Economie, Handel & Administratie

Eerste verkoper | Verkoopspecialist fashion

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als verkoopspecialist fashion adviseer je klanten in de kledingwinkel hoe ze zich het beste kunnen kleden en stylen. Je passie voor mode en styling breng je op de klanten over. Je weet alles over de artikelen die in de winkel worden verkocht en bent op de hoogte van de trends in de modebranche.

Omdat je zo veel van het verkoopvak en de artikelen afweet, begeleid je je collega’s bij het verkopen. Ook geef je advies aan je leidinggevende over hoe er meer verkocht kan worden. Je doet voorstellen voor de inrichting van de modewinkel, de artikelen die verkocht worden of verkoopacties. Verder neem je klachten aan en handelt ze af, bedien je de kassa, bestel en presenteer je artikelen en zorg je samen met je collega’s voor een nette en schone winkel.

25153, Eerste verkoper

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Deze BOL-opleiding duurt 2 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een vakopleiding (niveau 3), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • basisberoepsopleiding: je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Het is handig als je economie in je vakkenpakket hebt.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo'n 60% van de tijd les krijgt en 40% in de praktijk bezig bent. Op school krijgt je per week ongeveer 49 lessen van een halfuur.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. 

Wat zit er in het profieldeel?

 • Verkoop en advies aan klanten
 • Productkennis
 • Winkelpresentatie
 • Voorraad en sales
 • Marketing en economie

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen.

In de keuzedelen besteed je aandacht aan bijzondere onderdelen van het vakgebied.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Mode, geschikt voor niveau 3 en 4

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2019-2020 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1168,00 per cursusjaar.

Overige kosten

Naast de wettelijke kosten betaal je voor boeken, readers en licenties. Dit is een bedrag van ongeveer 600 euro, waarbij het grootste gedeelte in leerjaar 1 betaald moet worden. Gedurende het eerste jaar komt er een exact overzicht van de kosten en dat zal afhankelijk zijn van de prijzen van de boeken. Daarnaast maken wij jaarlijks een aantal excursies; de kosten hiervoor worden tijdens het schooljaar bekend gemaakt en zijn afhankelijk van de activiteit.

Als je je diploma hebt behaald, kun je door naar de opleiding Ondernemer-vakman, een eenjarig traject op mbo-niveau 4 waarin je het ondernemersdiploma kunt behalen. Daarnaast kun je met een niveau 3-opleiding altijd doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

Actueel

Erkend certificaat voor Rijn IJssel-opleidingen in de modedetailhandel in Arnhem