Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Leidinggevende keuken

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als Leidinggevende Keuken werk je in een keuken van een horeca-gelegenheid of in de keuken van een grote instelling. Je hebt niet alleen uitvoerende taken, zoals het maken van gerechten, maar bent daarnaast de leidinggevende in de keuken.

Je zorgt ervoor dat het werk gepland en verricht wordt. Je stuurt medewerkers aan en zorgt voor een prettige werksfeer en samenwerking.  Je beantwoordt vragen, handelt klachten af en bewaakt de kwaliteit van het werk. Je zorgt dat alles op rolletjes loopt.

Je bewaakt de voorraden, maakt menukaarten, begrotingen en planningen en zorgt voor de uitvoering van allerlei wettelijke voorschriften zoals die met betrekking tot hygiëne.

25181, Kok (Leidinggevende keuken)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.
         

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • kaderberoepsgerichte leerweg: een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
  • theoretische leerweg: een diploma voor mavo of vmbo;
  • gemengde leerweg: een diploma mavo-vbo of vmbo;
  • basisberoepsopleiding: een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
  • een bewijs dat u de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed heeft doorlopen;
  • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding ofwel een leren-stage route; je volgt onderwijs op school en loopt daarnaast stage in de praktijk. Een opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. Elke periode komt er een leereenheid aan de orde. Tijdens zo’n leereenheid werk je aan een taak die je later in je beroep gaat uitvoeren. Je krijgt daarvoor allerlei leeractiviteiten aangeboden. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

Elk jaar kent een stage van meerdere periodes. Tijdens de stage in het eerste leerjaar, heb je één dag per week een schooldag.
Leren door praktisch bezig zijn, doe je niet alleen tijdens je stage, maar ook op school. Vakschool Wageningen heeft daarvoor veel te bieden zoals een hotel/congrescentrum, horecagelegenheden en keukens.

Je leert onder andere

  • koken
  • leidinggeven
  • personeelsmanagement
  • voorraadbeheer
  • producten- en materieelbeheer
  • over de hygiënecode en het naleven ervan
  • klachten behandelen en problemen oplossen
  • veilig werken

De opleiding omvat naast de beroepsgerichte onderdelen algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen.
Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2017-2018 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2017 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1137,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 640,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie € 295,00
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 275,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie  € 295,00
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie € 295,00

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aanverwante hbo-opleiding.

Actueel

Studente Rijn IJssel derde op NK brood- en banketbakken

Rijn IJssel-studente Jip Kamerbeek (21) uit Nijmegen heeft de derde prijs behaald op de Nederlandse Kampioenschappen brood- en banketbakken 2017