Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Zelfstandig werkend bakker en Patissier

BOL

Dit kun je doen na je studie

Na deze combi-opleiding ben je klaar voor het beroep van Patissier. Je hebt niet alleen het diploma Zelfstandig werkend bakker behaald, maar daarna ook nog het diploma Patissier.

Het beroep van Patissier is veelzijdig! Je maakt exclusieve, ambachtelijke producten: chocoladewerk, ijs, klein gebak, desserts, taarten en showstukken. Je zorgt voor representatieve producten met de daarbij behorende etalages en verpakkingen. Je bent van alle markten thuis. Je optimaliseert het productieproces en de producten. Je bent naast vakman/vakvrouw ondernemend, stuurt mensen aan, coördineert werkzaamheden, regelt en signaleert. Je staat voor hoge kwaliteit en sluit aan bij de actuele ontwikkelingen in de banketwereld en de horeca.

Kijk naar het filmpje Patissier voor meer informatie. 

23082, Zelfstandig werkend bakker en 25183, Patissier (Patissier) 

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Niveau 4

Specialistenopleiding
Je kunt deze specialistenopleiding volgen als je een vakopleiding (niveau 3) hebt afgerond.

Deze gecombineerde opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

De opleiding stelt hoge eisen aan je leervermogen, creativiteit en stressbestendigheid en is daarom niet voor iedereen weggelegd! Om toegelaten te worden tot deze combi-opleiding heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo TL
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
 • overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4

Een intakegesprek is onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanmelden ná 1 april voor schooljaar 2018-2019

Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen en heb jij je nog niet aangemeld? Doe dat dan alsnog. Als je je aanmeldt moet je over de juiste vooropleiding beschikken en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten.

Heb je vragen? Het Studie Informatiepunt beantwoordt ze graag!

Wat je verder nog wilt weten

Met deze opleiding is Vakschool Wageningen vorig jaar succesvol gestart.

Eerst volg je in twee jaar de opleiding tot Zelfstandig Werkend Bakker. Daarna volg je 1 jaar de opleiding Patissier. Tijdens deze opleiding krijg je op Vakschool Wageningen ook een opleiding tot IJsbereider aangeboden.

Dat betekent dus dat je in 3 jaar tijd 3 diploma’s kunt halen: het diploma Zelfstandig Werkend Bakker, Patissier en IJsbereider. Dit is een niveau 4-opleiding waarmee je ook zou kunnen doorstromen naar het hbo.

In de opleiding word je uitgedaagd om je creativiteit verder te ontwikkelen. Je krijgt naast veel bankettheorie en -praktijk ook basisvaardigheden brood en broodtheorie aangeboden. Ook besteden we aandacht aan kunstzinnige vorming en ondernemersvaardigheden. We schakelen ook bekende patissiers en bekende leveranciers van grondstoffen in om jou uitdagende workshops te geven.

Tijdens de opleiding zijn er talrijke activiteiten zoals vakwedstrijden, dinnershows, open dagen, beurzen, congressen waar je actief als Patissier aan deelneemt. Jouw creatieve prestaties worden daar getoond.

Het is ook mogelijk om tijdens de opleiding een stage in het buitenland te volgen. We werken intensief samen met patissiers in diverse landen.

In deze opleiding komt onder andere aan de orde:

 • Vervaardigen van patisserieproducten
 • Creatief denken
 • Ontwikkelen van nieuwe recepturen
 • Verpakken en presenteren van producten
 • Ondernemerschap
 • IJs bereiden

De opleiding omvat ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Voor het schooljaar 2018-2019 zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil voor 2017-2018 aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2015-2016)

€ 550,00 tot € 800,00 voor boeken en overige materialen.

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

 • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
 • Small Business en Retail Management
 • Voedingsmiddelentechnologie met een specialistie bakkerijtechnologie

Actueel

De Wageningen University & Research bestaat 100 jaar en trakteert op taart. Studenten van Rijn IJssel Vakschool Wageningen bakten een taart voor de jarige....