Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Gastheer/gastvrouw

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Je werkt in de horeca of in een organisatie waar je reserveringen krijgt, gasten ontvangt en eten of drinken serveert. Je adviseert bij het samenstellen van een menu of bij de bestelling van een drankje. Je werkt zelfstandig en neemt zelf het initiatief. Je zorgt voor een hartelijk ontvangst en stelt mensen op hun gemak. Je zorgt voor mooi gedekte tafels en een prettige omgeving en maakt het de gasten naar de zin. Door jou hebben gasten een fijne tijd.

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

25168, Bediening (Gastheer/-vrouw)

Niveau 2

Basisberoepsopleiding
Een basisberoepsopleiding bereidt je voor om uitvoerende werkzaamheden te doen.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

Zowel de BOL- als de BBL-opleiding duurt 2 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo , mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

BBL-opleiding

Als je de BBL-opleiding volgt heb je ook een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf nodig.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dit betekent dat je onderwijs volgt op school en daarnaast stage loopt in de praktijk. Een opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. De periodes noemen we bij Rijn IJssel leereenheden. Tijdens zo’n leereenheid van 5 weken werk je aan een taak die je later in je beroep gaat uitvoeren. Je krijgt daarvoor allerlei leeractiviteiten aangeboden. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

Elk jaar kent een stage van meerdere periodes. Tijdens de stage in het eerste leerjaar heb je 1 dag per week een schooldag.

Leren door praktisch bezig zijn, doe je niet alleen tijdens je stage, maar ook op school. Vakschool Wageningen heeft daarvoor veel te bieden zoals in Wageningen ons Hotel de Nieuwe Wereld, congreszaal 'Aandacht'en vergaderzalen 'Samen' en 'Verdieping', onze restaurants ‘Voldaan’, ‘De Proeverij’, 'Plein 5', de bakkerijwinkel ‘Allerlekkerst’, onze prachtige nieuwe keukens en in Arnhem ‘Proeftuin 210’ .

Je leert onder andere

 • communicatieve en sociale vaardigheden (op het gemak stellen van mensen, op gepaste wijze met mensen omgaan, mensen hulp bieden)
 • het organiseren van bijeenkomsten, bruiloften en partijen
 • inrichten van gastenruimtes en tafels schikken
 • kennis over het serveren
 • kennis over dranken
 • het bereiden van dranken
 • wijnproeven
 • adviseren over het menu
 • administratieve taken te verrichten

In de opleiding krijg je naast de beroepsgerichte onderdelen ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Eetcultuur en -wensen
 • Wijnkennis 1
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
 • Duurzaamheid in het beroep B

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL  BBL
Benodigde leermiddelen Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Boeken/licenties/readers € 305,00 € 245,00
Beroepskleding € 215,00 ---
Laptop    
Keuzedelen    
Aanvullende voorzieningen    
Geen    
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Boeken/licenties/readers € 45,00 € 45,00
Readers keuzedelen (optioneel) € 95,00 € 95,00
Aanvullende voorzieningen    
Geen    

Hierna kun je doorstromen naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

2 jarige opleiding

60% op school

Wat is BOL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. Daarnaast loop je in een bepaalde periode van de opleiding stage. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd (BPV) en dat doe je bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

2 jarige opleiding

20% op school

Wat is BBL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg waarbij je leren en werken combineert. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf werkt in de sector waar jij voor gekozen hebt. Je hebt dan een leerbaan, voor minimaal 610 klokuren per jaar.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je uiterlijk 31 december, na de start van de opleiding op 1 augustus, een arbeidsovereenkomst, of onder bepaalde voorwaarden een vrijwilligersovereenkomst, met een erkend leerbedrijf afgesloten. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden

Actueel

Goede voeding bereiden. Voedsel waar een topsporter nóg beter van presteert. Dat is waar het in de kern om draait bij het keuzedeel Topsportkok. Dankzij...