Dit kun je doen na je studie

Als netwerkbeheerder werk je in de ICT- en mediasector. Het netwerkbeheer speelt zich vooral af bij ICT-dienstverleners of bij ICT-afdelingen van allerlei bedrijven. Ook komt het regelmatig voor dat je als netwerkbeheerder vanuit een ICT-dienstverlenend bedrijf wordt gedetacheerd: je werkt dan bij de klant op locatie.

Hier kun je een beroepsfilmpje bekijken.

25190, ICT- en mediabeheer (Netwerk- en mediabeheer)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.
         

Zowel de BOL als BBL-opleiding duurt 3 jaar.

Voor meer informatie over de BBL-opleiding kun je mailen naar de heer B. Akkurt: b.akkurt@rijnijssel.nl.

Voor de BOL-opleiding neem je per mail contact op met de heer T. van Kampen: t.v.kampen@rijnijssel.nl.

Bekijk alle details van de BOL-opleiding in de studiegids.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
  • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

BBL-opleiding
Als je de BBL-opleiding volgt heb je ook een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf nodig.

Meld je uiterlijk 1 april 2018 aan
Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Meld je dan uiterlijk 1 april 2018 aan. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding naar keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Dit staat in de wet Toelatingsrecht die vanaf 1 augustus 2017 geldt. Heb je je aangemeld voor 1 april, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies.

Bekijk hier het filmpje van de overheid over het toelatingsrecht.

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels (niveau 4) en Loopbaan & Burgerschap. 

Als netwerkbeheerder krijg je steeds meer te maken met koppelingen tussen diverse netwerken, informatie- en mediasystemen. Het kan gaan om heel grote of kleinere informatiesysteem. Denk aan het ontwikkelen van een compleet informatiesysteem voor een afdeling binnen een organisatie of aan het volledig inrichten van een specifieke werkplek. Uiteraard gaat het dan om ICT-gerelateerde apparatuur zoals netwerken, servers, (mobiele) telefoons, werkstations, tablets, et cetera. 

Je beschikt als netwerkbeheerder over specialistische kennis en vaardigheden. Er is in de opleiding veel aandacht voor het opzetten en beveiligen van kleine en grote netwerken.

Welke algemene onderdelen volg je, die helemaal gericht zijn op jouw latere beroep?

  • MOS (Microsoft Office Specialist) 
  • Cisco Networking Academy CCNA Introduction to Networking en CCNA Routing en Switching, Scaling Networks en Connecting Networks
  • Cisco NDG Linux Essentials en NDG LPIC1-101
  • Microsoft Windows 8/Windows 10 en Windows Server 2012
  • Cisco Security en Design Architecture

De opleiding bevat diverse landelijke certificeringen op het gebied van hardware, software (besturingssystemen en standaardapplicaties) en netwerken.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. Het is nog niet precies bekend waaruit je kunt kiezen.

BOL-opleiding

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

BBL-opleiding

Cursusgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het cursusgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 240,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 582,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1 BOL  BBL
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 160,00 € 130,00
Laptop    
Aanvullende voorzieningen    
Diverse  € 35,00  € 65,00
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 20,00 € 0,00
Laptop (indien nog niet in bezit)    
Aanvullende voorzieningen    
Geen    
Leerjaar 3    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 25,00 € 0,00
Laptop (indien nog niet in bezit)    
Aanvullende voorzieningen    
Geen    

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar diverse hbo-opleidingen ICT.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

3 jarige opleiding

60% op school

Stage
Stage (beroepspraktijkvorming) is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Om je opleiding af te kunnen ronden, loop je stage bij erkende l
Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

3 jarige opleiding

20% op school

Toelating
Voor toelating is het, naast de andere voorwaarden nodig, dat je een (onbetaalde) baan hebt bij een erkend leerbedrijf. Een erkend leerbedrijf kun je onder andere vinden op de site www.stagemarkt.nl.
Aanmelden

Actueel

Bedrijven scouten talenten op Rijn IJssel Codefest

Het is een begrip in de ICT-wereld: het Codefest