Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Leidinggevende bediening (koptraject)

BOL

Dit kun je doen na je studie

Je gaat werken in een horeca-onderneming en zorgt er voor dat de bediening op rolletjes loopt. In jouw functie draait alles om ‘hospitality’! Jij zorgt ervoor dat alle gasten van het restaurant, hotel, etc. gastvrij worden ontvangen, op tijd hun drankje en eten hebben en op hun wenken worden bediend. Je stuurt daartoe medewerkers aan en werkt met hen samen. Je bevordert waar nodig de werksfeer en denkt na over mogelijkheden om de kwaliteit van de bediening te verbeteren. Dit kan allerlei aspecten betreffen; van de inrichting van kamers tot schoonmaak en de samenstelling van menu’s. Je doet daarvoor verbetervoorstellen. Je functioneert als schakel tussen je medewerkers en het management/de eigenaar.

Kijk voor meer informatie op http://www.mbostad.nl/beroepen/leidinggevende-bediening

25170, Bediening (Leidinggevende bediening)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.
         

Dit koptraject duurt 2 jaar.

Toelating

Je kunt dit koptraject volgen als je in het bezit bent van een diploma zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.

Meld je aan vóór 1 april 2018
Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Meld je dan aan vóór 1 april 2018. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden op een mbo-opleiding naar keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Dit staat in de wet Toelatingsrecht die vanaf 1 augustus 2017 geldt. Heb je je aangemeld vóór 1 april, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies.

Bekijk hier het filmpje van de overheid over het toelatingsrecht.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je voornamelijk op Vakschool Wageningen praktijk- en theorielessen volgt en daarnaast in bepaalde periodes enkele dagen per week stage loopt in een leerbedrijf. Je doet niet alleen in de praktijk werkervaring op. Ook op school werk je mee in de restaurants.

Het opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

 

Je leert onder andere

  • leidinggeven
  • personeelsmanagement
  • producten- en materieelbeheer
  • klachten afhandelen en problemen oplossen
  • In deze opleiding krijg je naast de beroepsgerichte onderdelen ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 200,00
Beroepskleding (indien nog niet in bezit) € 240,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

 

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aanverwante hbo-opleiding zoals Facility Management.

Actueel

Rijn IJssel introduceert wijnadviseur-app WineStein in opleiding

“De app is voor ons een zeer welkome aanvulling op de lessen in wijn”