Economie, Handel & Administratie

Verkoopspecialist fashion

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als verkoopspecialist mode adviseer je klanten in de kledingwinkel hoe ze zich het beste kunnen kleden en stylen. Je passie voor mode en styling breng je op de klanten over. Je weet alles over de artikelen die in de winkel worden verkocht en bent op de hoogte van de trends in jouw modebranche.

Omdat je zo veel van het verkoopvak en de artikelen afweet, begeleid je je collega’s bij het verkopen. Ook geef je advies aan je leidinggevende over hoe er meer verkocht kan worden. Je doet voorstellen voor de inrichting van de modewinkel, de artikelen die verkocht worden of verkoopacties. Verder neem je klachten aan en handelt ze af, bedien je de kassa, bestel en presenteer je artikelen en zorg je samen met je collega’s voor een nette en schone winkel.

25153, Advies en leiding in de verkoop (Eerste verkoper)

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Deze BOL-opleiding duurt 2 jaar.

Bekijk alle details van deze opleiding in de studiegids.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een vakopleiding (niveau 3), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • kaderberoepsgerichte leerweg: een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • basisberoepsopleiding: een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
 • een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Het is handig als je economie in je vakkenpakket hebt.

Meld je uiterlijk 1 april 2018 aan
Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Meld je dan uiterlijk 1 april 2018 aan. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding naar keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Dit staat in de wet Toelatingsrecht die vanaf 1 augustus 2017 geldt. Heb je je aangemeld voor 1 april, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies.

Bekijk hier het filmpje van de overheid over het toelatingsrecht.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo'n 60% van de tijd les krijgt en 40% in de praktijk bezig bent. Op school krijgt je per week ongeveer 49 lessen van een halfuur.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. 

Wat zit er in het profieldeel?

 • Verkoop en advies aan klanten
 • Productkennis
 • Winkelpresentatie
 • Voorraad en sales
 • Marketing en economie

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen.

In de keuzedelen besteed je aandacht aan bijzondere onderdelen van het vakgebied. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. De keuzedelen zijn in ontwikkeling. 

Voor deze opleiding wordt in ieder geval DETEX een keuzedeel.

Lees meer over keuzedelen

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten

Naast de wettelijke kosten betaal je voor boeken, readers en licenties. Dit is een bedrag van ongeveer 700 euro, waarbij het grootste gedeelte in leerjaar 1 betaald moet worden. Gedurende het eerste jaar komt er een exact overzicht van de kosten en dat zal afhankelijk zijn van de prijzen van de boeken. Daarnaast maken wij jaarlijks een aantal excursies; de kosten hiervoor worden tijdens het schooljaar bekend gemaakt en zijn afhankelijk van de activiteit.

Als je je diploma hebt behaald, kun je door naar de opleiding Ondernemer-vakman, een eenjarig traject op mbo-niveau 4 waarin je het ondernemersdiploma kunt behalen. Daarnaast kun je met een niveau 3-opleiding altijd doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

Actueel

Rijn IJssel opent vernieuwde businesswall

Selectie stagebedrijven zichtbaar op Businesswall Rijn IJssel