Media, Mode & Design

Allround mediamaker

BOL

Dit kun je doen na je studie

e kunt aan de slag bij een communicatie-, reclame- of ontwerpbureau. Of bij een sign- of displaybedrijf, drukkerij, uitgeverij of grote organisatie met een eigen ontwerp-/DTP-afdeling.

Als Allround mediamaker (voorheen Allround DTP-er) ben je uitvoerend en coördinerend bezig. Je verzamelt en verwerkt bestanden met tekst en beeld, zodat er van jouw grafische bestand een advertentie, poster, brochure, gevelbord of display gedrukt kan worden. Of je verzorgt de opmaak voor interactieve media-uitingen zoals een animatie of een online banner. Daarnaast coördineer je het proces van opdracht naar resultaat en voer je gesprekken met de vormgever. Herken jij jezelf hierin? Schrijf je dan nu in voor de opleiding Allround mediamaker!

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan ook onze andere Media, Mode & Design opleidingen. Neem bijvoorbeeld de opleiding medewerker sign.

25592, Allround mediamaker

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Je kunt in overleg bij deze opleiding het hele jaar door instromen zolang het maximale aantal van 25 studenten nog niet is bereikt.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend
Wij nemen maximaal 25 studenten aan voor deze opleiding.

Wat je verder wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. De BOL-opleiding gaat uit van 60% van de tijd les op school en 40% in de praktijk (stage).
 
Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.
 
Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.
 
Wat komt er aan bod in het profieldeel?

 • Teksten, foto’s, tekeningen of andere ontwerpen zo in een grafisch bestand opmaken dat dit als een media-uiting gepubliceerd of geproduceerd (gedrukt) kan worden
 • Omgaan met digitale apparatuur zoals scanners, printers en camera’s
 • Omgaan met speciale multimediaprogramma’s
 • Je portfolio ontwikkelen en presenteren
 • Omgaan met deadlines
 • Zelfstandig werken en samenwerken
 • Bestanden overdragen aan derden zoals drukkers
 • Communicatieve vaardigheden

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. De keuzedelen zijn in ontwikkeling.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
De aangeboden keuzedelen zijn:

 • Fotografie basis
 • Creatieve typografie
 • Engels
 • Oriëntatie op conceptontwikkeling van een media-uiting

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 70,00
Adobe Creative Cloud € 135,00
Laptop  
Rekenmachine  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken € 50,00
Adobe Creative Cloud € 135,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Opatel licentie  

Na het succesvol afronden van je opleiding kun je doorstromen naar de opleiding Mediavormgever.

Wil je een dag meelopen met deze opleiding, dat kan altijd! Meld je aan via www.rijnijssel.nl/meelopen.

Actueel

Studente Fashion Zoë Heeg eindigde als derde bij de verkiezingen. Maar teleurgesteld? Dat is de 17-jarige Achterhoekse zeker niet.