Media, Mode & Design

Allround signmaker

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Als Allround Signmaker ben je na de opleiding in loondienst of werk je als zelfstandige bij een bedrijf in de signbranche.
Binnen het bedrijf waar je werkt ga je aan de slag gaan met allerlei verschillende sign toepassingen. Je moet hierbij denken aan visuele communicatie, autoreclame, bewegwijzering, billboards, vlaggen, posters, lichtreclame en tekstplaatjes. Je gaat logo’s, teksten en ontwerpen digitaal opmaken voor productie en past kleur, lettertypes en licht goed toe. Hiervoor gebruik je apparatuur, computertechniek en signprogramma’s.

Je zult als Allround Signmaker meer als afdelingsleider of projectleider het proces coördineren tussen opdrachtgever en de medewerker Sign. Wat het vak fantastisch maakt is dat jij als Signmaker de laatste hand legt aan de transformatie van bijvoorbeeld een winkel, bedrijfspand of schoolgebouw. Jij zorgt ervoor dat de klant een spectaculair eindresultaat krijgt in de vorm van prachtige signtoepassingen.

Om beter te weten wat de opleiding inhoudt, kun je je aanmelden voor een Try-out.


Aanmelden Try-out

Herken jij jezelf hierin? Meld je dan aan voor de opleiding Allround Signmaker! Bekijk ook een filmpje over de opleiding.

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan ook onze andere Media, Mode & Design opleidingen. Neem bijvoorbeeld de opleiding allround mediamaker.

25213, Signmaking (Allround Signmaker)

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Je kunt bij deze opleiding in overleg het hele jaar door instromen.

Zowel de BOL als BBL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Ook het diploma Medewerker sign, niveau 2, geeft je toegang tot deze opleiding.

BBL-opleiding
Als je de BBL-opleiding volgt heb je ook een officiële arbeidsovereenkomst (betaald of onbetaald) met een erkend leerbedrijf nodig.

Wat je verder wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.
Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  
 
Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels, Loopbaan & Burgerschap en sport.
 
Wat komt er aan bod in het profieldeel?

 • Voorbereiden/inrichten van de werkplek
 • Computertechniek, typografie, kleurenleer, werken met designsoftware, Desktop publishing (DTP)
 • Productietechnieken als full color printen op folies, plotten, snijden, frezen en graveren
 • Monteren of demonteren van sign (deel)producten zoals freesletters, reclamezuilen, gevelreclame
 • Aanbrengen of monteren van belettering, bijvoorbeeld op een winkelpand of auto
 • Gebruikt materiaal registreren
 • Binnen de kosten en deadlines werken
 • Kwaliteit bewaken

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. De keuzedelen zijn in ontwikkeling.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Verdieping colormanagement
 • Verdieping techniek en materialenkennis
 • Car- en interiorwrapping

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL  BBL
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Aanvullende voorzieningen    
Adobe Creative Cloud € 135,00 € 135,00
Gereedschap € 40,00 € 40,00
Rekenmachine
   
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Aanvullende voorzieningen    
Adobe Creative Cloud € 135,00 € 135,00
Gereedschap € 40,00  € 40,00
Leerjaar 3    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Aanvullende voorzieningen    
Excursie buitenland (optioneel)
€ 450,00 -
Adobe Creative Cloud € 135,00 € 135,00 
Gereedschap
€ 40,00 € 40,00

Na succesvol afronden van je opleiding kun je de opleiding Signspecialist op mbo-niveau 4 gaan doen.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

3 jarige opleiding

60% op school

Wat is BOL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. Daarnaast loop je in een bepaalde periode van de opleiding stage. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd (BPV) en dat doe je bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

3 jarige opleiding

20% op school

Wat is BBL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg waarbij je leren en werken combineert. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf werkt in de sector waar jij voor gekozen hebt. Je hebt dan een leerbaan, voor minimaal 610 klokuren per jaar.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je uiterlijk 31 december, na de start van de opleiding op 1 augustus, een arbeidsovereenkomst, of onder bepaalde voorwaarden een vrijwilligersovereenkomst, met een erkend leerbedrijf afgesloten. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden

Actueel

Studente Fashion Zoë Heeg eindigde als derde bij de verkiezingen. Maar teleurgesteld? Dat is de 17-jarige Achterhoekse zeker niet.