Economie, Handel & Administratie

Verkoopspecialist food

BOL

Dit kun je doen na je studie

De verkoopspecialist food werkt als verkoper/expert in een verswinkel, luxere segment supermarkt, groothandel in food & beverage, foodmarkt, speciaalzaken en of ambachtelijke food gerelateerde bedrijven (warme bakker, keurslager, visspeciaalzaak). Als verkoopspecialist food kun je goed omgaan met klanten en weet je alles van de producten en hun eigenschappen die in de winkel worden verkocht. Kennis omtrent hygiëne (HACCP) is natuurlijk een vereiste. Je hebt specifieke kennis om klanten te adviseren op culinair gebied, maar ook op bijzondere voedingsgewoonten en/of allergieën.

Je werkomgeving is de retail met specifieke kenmerken van een voedselverkopende identiteit.

Als er iemand is die weet hoe je voeding het best kunt presenteren en verkopen, dan is het de Verkoopspecialist food. In ieder geval ben jij de expert en kun je klanten als de beste adviseren. De verkoopspecialist heeft een professionele en commerciële instelling en is gericht op het verlenen van service en diensten aan de klant.

25155, Advies en leiding in de verkoop (Verkoopspecialist)

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Zowel de BOL- als de BBL-opleiding duurt 2 jaar.

Bekijk alle details van de BBL-opleiding in deze studiegids.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een vakopleiding (niveau 3), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • basisberoepsopleiding: je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Het diploma Verkoper geeft ook toegang tot deze opleiding.

Aanvullend

We adviseren je om je aan te melden voor deze opleiding als je een voldoende hebt voor economie of wiskunde.

Wij juichen toe als ouders actief betrokken zijn bij de studiekeuze van hun zoon/dochter en gaan graag met ouders in gesprek over ons onderwijs. Daarom organiseren wij gedurende het schooljaar open dagen

Aanmelden ná 1 april voor schooljaar 2018-2019

Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen en heb jij je nog niet aangemeld? Doe dat dan alsnog. Als je je aanmeldt moet je over de juiste vooropleiding beschikken en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten.

Heb je vragen? Het Studie Informatiepunt beantwoordt ze graag!

Wat je verder nog wilt weten

Het eerste jaar van de opleiding Verkoopspecialist food is een jaar waarin alle aspecten van verkoopspecialist aan de orde komen. Zo krijg je inzicht in wat de verschillende vakgebieden inhouden. Aan het einde van het eerste leerjaar krijg je een bindend advies over je studievoortgang.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding krijg je ook een aantal keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

De opleiding verkoopspecialist food, is een commerciële opleiding en is een uitstroomvariant van de opleiding verkoopspecialist niveau 3. Naast alle generieke vakken zoals talen, rekenen, burgerschap, marketing, krijg je les in specifieke lessen in specifieke kennis zoals:

 • Presentatievaardigheden
 • Wijn & bieren (18+)
 • Koffie, thee
 • Brood & Patisserie
 • Vlees & vleeswaren
 • Zuivel
 • Culinair advies (wijn/spijs-combinaties)
 • Droogwaren

Daarnaast is gastheerschap erg belangrijk en bieden wij een lesmodule 'Gastologie' aan, de kennis van gastvrijheid binnen de retail.

NB: tijdens de lessen is het proeven en keuren van producten een wezenlijk onderdeel. Wij respecteren ieders geloof en of overtuiging, echter daar waar vanwege religie en of bijzondere voedingsgewoonten studenten niet deel kunnen nemen aan een onderdeel is het goed omdat tijdens de intake aan te geven.

Voor de opleiding verkoopspecialist zijn dit de keuzedelen:

 1. Supermarkt (geschikt voor niveau 3 en 4) - K0244
 2. Eetcultuur en -wensen - K0032
 3. Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit - K0055

NB: de samenstelling van deze keuzedelen is vastgesteld voor deze opleiding. Middels deze keuzedelen geven wij de gewenste invulling voor de specifieke kennis omtrent food.

Lees hier meer over keuzedelen.

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Voor het schooljaar 2018-2019 zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil voor 2017-2018 aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1  BOL 
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 390,00 
Aanvullende voorzieningen   
Excursies € 50,00 
Laptop facultatief  
Businesslunch € 15,00
Leerjaar 2  
Boeken/licenties/readers € 65,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursies € 50,00

Na de opleiding Verkoopspecialist mbo-niveau 3 kan je doorstromen naar een 1-jarige opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld naar de opleiding Vakman Ondernemer.
De opleiding Vakman Ondernemer is met name gericht op studenten die later een eigen bedrijf willen starten, bijvoorbeeld binnen de foodbranche.
Ook een doorstroom naar de een hbo-opleiding Food-Business bij de HAN behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor is wel een niveau 4 diploma vereist.

Stage
De opleiding verkoopspecialist Food, komt tegemoet aan de wensen vanuit het werkveld, de branche erkent de vraag naar goed en gekwalificeerd personeel met specifieke foodexpertise.
Tijdens je opleiding loop je stage in de foodbranche, bij bedrijven die erkend zijn door het SBB 'verkoopspecialist niveau 3'

Actueel

Tijdens de Skills Heroes 'The Finals' hebben de studenten van Rijn IJssel een geweldig resultaat neergezet en zijn naar huis gegaan met twee keer goud,...