Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Zelfstandig werkend bakker

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Je bent in staat om allerlei bakkerijproducten te maken. Werkzaamheden plannen en voorbereiden is daarbij een belangrijke eerste stap. Je maakt brood, koekjes, taart en gebak aan de hand van vaste recepten, maar bent ook in staat om nieuwe recepten te bedenken. Je verbetert waar mogelijk het productieproces.

Je gebruikt je creativiteit bij het decoreren, modelleren en snijden en hebt ideeën over het assortiment. Als de producten klaar zijn, beoordeel je de kwaliteit ervan. Je zorgt voor het verpakken of opslaan van de producten en tevens voor het bestellen van nieuwe grondstoffen.

Werken in de bakkerij betekent ook dat je na het bakken aan de slag gaat met het schoonmaken van je gereedschap en het opruimen van de werkruimten. Je gaat hierbij zorgvuldig en hygiënisch te werk. In de winkel ben jij degene die goede adviezen kan geven aan klanten.

 

23082, Zelfstandig werkend bakker

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Zowel de BOL als BBL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een vakopleiding (niveau 3), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • lbo-, vbo- of mavo-diploma
  • vmbo KL, GL of TL
  • basisberoepsopleiding (mbo) niveau 2
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
  • overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Je bent ook toelaatbaar als je beschikt over een diploma Brood- en banketbakker (niveau 2) of Uitvoerend bakker (niveau 2). In dat geval duurt de opleiding twee jaar.

BBL-opleiding 

Als je de BBL-opleiding volgt, heb je een officiële arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf en ben je 18 jaar of ouder.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding; dit betekent dat je onderwijs volgt op school en daarnaast stage loopt in de praktijk.

Een opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. De periodes noemen we bij Rijn IJssel leereenheden. Tijdens zo’n leereenheid van 5 weken werk je aan een taak die je later in je beroep gaat uitvoeren. Je krijgt daarvoor allerlei leeractiviteiten aangeboden. Leeractiviteiten zijn bijvoorbeeld theorie- of vaardigheidslessen, workshops en hoorcolleges.

Je krijgt in de eerste fase van de opleiding praktijklessen op het gebied van brood, banket en sierwerk! Dé stevige basis waar Vakschool Wageningen bekend om staat en waar je later veel plezier van hebt! Je doet niet alleen in de praktijk werkervaring op. Ook op school werk je mee in de projectbakkerij, bakkerijwinkel en lunchroom. Je leert daardoor op school wat je later in je beroep nodig hebt. Dat maakt je extra aantrekkelijk voor toekomstige werkgevers: je kunt immers direct aan het werk!

Je verwerft kennis over:

  • bakkerijproducten en –grondstoffen
  • voorraadbeheer
  • bestellingen plaatsen en volgen
  • gebruikte gereedschappen en apparaten
  • recepturen
  • bereidingstechnieken
  • rijs- en bakprocessen
  • werkprocessen
  • richtlijnen omtrent veiligheid, hygiëne en kwaliteit

Je verwerft vaardigheden die je nodig hebt om bakkerijproducten te maken en om allerlei procedures en richtlijnen in de Bakkerij toe te passen. Je leert kwaliteit te bewaken en werkprocessen te verbeteren.

De opleiding bestaat naast de bovengenoemde  beroepsgerichte onderdelen ook uit algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij de doorstroom naar een vervolgopleiding.

BOL-opleiding

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2017-2018 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2017 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1137,00 per cursusjaar.

BBL-opleiding

Cursusgeld per jaar

Voor schooljaar 2017-2018 heeft de minister van OCW het cursusgeld (als je op 1 augustus 2017 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau 1 en 2 wettelijk vastgesteld op € 236,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 573,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1 BOL  BBL
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 685,00 € 665,00
Beroepskleding € 235,00 ---
Aanvullende voorzieningen    
Excursie  € 35,00  
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 385,00 € 330,00
Aanvullende voorzieningen    
Geen    
Leerjaar 3    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 25,00 € 25,00
Aanvullende voorzieningen    
Geen    

Hierna kun je doorstromen naar de niveau 4-opleidingen Patissier, Leidinggevende Bakkerij en Ondernemer Bakkerij.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

3 jarige opleiding

60% op school

Stage
Stage (beroepspraktijkvorming) is een wezenlijk onderdeel van je opleiding. Om je opleiding af te kunnen ronden, loop je stage bij erkende leerbedrijven. Een erkend leerbedrijf kun je onder andere vinden op de site www.stagemarkt.nl.
Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

3 jarige opleiding

20% op school

Toelating
Voor toelating is het, naast de andere voorwaarden nodig, dat je een (onbetaalde) baan hebt bij een erkend leerbedrijf. Een erkend leerbedrijf kun je onder andere vinden op de site www.stagemarkt.nl.
Aanmelden

Actueel

Studente Rijn IJssel derde op NK brood- en banketbakken

Rijn IJssel-studente Jip Kamerbeek (21) uit Nijmegen heeft de derde prijs behaald op de Nederlandse Kampioenschappen brood- en banketbakken 2017