Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Patissier (koptraject)

BBL

Dit kun je doen na je studie

Het beroep van patissier is veelzijdig! Je maakt exclusieve, ambachtelijke producten: chocoladewerk, ijs, klein gebak, desserts, taarten en showstukken. Je zorgt voor representatieve producten met de daarbij behorende etalages en verpakkingen. Je bent van alle markten thuis. Je optimaliseert het productieproces en de producten. Je bent naast vakman/vakvrouw een ondernemer, stuurt mensen aan, coördineert werkzaamheden, regelt en signaleert. Je staat voor hoge kwaliteit en sluit aan bij de actuele ontwikkelingen in de banketwereld en de horeca.

Kijk voor meer informatie op http://www.mbostad.nl/beroepen/patissier

25183, Patissier (Patissier)

Niveau 4

Specialistenopleiding
Je kunt deze specialistenopleiding volgen als je al een vakopleiding (niveau 3) hebt afgerond of als specialisatie na een middenkaderopleiding.

De BBL-opleiding duurt 1-2 jaar. Dat is afhankelijk van de vooropleiding en de werkervaring.

Toelating

Deze opleiding kun je alleen volgen als je beschikt over een diploma Zelfstandig werkend (banket)bakker of Leidinggevende bakkerij. De opleiding duurt langer als je niet beschikt over het vereiste banketniveau. Dit wordt door de docenten van de Vakschool Wageningen bepaald.

Verder heb je een officiële arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding. Dat betekent dat je naast een (on)betaalde baan van minstens 20 uur bij een erkend leerbedrijf één dag per week naar school gaat. In het jaar heb je zes weken lang twee dagen school. In die weken leiden we je op tot ambachtelijk ijsbereider.

De lesdag op school is de ene week volledig gericht op theorie, de andere week op theorie en praktijk.

In deze opleiding komt onder andere aan de orde:

  • Vervaardigen van patisserieproducten
  • Creatief denken
  • Ontwikkelen van nieuwe recepturen
  • Verpakken en presenteren van producten
  • Ondernemerschap
  • IJs bereiden

De opleiding omvat ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Cursusgeld per jaar

Voor schooljaar 2017-2018 heeft de minister van OCW het cursusgeld (als je op 1 augustus 2017 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 236,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 573,00 per cursusjaar.

 Overige kosten (prijspeil 2015-2016)

€ 550,00 tot € 800,00 voor boeken en overige materialen

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

  • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
  • Small Business en Retail Management
  • Voedingsmiddelentechnologie met een specialistie bakkerijtechnologie

Actueel

Studente Rijn IJssel derde op NK brood- en banketbakken

Rijn IJssel-studente Jip Kamerbeek (21) uit Nijmegen heeft de derde prijs behaald op de Nederlandse Kampioenschappen brood- en banketbakken 2017