Economie, Handel & Administratie

Manager retail | Business & fashion

BOL

Dit kun je doen na je studie

Tijdens deze mbo-opleiding leer je het vak van een fashion manager.  Je geeft leiding aan een vestiging van een (grote) modewinkel. Je begeleidt en coördineert al het werk in de modewinkel. Zo nodig doe je ook zelf de verkoop en presentatie van de modeartikelen. Je bent als fashion manager onder andere verantwoordelijk voor de omzet. Je weet hoe je marktonderzoek moet doen. Je neemt allerlei beslissingen om de omzet te halen of te vergroten. Kortom, dit is dé zakelijke mode opleiding waar jij op zoek naar bent.

Zakelijke mode opleiding

Je commerciële beslissingen hebben te maken met bijvoorbeeld modemanagement, voorraadbeheer, winkelinrichting, kassa- en geldbeheer en personeelsmanagement. Je zet speciale projecten op en organiseert modeshows en netwerkbijeenkomsten om het klantenbestand te vergroten. Je kijkt goed naar de lokale omstandigheden van je vestiging en stemt hier je visie op af. Je analyseert trends en kansen in de mode en handelt daarnaar.

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan ook de opleiding business online.

25162, Manager retail

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • basisberoepsopleiding: je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend 

Het is handig als je economie in je vakkenpakket hebt.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo'n 60% van de tijd les krijgt op school en 40% in de praktijk bezig bent. Op school krijgt je per week ongeveer 49 lessen van een halfuur.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. 

Wat zit er in het profieldeel?

 • Voorraad en sales
 • Productkennis
 • Winkelpresentatie
 • Verkoop en advies
 • Personeelsbeleid
 • Management
 • Marketing en Economie

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. In de keuzedelen besteed je aandacht aan bijzondere onderdelen van het vakgebied. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Mode, geschikt voor niveau 3 en 4
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Voorbereiding hbo
 • Persoonlijk profileren

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2019-2020 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2019 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1168,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2018-2019)

Naast deze wettelijke kosten betaal je voor boeken, readers en licenties. Dit is een bedrag van ongeveer 600 euro, waarbij het grootste gedeelte in leerjaar 1 betaald moet worden. Gedurende het jaar komt er een exact overzicht van de kosten en zal afhankelijk zijn van de prijzen van de boeken. Daarnaast maken wij jaarlijks een aantal excursies; de kosten hiervoor worden tijdens het schooljaar bekend gemaakt en zijn afhankelijk van de activiteit.

Deze opleiding leidt op voor een leuke en uitdagende baan in de boeiende wereld van de mode. Wil je na deze opleiding nog doorstuderen, dan zijn er diverse hbo-opleidingen die perfect aansluiten op de opleiding Business & Fashion. Voorbeelden hiervan zijn het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en de Modemanagementopleiding TMO in Doorn.

Actueel

Erkend certificaat voor Rijn IJssel-opleidingen in de modedetailhandel in Arnhem