Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Zelfstandig werkend bakker en Patissier

BOL

Dit kun je doen na je studie

Het beroep van patissier is veelzijdig! Je maakt exclusieve, ambachtelijke producten: chocoladewerk, ijs, klein gebak, desserts, taarten en showstukken. Je zorgt voor representatieve producten met de daarbij behorende etalages en verpakkingen. Je bent van alle markten thuis. Je optimaliseert het productieproces en de producten. Je bent naast vakman/vakvrouw een ondernemer, stuurt mensen aan, coördineert werkzaamheden, regelt en signaleert. Je staat voor hoge kwaliteit en sluit aan bij de actuele ontwikkelingen in de banketwereld en de horeca.

Kijk voor meer informatie op http://www.mbostad.nl/beroepen/patissier

25183, Patissier (Patissier) en 23082, Zelfstandig werkend bakker

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Niveau 4

Specialistenopleiding
Je kunt deze specialistenopleiding volgen als je een vakopleiding (niveau 3) hebt afgerond.

Deze gecombineerde opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

De opleiding stelt hoge eisen aan je leervermogen, creativiteit en stressbestendigheid en is daarom niet voor iedereen weggelegd! Om toegelaten te worden tot deze combi-opleiding heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • vmbo TL
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
  • overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4

Een intakegesprek is onderdeel van de toelatingsprocedure.

Wat je verder nog wilt weten

Met deze opleiding is Vakschool Wageningen vorig jaar succesvol gestart.

Eerst volg je in twee jaar de opleiding tot Zelfstandig Werkend Bakker. Daarna volg je 1 jaar de opleiding Patissier. Tijdens deze opleiding krijg je op Vakschool Wageningen ook een opleiding tot IJsbereider aangeboden.

Dat betekent dus dat je in 3 jaar tijd 3 diploma’s kunt halen: het diploma Zelfstandig Werkend Bakker, Patissier en IJsbereider. Dit is een niveau 4-opleiding waarmee je ook zou kunnen doorstromen naar het hbo.

In de opleiding word je uitgedaagd om je creativiteit verder te ontwikkelen. Je krijgt naast veel bankettheorie en -praktijk ook basisvaardigheden brood en broodtheorie aangeboden. Ook besteden we aandacht aan kunstzinnige vorming en ondernemersvaardigheden. We schakelen ook bekende patissiers en bekende leveranciers van grondstoffen in om jou uitdagende workshops te geven.

Tijdens de opleiding zijn er talrijke activiteiten zoals vakwedstrijden, dinnershows, open dagen, beurzen, congressen waar je actief als Patissier aan deelneemt. Jouw creatieve prestaties worden daar getoond.

Het is ook mogelijk om tijdens de opleiding een stage in het buitenland te volgen. We werken intensief samen met patissiers in diverse landen.

In deze opleiding komt onder andere aan de orde:

  • Vervaardigen van patisserieproducten
  • Creatief denken
  • Ontwikkelen van nieuwe recepturen
  • Verpakken en presenteren van producten
  • Ondernemerschap
  • IJs bereiden

De opleiding omvat ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2017-2018 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2017 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1137,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2015-2016)

€ 550,00 tot € 800,00 voor boeken en overige materialen.

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

  • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
  • Small Business en Retail Management
  • Voedingsmiddelentechnologie met een specialistie bakkerijtechnologie

Actueel

Studente Rijn IJssel derde op NK brood- en banketbakken

Rijn IJssel-studente Jip Kamerbeek (21) uit Nijmegen heeft de derde prijs behaald op de Nederlandse Kampioenschappen brood- en banketbakken 2017