Facilitair (Vakschool Wageningen)

Medewerker facilitaire dienstverlening

BOL

Dit kun je doen na je studie

Ben jij gastvrij, behulpzaam of regel je graag allerlei dingen? Ben je niet alleen een denker maar vooral ook een doener? Dan is deze opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening misschien wel wat voor jou. We leiden je breed op. Daardoor ben je breed inzetbaar in verschillende soorten bedrijven onder andere in de zorg, horeca, beveiliging, logistiek, gebouwenbeheer en evenementenorganisatie.

Binnen de wereld van facilitaire dienstverlening zorg je ervoor dat bepaalde afdelingen binnen een bedrijf goed kunnen draaien. Ook zorg je ervoor dat de gasten zich welkom voelen. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan. Je luistert naar de wensen van gasten en je geeft advies. Je werkt veel samen met collega’s.

Daarnaast maak je ook schoon en zorg je ervoor dat de kassa klopt. Werken in deze branche is erg divers. Je kunt aan de slag om eten te bereiden of gasten te bedienen in instellingen of eenvoudige restaurants. Of wil je liever iets in de huisvesting of logistiek gaan doen? Zo kun bijvoorbeeld aan de slag als toezichthouder van gebouwen of als beheerder van een bedrijfskantine. Ook kun je met jouw geleerde vaardigheden aan de slag bij evenementen of festivals.

25499, Medewerker facilitaire dienstverlening

Niveau 2

Basisberoepsopleiding
Een basisberoepsopleiding bereidt je voor om uitvoerende werkzaamheden te doen.

Deze BOL-opleiding duurt 2 jaar.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo , mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).
  • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

 

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Je verwerft beroepskennis en -vaardigheden en werkt aan een passende beroepshouding.

Je krijgt ook vakken die niet direct met je beroepsopleiding te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, ICT en loopbaan & burgerschap.

Wij leren je hoe je je tegenover gasten opstelt. Hoe je dranken bereidt en gerechten serveert, hoe je de voorraad bijhoudt en bestellingen maakt. Ook werken we aan je commerciële houding. Je leert de kennis en theorie van het vak op school, maar je loopt ook stage zowel intern als buiten de school. Er is ook veel aandacht voor goed communiceren en presenteren. Wat je leert, kun je meteen toepassen tijdens je stage of in je leerbedrijf.

Volg je bij ons de opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening dan doe je veel praktijkervaring op binnen onze school. Je gaat werken in ons café, de receptie, de housekeeping, de banqueting, het facilitair servicepunt, de keuken en het restaurant. Dit zijn geen simulaties, maar professioneel opererende afdelingen. Dit maakt deze opleidingen extra aantrekkelijk.

Je krijgt tijdens de opleiding bovendien nog de kans om wat extra's te leren via zogenoemde keuzedelen. Als je deze goed afsluit, komt dat apart op je diploma te staan. Keuzedelen vergroten je kansen op de arbeidsmarkt en kunnen helpen bij de doorstroom naar een vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

  • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
  • Digitale vaardigheden basis
  • Engels in de beroepscontext A2
  • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2
  • Hospitality en catering
  • Engels A2/B1

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Vanwege de coronamaatregelen heeft de minister van OCW het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 (als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 608,00 per cursusjaar. Dat is een korting van 50% op het oorspronkelijke bedrag.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 175,00
Beroepskleding vanaf € 215,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 10,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Heb je het diploma Medewerker facilitaire dienstverlener dan kun je doorstromen naar de opleiding Allround medewerker facilitaire dienstverlening.

Actueel

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan de Vakschool Wageningen.