Commercie, Retail & Zakelijke dienstverlening

Retailmanager

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Je start een onderneming of gaat als manager aan de slag in een retailzaak. 

Als manager retail geef je leiding aan een vestiging van een (groot)winkelbedrijf. Je begeleidt en coördineert alle werkzaamheden. Je doet als het nodig is ook zelf de verkoop en presentatie van de artikelen. Je bent als manager retail verantwoordelijk voor de omzet van de vestiging. Je neemt dus allerlei beslissingen om de omzet te halen of te vergroten. De beslissingen hebben te maken met bijvoorbeeld voorraadbeheer, winkelinrichting, kassa- en geldbeheer of personeel. Verder geef je leiding aan de medewerkers. Je zorgt ervoor dat ze gemotiveerd zijn en de klanten servicegericht helpen.


Aanmelden Try-out

Ondernemer
Als je deze opleiding hebt afgerond, ben je ook in staat om je eigen onderneming te starten. Je hebt dan genoeg kennis van marketing, sales en bedrijfseconomie. We besteden van begin af aan veel aandacht aan ondernemerschap en ondernemersvaardigheden. Je ontwikkelt een eigen product of dienst en dat probeer je in de markt te zetten en hiermee winst te maken.
Als manager retail ben je dus breed inzetbaar: je kunt je eigen onderneming starten maar je kunt ook werken als manager bij een winkelbedrijf.

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding, bekijk je deze korte video.

Misschien ben jij in de toekomst werkzaam in de nieuw te bouwen Fashion Outlet Zevenaar. De komst van de Fashion Outlet Zevenaar biedt een mooi arbeidsperspectief voor jouw toekomst.

Rijn IJssel en Ontwikkelingscombinatie FOZ B.V, zijnde Stable International uit Velp en Veluwezoom Verkerk Vastgoedontwikkeling uit Zevenaar, de ontwikkelaar van Fashion Outlet Zevenaar, tekenden onlangs een intentieverklaring. Deze verklaring vormt de basis van een nauwe samenwerking tussen de partijen, waarbij Rijn IJssel de belangrijkste opleiderspartner wordt van het personeel in de Fashion Outlet. Rijn IJssel zal de Fashion Outlet voorzien van stagiairs en BBL-opleidingen en cursussen voor medewerkers. Samen met Stable kunnen we studenten en medewerkers opleiden volgens de laatste inzichten in een beroep, afgestemd op de behoeften van het werkveld.

Meer informatie over Fashion Outlet Zevenaar vind je hier.

25807, Retailmanager

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze opleiding start direct na de zomervakantie. Als je later in het schooljaar wilt starten, doen wij onze uiterste best om je alsnog mee te laten doen. We bekijken samen met jou wat jouw voorkennis is, wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je in de opleiding aan kunt haken.

Zowel de BOL- als de BBL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Ook het diploma Verkoopspecialist niveau-3 geeft toegang tot deze opleiding.

Wij juichen toe als ouders actief betrokken zijn bij de studiekeuze van hun zoon/dochter en gaan graag met ouders in gesprek over ons onderwijs. Daarom organiseren wij gedurende het schooljaar open dagen

BBL-opleiding
Als je de BBL-opleiding volgt, heb je ook een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf nodig. Ben je leerplichtig en heb je nog geen leerwerkplek gevonden, dan wordt je eerst ingeschreven in de BOL-variant. Na het in orde maken van de werkplekovereenkomst schrijven we jou over naar de BBL-variant.

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen. 

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels  en Loopbaan & Burgerschap. 

Wat leer je onder meer, helemaal gericht op jouw latere beroep? (profieldeel)

 • Leidinggeven
 • Verkoopgesprekken voeren
 • (Online) marketing
 • Sales
 • Bedrijfseconomische berekeningen maken
 • Voorraadbeheer toepassen
 • Gastheerschap
 • Assortiment samenstellen
 • Relatiemanagement
 • Personeelbeleid uitvoeren
 • Commercieel, logistiek en financieel beleid uitvoeren

Een keuzedeel waarin je extra zaken leert die van belang kunnen zijn in je latere beroep of vervolgstudie. Als je het keuzedeel goed afsluit, wordt het apart vermeld op het diploma. Dat betekent dat je als mbo-student keuzevrijheid hebt in het kiezen van één of meerdere verdiepende, verbredende en/of doorstroomgerichte keuzedelen.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Voorbereiding hbo
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Mode, geschikt voor niveau 3 en 4
 • Online marketing en het toepassen van e-commerce
 • Persoonlijk profileren

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

In het tweede en derde leerjaar hoef je niet alle boeken/materialen meer aan te schaffen als je die al eerder aangeschaft hebt.

Leerjaar 1 BOL BBL
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 440,00 € 575,00
Laptop    
Aanvullende voorzieningen    
Geen    
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 220,00 € 66,00
Mogelijk online keuzedelen à € 10,00 per 10 weken    
Aanvullende voorzieningen    
Geen    
Leerjaar 3    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 75,00  
Mogelijk online keuzedelen à € 10,00 per 10 weken    
Aanvullende voorzieningen    
Geen    

Na deze opleiding Manager retail kun je onder andere doorstromen naar hbo-opleidingen als Small Business en Retail Management, Commerciële Economie en Bedrijfseconomie.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

3 jarige opleiding

60% op school

Wat is BOL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. Daarnaast loop je in een bepaalde periode van de opleiding stage. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd (BPV) en dat doe je bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

3 jarige opleiding

20% op school

Wat is BBL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg waarbij je leren en werken combineert. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf werkt in de sector waar jij voor gekozen hebt. Je hebt dan een leerbaan, voor minimaal 610 klokuren per jaar.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je uiterlijk 31 december, na de start van de opleiding op 1 augustus, een arbeidsovereenkomst, of onder bepaalde voorwaarden een vrijwilligersovereenkomst, met een erkend leerbedrijf afgesloten. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden

Actueel

Driemaal goud en eenmaal brons tijdens landelijke finale mbo-vakwedstrijden 2020