Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Ondernemer bakkerij

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als Ondernemer bakkerij ga je leiding geven aan één of meerdere bakkerijbedrijven. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf ben je wel of niet ook werkzaam in de uitvoering. Als ondernemer heb je veel verantwoordelijkheden. Je bepaalt het beleid en ziet erop toe dat dit wordt uitgevoerd. Je zorgt voor de bedrijfsvoering en voor de naleving van wettelijke kaders. Je speelt in op de klantenkring van het bedrijf en actuele ontwikkelingen in de bakkerijbranche. Je ziet toe op de winstgevendheid en bewaakt de continuïteit van het bedrijf.

Daarnaast ben je de leidinggevende van je medewerkers en heb je taken zoals: delegeren, motiveren, controleren, organiseren en het bevorderen van de samenwerking tussen je medewerkers. Je zorgt voor een goede werksfeer in het bedrijf. Met het diploma Ondernemer bakkerij op zak, mag je een bakkersbedrijf starten!

Kijk naar het filmpje Ondernemer bakkerij voor meer informatie.

25186, Ondernemer horeca/bakkerij (Ondernemer bakkerij)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
  • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
  • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
  • basisberoepsopleiding: je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
  • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
  • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Meld je uiterlijk 1 april 2018 aan
Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Meld je dan uiterlijk 1 april 2018 aan. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding naar keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Dit staat in de wet Toelatingsrecht die vanaf 1 augustus 2017 geldt. Heb je je aangemeld voor 1 april, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies.

Bekijk hier het filmpje van de overheid over het toelatingsrecht.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding; dit betekent dat je onderwijs volgt op school en daarnaast stage loopt in de praktijk.

Een opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. De periodes noemen we bij Rijn IJssel leereenheden. Tijdens zo’n leereenheid van 5 weken werk je aan een taak die je later in je beroep gaat uitvoeren. Je krijgt daarvoor allerlei leeractiviteiten aangeboden. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

Je krijgt in de eerste fase van de opleiding praktijklessen op het gebied van brood, banket en sierwerk! Dé stevige basis waar Vakschool Wageningen bekend om staat en waar je later veel plezier van hebt!

Met name in leerjaar 3 ga je op school aan de slag met ondernemen in de bakkerij(winkel) en Konditorei van Vakschool Wageningen. Je laat zien dat je weet wat het betekent om ondernemer te zijn en hoe je het beste medewerkers (medestudenten) kunt aansturen.

Tijdens de opleiding krijg je, net als de studenten die Uitvoerend bakker of Zelfstandig werkend bakker willen worden, veel praktijklessen waarin je brood- en banketproducten leert maken. Ook krijg je lessen in sierwerk. Vakschool Wageningen levert topbakkers af!

Daarnaast word je opgeleid tot een echte ondernemer. Je leert knelpunten in het bedrijf en afwijkingen in de productie te signaleren. Je verwerft allerlei organisatorische vaardigheden. Je wordt een allround probleemoplosser. Je leert hoe je een bakkersbedrijf moet runnen, hoe je bijvoorbeeld de voorraden beheert, bestellingen plaatst en een winkel draaiende houdt. Dit alles wordt ook op school in de praktijk geleerd in de ‘projectbakkerij’. Vakschool Wageningen beschikt over een bakkerswinkel/Konditorei waarin je je talenten op dat gebied kunt laten zien. Ook leer je tijdens de opleiding wat kwaliteitszorg inhoudt en aan welke wet- en regelgeving je gebonden bent in de bakkerij.

Bij het ondernemerschap hoort dat je werkt met een goed ondernemersplan. Je verwerft bedrijfseconomische kennis en leert hoe een goede pr en marketing je bedrijf winstgevender kan maken. Daarnaast verwerf je tijdens de opleiding de vaardigheden, die je nodig hebt als werkgever/manager.

De opleiding omvat ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij de doorstroom naar een vervolgstudie.

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 920,00
Praktijkmaterialen € 210,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 470,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 85,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

 

Na het afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

  • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
  • Small Business en Retail Management
  • Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie bakkerijtechnologie

Drie mbo-diploma's tegelijk

Rijn IJssel biedt enkele combinatietrajecten aan waarmee je drie mbo-diploma’s in drie jaar kunt halen. Je kunt de opleiding Ondernemer Bakkerij volgen en tegelijkertijd de opleiding Leidinggevende Bakkerij. Daarnaast bieden we je tijdens de opleiding ook nog de mogelijkheid om het diploma IJsbereider te behalen. 

Voordeel voor jou!

Door het behalen van drie diploma’s ben je breed inzetbaar en goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Je vergroot dus je kansen op een baan.
Kijk hier voor meer informatie

Actueel

Rijn IJssel introduceert wijnadviseur-app WineStein in opleiding

“De app is voor ons een zeer welkome aanvulling op de lessen in wijn”