Media, Mode & Design

Fashion designer | Junior stylist

BOL

Dit kun je doen na je studie

Ben jij gek van mode en stroomt jouw creatieve brein over van de ideeën? Zie je overal kansen en mogelijkheden voor nieuwe creaties, collecties en concepten? En … kun jij die ideeën omzetten in schetsen, moodboards en wervelende presentaties? Dan is de opleiding Fashion Designer voor jou ontworpen.

Als Fashion designer - modeontwerper - zet je al je creatieve ideeën om in een tekening, je zoekt stoffen uit en adviseert over de kleur, dessins en accessoires. Je ontwerpt vooral kledingstukken voor commerciële collecties. Daarvoor moet je op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Alles wat je ziet en hoort vertaal je in kleuren, stoffen, stijlen.

Als Fashion designer werk je vaak in een team bij een merk, bedrijf of private label. Je bent vrij om je eigen stijl te ontwikkelen binnen de grenzen van het bedrijf waar je voor werkt. Je kunt natuurlijk ook zelfstandig aan de slag gaan. Misschien wil jij je specialiseren en je helemaal richten op het ontwerpen van workwear of sportswear. Er is van alles mogelijk en jij kiest.

Dus ben jij die creatieve en commerciële fashionlover die ideeën omzet in schetsen, moodboards en prestentaties? Wil jij je helemaal onderdompelen in de wereld van de snelle fashion en nieuwe concepten? Dan ben jij geschikt voor het vak van Fashion Designer.

25687, Fashion designer

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Je kunt bij deze opleiding in overleg het hele jaar door instromen.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

 Voldoe je niet aan een van deze toelatingseisen, kijk dan eens bij de opleiding Medewerker fashion op niveau 2.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 70% van de tijd les krijgt en 30% in de praktijk bezig bent.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.
Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Onderstaand filmpje is tijdens de presentatie van een opdracht opgenomen. De presentatie is de afsluiting van een leereenheid.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een eigen visie op mode en leer je hoe je jouw creaties kunt vertalen in een schets. Daarvoor heb je onder meer kennis nodig over stoffen, dessins en pasvormen en je weet hoe digitale patronen gemaakt worden. Je hebt in je werk ook veel te maken met collega’s, klanten en opdrachtgevers. Daarom leer je samenwerken, overleggen, adviseren, plannen, organiseren en begrotingen maken. Maar ook beslissen, communiceren en reflecteren, zodat je de taken binnen het team goed kunt uitvoeren. Als je kiest voor Fashion Designer is Engels ook een belangrijk vak.

Ook leer je over de geschiedenis van de mode, de huidige modetrends en de toekomstverwachtingen. Onderwerpen als duurzaamheid, recycling, veiligheid en arbeidsomstandigheden komen aan bod. En leer je over merken, branding, modeconcepten en online ondernemen.

Als er een sample is gemaakt van jouw ontwerp, test en beoordeel je het resultaat op stijl, kleur, pasvorm en uitstraling. Als er iets niet goed is, zorg je dat het wordt aangepast. Het is belangrijk dat je stressbestendig bent en onder tijdsdruk kunt werken. Fashion designers zijn harde werkers die commercieel kunnen denken en die in alle opzichten flexibel zijn. Het vraagt creativiteit, inlevingsvermogen en durf om te experimenteren.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. 

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Artwork & dessins
 • Image, media en mode
 • Experimentele modevormgeving
 • Voorbereiden hbo-kunstonderwijs

Lees meer over keuzedelen

Arnhem staat bekend om zijn modeacademie ArtEZ en de grote hoeveelheid gevestigde modeontwerpers. Om aan de groeiende vraag naar excellente kleermakers te kunnen voldoen is het Creative Lab gestart: een samenwerking tussen onder meer Rijn IJssel, ArtEZ, Arnheim Fashion Group, Coming Soon, Modevakopleiding HJS en een aantal gevestigde modeontwerpers. De drie belangrijkste doelen zijn:

 • Het opleiden van excellente kleermakers
 • Het hebben van een Sampling & Production atelier
 • Het vullen van het Print & Artwork Archive

Elk jaar wordt een selecte groep studenten van de opleiding junior stylist uitgekozen om deel te nemen aan het traject excellent kleermaker. Zo wordt een belangrijke brug geslagen tussen de modeontwerper en de maker. De studenten werken onder begeleiding en in teamverband aan kleine, maar complete kledingcollecties. De opdrachten hiervoor komen van ArtEZ en verschillende andere opdrachtgevers. Ook wordt ook nauw samengewerkt met belangrijke namen uit de modewereld, zoals Ilja Visser, Sjaak Hullekes, Marcha Huskes, Sanne Jansen, Matthijs van Bergen, *Died*, Femke Agema en Kuyichi International BV. Denk daarbij aan het geven van workshops, lezingen, uitleg over de collectie en/of een opdracht om een kleine collectie te produceren.

De studenten die het traject met goed resultaat doorlopen, maken kans op een plaats in het Sampling & Production atelier dat van verschillende labels betaalde opdrachten aanneemt die buiten het leertraject vallen. Daarnaast wordt het Print & Artwork Archive opgezet. Dit is een bibliotheek vol met dessins en prints voor de kledingindustrie. Labels over de hele wereld kunnen zich abonneren op dit archief. De studenten van Fashion & Design – Medewerker Styling niveau 4, spelen een belangrijke rol bij het vullen van dit archief.

En natuurlijk wordt Creative Lab extra zichtbaar door de samenwerking met onder meer Fashion Festival Arnhem. Creative Lab levert een belangrijke bijdragen aan bijvoorbeeld de Nacht van de Mode en andere evenementen gericht op Fashion & Design. Het Creative Lab is mede tot stand gekomen met subsidie van de gemeente Arnhem, provincie Gelderland en het ministerie van OCW.

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 50,00
Aanvullende voorzieningen  
Tekenmaterialen  
Adobe Creative Cloud € 135,00
Laptop  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 55,00
Aanvullende voorzieningen  
Adobe Creative Cloud € 135,00
Laptop  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie (optioneel) € 250,00
Adobe Creative Cloud € 135,00
Laptop  

Na deze driejarige opleiding kun je een hbo-opleiding gaan doen, bijvoorbeeld:

 • hbo gericht op Fashion & Design
 • hbo gericht op kunst
 • hbo Creatieve Therapie
 • hbo Pabo

en andere mogelijkheden, hier niet genoemd.

Aanvullende informatie intakeprocedure Junior stylist

 • Intakegesprek waarbij de aspirant student een beeldend portfolio en de gemaakte thuisopdracht meeneemt (DDD dient aanwezig te zijn). Criteria die van belang zijn: de thuisopdracht/tas dient er verzorgd uit te zien en dient ruimtelijk vormgegeven te zijn. De student kan uitleggen welke keuzes er gemaakt zijn. Daarnaast kan de aspirant student inhoudelijk de keuze voor de versiering en collage motiveren.
 • Presteervermogen: in gesprek contact maken, werk presenteren en accuraat reageren op vragen.
  Meeloopdag als bovenstaand aanleiding geeft tot twijfel bij een of bij beide partijen. Die dag(en) wordt speciaal gelet op: interesse in de lessen, werken volgens opdracht, oog- handcoördinatie, nauwkeurig werken, ruimtelijk inzicht.
  Een andere optie is om de aspirant student een extra thuisopdracht te geven en een tweede intakegesprek te voeren.

Actueel

Studente Fashion Zoë Heeg eindigde als derde bij de verkiezingen. Maar teleurgesteld? Dat is de 17-jarige Achterhoekse zeker niet.