Commercie, Retail & Zakelijke dienstverlening

Retailmanager | Business online

BOL

Dit kun je doen na je studie

Je start een onderneming of gaat als manager aan de slag in een retailzaak. Business online is een manager retail opleiding met een verdieping in online marketing. Het online gedeelte van de opleiding zal worden vormgegeven door de zogenoemde theorie Bricks & clicks. Bricks staat voor de fysieke winkel, clicks voor online aankopen op websites. Je leert naast het managen ook hoe je een website maakt, een hogere ranking met je website haalt in Google en hoe je sociale media als Facebook, Instagram en Snapchat inzet om klanten te bereiken.

Met een diploma Business Online in je pocket ben je op de hoogte van alle belangrijke trends en ontwikkelingen als het gaat om online marketing. Als manager/ondernemer ben je gedreven om je zaak tot een succes te maken. Je denkt altijd een paar stappen vooruit, je bent bereid harder te lopen en verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen beslissingen.


Aanmelden Try-out

Als manager retail geef je ook leiding aan een vestiging van een (groot)winkelbedrijf. Je begeleidt en coördineert alle werkzaamheden en je bent verantwoordelijk voor de omzet van de vestiging. Ook geef je leiding aan medewerkers. Je zorgt ervoor dat ze gemotiveerd zijn en klanten servicegericht helpen.

Naast je niveau 4 diploma krijg je de kans om relevante certificaten (Google Digitale Werkplaats & NIMA basiskennis online marketing) te halen om jouw online marketing kennis aan te tonen. Met deze opleiding maak je betere kansen op de arbeidsmarkt omdat de vraag naar personeel, dat verstand heeft van online, stijgt.

Je bent verantwoordelijk voor inkoop, verkoop (zowel online als offline) en administratie. Bedrijfseconomisch ben je goed onderlegd. Je hebt een grote expertise op het gebied van internet en online marketing. Je voert een gedegen online marketingstrategie in je onderneming en kent verschillende online tools/instrumenten. Je ondernemingsplan staat in het teken van de webwinkel.

Ondernemer
Als je deze opleiding hebt afgerond, ben je ook in staat om je eigen onderneming en/of webwinkel te starten. Je hebt dan genoeg kennis van marketing, sales en bedrijfseconomie. We besteden vanaf het begin van de opleiding veel aandacht aan ondernemerschap en ondernemersvaardigheden.
Je bent dus breed inzetbaar: je kunt je eigen onderneming en/of webwinkel starten maar je kunt ook werken als manager bij een winkelbedrijf.

Misschien ben jij in de toekomst werkzaam in de nieuw te bouwen Fashion Outlet Zevenaar. De komst van de Fashion Outlet Zevenaar biedt een mooi arbeidsperspectief voor jouw toekomst.

Rijn IJssel en Ontwikkelingscombinatie FOZ B.V, zijnde Stable International uit Velp en Veluwezoom Verkerk Vastgoedontwikkeling uit Zevenaar, de ontwikkelaar van Fashion Outlet Zevenaar, tekenden onlangs een intentieverklaring. Deze verklaring vormt de basis van een nauwe samenwerking tussen de partijen, waarbij Rijn IJssel de belangrijkste opleiderspartner wordt van het personeel in de Fashion Outlet. Rijn IJssel zal de Fashion Outlet voorzien van stagiairs en BBL-opleidingen en cursussen voor medewerkers. Samen met Stable kunnen we studenten en medewerkers opleiden volgens de laatste inzichten in een beroep, afgestemd op de behoeften van het werkveld.

Meer informatie over Fashion Outlet Zevenaar vind je hier.

25807, Retailmanager

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze opleiding start direct na de zomervakantie. Als je later in het schooljaar wilt starten, doen wij onze uiterste best om je alsnog mee te laten doen. We bekijken samen met jou wat jouw voorkennis is, wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je in de opleiding aan kunt haken.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Je bent ook toelaatbaar met het diploma Verkoopspecialist Retail

Aanvullend

Wij juichen het toe als ouders actief betrokken zijn bij de studiekeuze van hun zoon/dochter en gaan graag met ouders in gesprek over ons onderwijs. Daarom organiseren wij gedurende het schooljaar open dagen.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 60% van de tijd les krijgt op school en 40% in de praktijk bezig bent. De stage (beroepspraktijkvorming) is een wezenlijk onderdeel van je opleiding. Om je opleiding af te kunnen ronden, loop je stage bij erkende leerbedrijven. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels  en Loopbaan & Burgerschap.

Wat leer je onder meer, helemaal gericht op jouw latere beroep? (profieldeel)

De profieldelen met daarin alle leerstof, taken en processen die horen bij deze opleiding:

 • Websitebeheer
 • Online marketing
 • Zoekmachinemarketing
 • Social media marketing (waaronder Facebook, Pinterest, LinkedIn)
 • Ondernemingsplan maken
 • Leidinggeven
 • Verkoopgesprekken voeren
 • Onderhandelen
 • Netwerken
 • Webwinkel voeren
 • Bedrijfseconomische berekeningen maken
 • Voorraadbeheer toepassen
 • Assortiment samenstellen
 • Relatiemanagement toepassen
 • Personeelsbeleid uitvoeren
 • Commercieel, logistiek en financieel beleid uitvoeren

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Voorbereiding hbo
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Mode, geschikt voor niveau 3 en 4
 • Online marketing en het toepassen van e-commerce
 • Persoonlijk profileren

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

In het tweede en derde leerjaar hoef je niet alle boeken/materialen meer aan te schaffen als je die al eerder aangeschaft hebt.

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 480,00
Aanvullende voorzieningen     
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 260,00
Mogelijk online keuzedelen à € 10,00 per 10 weken  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 75,00
Mogelijk online keuzedelen à € 10,00 per 10 weken  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na de opleiding Business Online kun je onder andere doorstromen naar hbo-opleidingen als Online Marketing, Small Business en Retail Management, Commerciële Economie, Communicatie en Bedrijfseconomie.

Actueel

Driemaal goud en eenmaal brons tijdens landelijke finale mbo-vakwedstrijden 2020