Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Ondernemer bakkerij

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als Ondernemer bakkerij ga je leiding geven aan één of meerdere bakkerijbedrijven. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf ben je wel of niet ook werkzaam in de uitvoering. Als ondernemer heb je veel verantwoordelijkheden. Je bepaalt het beleid en ziet erop toe dat dit wordt uitgevoerd. Je zorgt voor de bedrijfsvoering en voor de naleving van wettelijke kaders. Je speelt in op de klantenkring van het bedrijf en actuele ontwikkelingen in de bakkerijbranche. Je ziet toe op de winstgevendheid en bewaakt de continuïteit van het bedrijf.

Daarnaast ben je de leidinggevende van je medewerkers en heb je taken zoals: delegeren, motiveren, controleren, organiseren en het bevorderen van de samenwerking tussen je medewerkers. Je zorgt voor een goede werksfeer in het bedrijf. Met het diploma Ondernemer bakkerij op zak, mag je een bakkersbedrijf starten!

Kijk naar het filmpje Ondernemer bakkerij voor meer informatie.

25186, Ondernemer horeca/bakkerij (Ondernemer bakkerij)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
  • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding; dit betekent dat je onderwijs volgt op school en daarnaast stage loopt in de praktijk.

Een opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. De periodes noemen we bij Rijn IJssel leereenheden. Tijdens zo’n leereenheid van 5 weken werk je aan een taak die je later in je beroep gaat uitvoeren. Je krijgt daarvoor allerlei leeractiviteiten aangeboden. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

Je krijgt in de eerste fase van de opleiding praktijklessen op het gebied van brood, banket en sierwerk! Dé stevige basis waar Vakschool Wageningen bekend om staat en waar je later veel plezier van hebt!

Met name in leerjaar 3 ga je op school aan de slag met ondernemen in de bakkerij(winkel) en Allerlekkerst van Vakschool Wageningen. Je laat zien dat je weet wat het betekent om ondernemer te zijn en hoe je het beste medewerkers (medestudenten) kunt aansturen.

Tijdens de opleiding krijg je, net als de studenten die Uitvoerend bakker of Zelfstandig werkend bakker willen worden, veel praktijklessen waarin je brood- en banketproducten leert maken. Ook krijg je lessen in sierwerk. Vakschool Wageningen levert topbakkers af!

Daarnaast word je opgeleid tot een echte ondernemer. Je leert knelpunten in het bedrijf en afwijkingen in de productie te signaleren. Je verwerft allerlei organisatorische vaardigheden. Je wordt een allround probleemoplosser. Je leert hoe je een bakkersbedrijf moet runnen, hoe je bijvoorbeeld de voorraden beheert, bestellingen plaatst en een winkel draaiende houdt. Dit alles wordt ook op school in de praktijk geleerd in de ‘projectbakkerij’. Vakschool Wageningen beschikt over een bakkerswinkel/Konditorei waarin je je talenten op dat gebied kunt laten zien. Ook leer je tijdens de opleiding wat kwaliteitszorg inhoudt en aan welke wet- en regelgeving je gebonden bent in de bakkerij.

Bij het ondernemerschap hoort dat je werkt met een goed ondernemersplan. Je verwerft bedrijfseconomische kennis en leert hoe een goede pr en marketing je bedrijf winstgevender kan maken. Daarnaast verwerf je tijdens de opleiding de vaardigheden, die je nodig hebt als werkgever/manager.

De opleiding omvat ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

  • Duurzaamheid in het beroep D
  • Voorbereiding hbo
  • Voedingsleer, gevorderd
  • Verdieping grondstoffen

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 620,00
Readers keuzedelen (optioneel) € 20,00-40,00
Beroepskleding vanaf € 190,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 490,00
Readers keuzedelen (optioneel) € 20,00-40,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 30,00
Readers keuzedelen (optioneel) € 10,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na het afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

  • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
  • Small Business en Retail Management
  • Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie bakkerijtechnologie

Of je gaat voor de mbo-opleiding Patissier (mbo niveau 4).

Actueel

Goede voeding bereiden. Voedsel waar een topsporter nóg beter van presteert. Dat is waar het in de kern om draait bij het keuzedeel Topsportkok. Dankzij...