Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Manager ondernemer horeca | Food & hospitality - Pre-hbo

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als manager food & hospitality heb je een groot scala aan mogelijkheden voor een afwisselende baan. Droom jij van een eigen onderneming of om te werken als manager op het gebied van food & hospitality? Passen de woorden ondernemend, managen, ambitieus, innovatief en gastvrij bij je? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

De tweejarige opleiding manager food & hospitality, speciaal ontwikkeld voor jou als havist, helpt jou aan een breed inzetbaar diploma dat een stevige basis biedt voor je toekomst als manager/ondernemer of voor een soepele doorstroom naar een opleiding op het hbo. De speciale module 'Voorbereiding hbo' en ook verschillende projecten bereiden je voor op een vliegende en succesvolle start op het hbo.

Als manager/ondernemer bedenk je innovatieve bedrijfsconcepten, ben je continu op zoek naar het benutten van kansen en houd je daarbij altijd de financiën goed in het oog. Je neemt beslissingen, vormt en inspireert een team en stelt plannen op. Daarnaast organiseer je evenementen en leg je vele externe contacten. Door het werken in de gastvrijheidssector leer je niet alleen management- en ondernemersvaardigheden maar ontwikkel je ook een grote dosis mensenkennis, vertrouwen, stressbestendigheid en verkoopskills waar je de rest van je carrière op kunt bouwen!


Aanmelden Try-out in Wageningen

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen bieden wij deze opleiding aan in Arnhem of Wageningen.

25184, Manager/ondernemer horeca

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen bieden wij deze opleiding aan in Arnhem of Wageningen.

Deze maatwerkopleiding duurt 2 jaar.

Toelating

Je moet in het bezit zijn van een havo-of een mbo4-diploma om deze twee-jarige opleiding te volgen.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding ofwel een leren-stage route; je volgt onderwijs op school en loopt daarnaast stage in de praktijk. Dit laatste kan in binnen- en buitenland.

Een opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. De periodes noemen we bij Rijn IJssel leereenheden. Tijdens zo’n leereenheid van 5 weken werk je aan een taak die je later in je beroep gaat uitvoeren. Je krijgt daarvoor allerlei leeractiviteiten aangeboden. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en masterclasses.

Tijdens de periodes waarin je stage loopt, kan één dag per week een schooldag gepland zijn.

Leren door praktisch bezig zijn, doe je niet alleen tijdens je stage, maar ook op school. Vakschool Wageningen heeft daarvoor veel te bieden zoals ons Hotel de Nieuwe Wereld, een congreszaal en vergaderzalen, onze restaurants ‘Voldaan’, ‘De Proeverij’, ‘Allerlekkerst’, ‘De Proeftuin’ en onze prachtige nieuwe keukens.

Je leert wat er nodig is om een onderneming te starten en deze financieel en organisatorisch gezond te houden. Je leert in te gaan op ontwikkelingen en trends in de samenleving. Je krijgt op Vakschool Wageningen een goede basis aangeboden op het gebied van:

 • ondernemersvaardigheden
 • leidinggeven
 • bedrijfseconomie en -administratie
 • marketing
 • personeelsmanagement
 • plannen en organiseren
 • samenwerken in horecaondernemingen
 • praktische horecavaardigheden en theoretische  kennis over wijn en gerechten
 • één dag per week praktijk op school

In de opleiding krijg je naast de beroepsgerichte onderdelen ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Duits, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dit apart op het diploma te staan. Dit kan je kansen op de arbeidsmarkt vergroten en je helpen bij doorstroom naar een vervolgopleiding

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Voorbereiding hbo
 • Wijnkennis 2
 • Eetcultuur en -wensen

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 600,00
Beroepskleding vanaf € 310,00
Laptop  
Keuzedelen  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 70,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een Hogere Hotelschool, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (bijvoorbeeld de opleiding Food and Business) en diverse hbo-opleidingen richting economie, human resource management, sociaal werk en diverse internationale gastvrijheids-, economische en culinaire opleidingen.

Actueel

Voormalig voorzitter van het college van bestuur, Ben Geerdink, is vrijdag 16 september overleden.