Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Leidinggevende bediening (koptraject)

BOL

Dit kun je doen na je studie

Je gaat werken in een horeca-onderneming en zorgt ervoor dat de bediening op rolletjes loopt. In jouw functie draait alles om ‘hospitality’! Jij zorgt ervoor dat alle gasten van een restaurant of bijvoorbeeld een hotel gastvrij worden ontvangen, op tijd hun drankje en eten hebben en op hun wenken worden bediend. Je stuurt daartoe medewerkers aan en werkt met hen samen. Je bevordert waar nodig de werksfeer en denkt na over mogelijkheden om de kwaliteit van de bediening te verbeteren. Dit kan allerlei aspecten betreffen; van de inrichting van kamers tot schoonmaak en de samenstelling van menu’s. Je doet daarvoor verbetervoorstellen. Je functioneert als schakel tussen je medewerkers en het management/de eigenaar.


Aanmelden Try-out Arnhem


Aanmelden Try-out Wageningen

Kijk ook naar het filmpje Leidinggevende bediening voor meer informatie.

25170, Bediening (Leidinggevende bediening)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.
         

Dit koptraject duurt 1 jaar.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

Toelating

Je kunt dit koptraject volgen als je in het bezit bent van een diploma Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je voornamelijk op Vakschool Wageningen praktijk- en theorielessen volgt en daarnaast in bepaalde periodes enkele dagen per week stage loopt in een leerbedrijf. Je doet niet alleen in de praktijk werkervaring op. Ook op school werk je mee in de restaurants.

Het opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

 

Je leert onder andere

 • leidinggeven
 • personeelsmanagement
 • producten- en materieelbeheer
 • klachten afhandelen en problemen oplossen
 • In deze opleiding krijg je naast de beroepsgerichte onderdelen ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Spaans in de beroepscontext A2
 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Bereidt gerechten
 • Eetcultuur en -wensen

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Vanwege de coronamaatregelen heeft de minister van OCW het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 (als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 608,00 per cursusjaar. Dat is een korting van 50% op het oorspronkelijke bedrag.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 115,00
Beroepskleding (indien nog niet in bezit)
 
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aanverwante hbo-opleiding zoals Facility Management.

Actueel

Bijzondere samenwerking hotelketen en Vakschool Wageningen. Culinaire Academie Rijn IJssel leidt studenten op voor stage en werk bij Van der Valk hotels....