10,00 per 10 weken  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Deze opleiding leidt op voor een leuke en uitdagende baan in de boeiende wereld van de mode. Wil je na deze opleiding nog doorstuderen, dan zijn er diverse hbo-opleidingen die perfect aansluiten op de opleiding Business & Fashion. Voorbeelden hiervan zijn het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en de Modemanagementopleiding TMO in Doorn.

Actueel

Driemaal goud en eenmaal brons tijdens landelijke finale mbo-vakwedstrijden 2020