Economie, Handel & Administratie

Business Online

BOL

Dit kun je doen na je studie

Je start een onderneming of gaat als manager aan de slag in een retailzaak. Business online is een manager retail opleiding met een specialisatie in online marketing. Het online gedeelte van de opleiding zal worden vormgegeven door de zogenoemde theorie Bricks & clicks. Bricks staat voor de fysieke winkel, clicks voor online aankopen op websites. Je leert naast het managen ook hoe je een website maakt, een hogere ranking met je website haalt in Google en hoe je sociale media als Facebook, Instagram en Snapchat inzet om klanten te bereiken.

Met een diploma Business Online in je pocket ben je op de hoogte van alle belangrijke trends en ontwikkelingen als het gaat om online marketing. Als manager/ondernemer ben je gedreven om je zaak tot een succes te maken. Je denkt altijd een paar stappen vooruit, je bent bereid harder te lopen en verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen beslissingen.

Als manager retail geef je ook leiding aan een vestiging van een (groot)winkelbedrijf. Je begeleidt en coördineert alle werkzaamheden en je bent verantwoordelijk voor de omzet van de vestiging. Ook geef je leiding aan medewerkers. Je zorgt ervoor dat ze gemotiveerd zijn en klanten servicegericht helpen.

Naast je niveau 4 diploma krijg je de kans om relevante certificaten (Google Digitale Werkplaats & NIMA basiskennis online marketing) te halen om jouw online marketing kennis aan te tonen. Met deze opleiding maak je betere kansen op de arbeidsmarkt omdat de vraag naar personeel, dat verstand heeft van online, stijgt.

Je bent verantwoordelijk voor inkoop, verkoop (zowel online als offline) en administratie. Bedrijfseconomisch ben je goed onderlegd. Je hebt een grote expertise op het gebied van internet en online marketing. Je voert een gedegen online marketingstrategie in je onderneming en kent verschillende online tools/instrumenten. Je ondernemingsplan staat in het teken van de webwinkel.

Ondernemer
Als je deze opleiding hebt afgerond, ben je ook in staat om je eigen onderneming en/of webwinkel te starten. Je hebt dan genoeg kennis van marketing, sales en bedrijfseconomie. We besteden vanaf het begin van de opleiding veel aandacht aan ondernemerschap en ondernemersvaardigheden.
Je bent dus breed inzetbaar: je kunt je eigen onderneming en/of webwinkel starten maar je kunt ook werken als manager bij een winkelbedrijf.

25162, Management retail (Manager retail)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • basisberoepsopleiding: je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Je bent ook toelaatbaar met het diploma Verkoopspecialist Retail

Aanvullend

Wij juichen het toe als ouders actief betrokken zijn bij de studiekeuze van hun zoon/dochter en gaan graag met ouders in gesprek over ons onderwijs. Daarom organiseren wij gedurende het schooljaar open dagen.

Aanmelden ná 1 april voor schooljaar 2018-2019

Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen en heb jij je nog niet aangemeld? Doe dat dan alsnog. Als je je aanmeldt moet je over de juiste vooropleiding beschikken en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten.

Heb je vragen? Het Studie Informatiepunt beantwoordt ze graag!

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 60% van de tijd les krijgt op school en 40% in de praktijk bezig bent. De stage (beroepspraktijkvorming) is een wezenlijk onderdeel van je opleiding. Om je opleiding af te kunnen ronden, loop je stage bij erkende leerbedrijven. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels  en Loopbaan & Burgerschap.

Wat leer je onder meer, helemaal gericht op jouw latere beroep? (profieldeel)

De profieldelen met daarin alle leerstof, taken en processen die horen bij deze opleiding:

 • Websitebeheer
 • Online marketing
 • Zoekmachinemarketing
 • Social media marketing (waaronder Facebook, Pinterest, LinkedIn)
 • Ondernemingsplan maken
 • Leiding geven
 • Verkoopgesprekken voeren
 • Onderhandelen
 • Netwerken
 • Webwinkel voeren
 • Bedrijfseconomische berekeningen maken
 • Voorraadbeheer toepassen
 • Assortiment samenstellen
 • Relatiemanagement toepassen
 • Personeelsbeleid uitvoeren
 • Commercieel, logistiek en financieel beleid uitvoeren

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen.

Met een keuzedeel leer je extra zaken die van belang kunnen zijn in je latere beroep of vervolgstudie. Als je het keuzedeel goed afsluit, wordt het apart vermeld op het diploma. Dat betekent dat je als mbo student keuzevrijheid hebt in het kiezen van één of meerdere verdiepende, verbredende en/of doorstroomgerichte keuzedelen.

Keuzedeel Ondernemerschap
Het keuzedeel ondernemerschap is standaard onderdeel binnen onze opleiding. We besteden van begin af aan veel aandacht aan ondernemersvaardigheden. Je ontwikkelt een product of dienst en dat probeer je in de markt te zetten. Je leert en ervaart daarmee hoe het is om een echt bedrijf op te starten. Via het Student Company traject leer en ervaar je hoe het is om een echt bedrijf op te starten. Je gaat 'real life' ondernemen.

Keuzedeel Doorstroming naar het hbo
Er zullen mbo-studenten zijn, die na het behalen van hun mbo diploma, willen doorstromen naar een studie op een hoger niveau. Voor dié mbo studenten die willen doorstromen naar het hbo is er de mogelijkheid om het keuzedeel 'Voorbereiding hbo' te kiezen. Het doel van het doorlopen van dit keuzedeel is dat de mbo student ervaart hoe het is om te studeren in het hbo door te werken in een projectgroep aan een hbo casus.

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Voor het schooljaar 2018-2019 zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil voor 2017-2018 aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

In het tweede en derde leerjaar hoef je niet alle boeken/materialen meer aan te schaffen als je die al eerder aangeschaft hebt.

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties  
Leermiddelen € 515,00
Aanvullende voorzieningen     
Excursies € 80,00 
Laptop Facultatief --- 
Businesslunch € 15,00
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties € 270,00
Leermiddelen  
Licenties ---
Aanvullende voorzieningen  
Excursie € 50,00 
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties  
Leermiddelen € 105,00
Licenties  
Aanvullende voorzieningen  
Excursie € 50,00

Na de opleiding Business Online kun je onder andere doorstromen naar hbo-opleidingen als Online Marketing, Small Business en Retail Management, Commerciële Economie, Communicatie en Bedrijfseconomie.

Actueel

Tijdens de Skills Heroes 'The Finals' hebben de studenten van Rijn IJssel een geweldig resultaat neergezet en zijn naar huis gegaan met twee keer goud,...