Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Gastheer/gastvrouw - Van der Valk

BOL

Culinaire Academie Van der Valk

Met een diploma van deze opleiding in ons unieke opleidingstraject Culinaire Academie Van der Valk ben je helemaal voorbereid op een carrière binnen de Van der Valk hotelketen. Je leert alles over gastvrijheid en bediening. In de praktijk werk je mee op verschillende afdelingen in één of meerdere Van der Valk hotels in de regio. Je kunt binnen twee jaar een diploma gastheer/gastvrouw behalen. Vervolgens kun je verder studeren voor zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Door deze samenwerking met Van der Valk heb je gegarandeerd een stageplaats voor de hele opleiding.

Dit kun je doen na je studie

Je werkt in de horeca of in een organisatie waar je reserveringen krijgt, gasten ontvangt en eten of drinken serveert. Je adviseert bij het samenstellen van een menu of bij de bestelling van een drankje. Je werkt zelfstandig en neemt zelf het initiatief. Je zorgt voor een hartelijk ontvangst en stelt mensen op hun gemak. Je zorgt voor mooi gedekte tafels en een prettige omgeving en maakt het de gasten naar de zin. Door jou hebben gasten een fijne tijd.

25168, Bediening (Gastheer/-vrouw)

Niveau 2

Basisberoepsopleiding
Een basisberoepsopleiding bereidt je voor om uitvoerende werkzaamheden te doen.

Deze opleiding duurt 2 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo , mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend
Voor deze opleiding is er een gezamenlijk intakegesprek met Rijn IJssel en Van der Valk.

Wat je verder nog wilt weten

Vanaf de start van het traject word je ondergedompeld in de wereld van gastvrijheid, het verwennen van gasten en alles wat voor en achter de schermen plaatsvindt bij van der Valk. Je start in het eerste jaar met verschillende leereenheden die gericht zijn op het aanleren van vaardigheden in de gastvrijheidssector toegespitst op de Van der Valk hotels zoals bijvoorbeeld 'Aan de sla(g)', 'Werken bij Van der Valk' etc.

Je komt twee dagen naar school, loopt twee dagen in de week stage op een Van der Valk vestiging in de regio en op één dag in de week krijg je een wisselend programma bij Van der Valk. Dat kan een workshop of een speciale training zijn, maar ook een excursie naar een toeleverancier van Van der Valk.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert onder andere

 • communicatieve en sociale vaardigheden (op het gemak stellen van mensen, op gepaste wijze met mensen omgaan, mensen hulp bieden)
 • het organiseren van bijeenkomsten, bruiloften en partijen
 • inrichten van gastenruimtes en tafels schikken
 • kennis over het serveren
 • kennis over dranken
 • het bereiden van dranken
 • wijnproeven
 • adviseren over het menu
 • administratieve taken te verrichten

In de opleiding krijg je naast de beroepsgerichte onderdelen ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Bereiding kleine gerechten
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Duurzaamheid in het beroep
 • Wijnkennis 2

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Vanwege de coronamaatregelen heeft de minister van OCW het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 (als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 608,00 per cursusjaar. Dat is een korting van 50% op het oorspronkelijke bedrag.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 305,00
Beroepskleding  
Laptop  
Keuzedelen  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na het behalen van je niveau 2 diploma kun je verder doorstuderen voor het diploma van zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. En daarna is er nog de mogelijkheid om een opleiding leidinggevende bediening te volgen binnen Culinaire Academie Van der Valk.

Actueel

Bijzondere samenwerking hotelketen en Vakschool Wageningen. Culinaire Academie Rijn IJssel leidt studenten op voor stage en werk bij Van der Valk hotels....