Media, Mode & Design

Fashion tailor | Specialist fashion

BOL

Dit kun je doen na je studie

Gaat jouw creativiteit stromen als je mooie stoffen, fijne fournituren en toffe accessoires ziet? Ben je op de hoogte van de laatste modetrends? Sta jij te popelen om die perfect vallende jurk of dat strakke maatpak te maken? Werk je graag met je handen en heb je bergen geduld? Dan is de opleiding Fashion Tailor op maat gesneden voor jou.

Als Fashion tailor - kleermaker - maak je unieke kledingstukken, bijvoorbeeld voor een bruiloft, een theater- of dansgezelschap of voor een couturebedrijf. Het is een echt ambacht, je maakt iets met je handen en dat kun je alleen goed leren door het veel en vaak te doen. Als je klaar bent met de opleiding kun je als Fashion Tailor zelfstandig aan de slag - je kunt zelfs je eigen collectie maken - maar je kunt ook gaan werken voor ontwerpers, mode-ateliers of modebedrijven. Jij kiest.

Dus ben jij gek van mode & kleding, heb je creatieve ideeën die je zelf wilt uitvoeren? Wil jij je helemaal wijden aan het maken van mooie en complexe maatkleding en ben je creatief, stressbestendig en geduldig? Dan is het vak van Fashion Tailor iets voor jou


Aanmelden Try-out

Als Fashion tailor begeleid je ook Assistant Fashion Tailors. Je helpt ze met bepalen van de werkvolgorde, het uitvoeren van het werk, het kiezen van materialen en het bedenken van oplossingen.

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

Eindexamen

Normaal gesproken wordt het groots gevierd, de eindexamenshow van onze mode opleidingen. Helaas kon het evenement dit jaar niet door gaan. Er zijn wel prachtige video's gemaakt van het werk van onze studenten. Dit wilden we jullie niet onthouden. Kijk en geniet!

25686, Fashion Tailor

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Je kunt in overleg bij deze opleiding het hele jaar door instromen zolang het maximale aantal van 18 studenten nog niet is bereikt.

De BOL-opleiding duurt 4 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

 Voldoe je niet aan een van deze toelatingseisen, kijk dan eens bij de opleiding Medewerker fashion op niveau 2.

Aanvullend
Het aantal beschikbare plaatsen voor deze opleiding is vastgesteld op 15.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 70% van de tijd les krijgt en 30% in de praktijk bezig bent. Je loopt stage bij ateliers en ontwerpers.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Tijdens de opleiding bouw je een portfolio op van al je opdrachten. 

Goed om te weten

STUDIO RYN
Arnhem staat bekend om zijn modeacademie ArtEZ en de grote hoeveelheid gevestigde modeontwerpers. Om aan de groeiende vraag naar excellente kleermakers te kunnen voldoen is het Creative Lab gestart: een samenwerking tussen onder meer Rijn IJssel, ArtEZ, Arnheim Fashion Group, Modevakopleiding HJS en een aantal gevestigde modeontwerpers. De drie belangrijkste doelen zijn: het opleiden van excellente kleermakers & het hebben van een Sampling & Production atelier. Dit heeft geresulteerd in atelier STUDIO RYN.

Elk jaar wordt een selecte groep studenten van de opleiding Rijn IJssel Fashion Tailor uitgekozen om deel te nemen aan het traject excellent kleermaker. Zo wordt een belangrijke brug geslagen tussen de modeontwerper en de maker. De studenten werken onder begeleiding en in teamverband aan kleine, maar complete kledingcollecties. De opdrachten hiervoor komen van ArtEZ en verschillende andere opdrachtgevers. Ook wordt ook nauw samengewerkt met belangrijke namen uit de modewereld, zoals Ilja Visser, Sjaak Hullekes, Marcha Huskes, Sanne Jansen, Matthijs van Bergen, *Died*, Femke Agema en Kuyichi International BV. Denk daarbij aan het geven van workshops, lezingen, uitleg over de collectie en/of een opdracht om een kleine collectie te produceren.

Tijdens de opleiding ontwikkel je vaardigheden die nodig zijn om het perfecte kledingstuk te maken. Zo leer je alles over soorten stoffen, dessins, naaitechnieken, pasvormen, het maken van digitale patronen. Je zet proefmodellen in elkaar en zit dus veel achter de naaimachine want je bent een echte doener. Iemand die een idee kan vertalen in ’iets echts’, een mooi en uniek kledingstuk waarmee je klant de show steelt.

Een Fashion Tailor maakt trouwens niet alleen nieuwe maatwerk kleding maar kan ook bestaande kleding aanpassen of kleding repareren. Duurzaamheid in de kledingindustrie is nu belangrijker dan ooit. Onderwerpen als duurzaamheid, recycling, veiligheid en arbeidsomstandigheden komen aan bod. En je leert over merken, branding, modeconcepten en online ondernemen.

Ook leer je over de geschiedenis van de mode, de huidige modetrends en de toekomstverwachtingen. Daarnaast leer alles over plannen, begroten en adviseren aan bod. En je leert hoe je werkt binnen een team. Want als Fashion Tailor heb je niet alleen te maken met je klanten maar ook met collega’s. Je overlegt over kledingstukken die je maakt, over de digitale patronen, de bewerkingen die je gaat doen. Daarvoor moet je goed op de hoogte zijn van modetrends, materialen, naaitechnieken en pasvormen. Dat vraagt veel creativiteit, inlevingsvermogen en durf om te experimenteren.

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels  en Loopbaan & Burgerschap. 

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitaal patroontekenen 1 (basis)
 • Imagestyling
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Experimentele modevormgeving
 • Experimenteren met materialen en technieken
 • Voorbereiden hbo-kunstonderwijs

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 100,00
Aanvullende voorzieningen  
Diversen € 170,00
Grafis digitaal  
Laptop  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 145,00
Aanvullende voorzieningen  
Grafis digitaal  
Laptop  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 110,00
Aanvullende voorzieningen  
Grafis digitaal  
Laptop  
Leerjaar 4  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie Parijs (optioneel) € 250,00
Grafis digitaal  
Laptop  

Na de 3- of 4-jarige opleiding kun je een hbo-opleiding gaan doen, bijvoorbeeld:

 • hbo gericht op Fashion & Design
 • hbo gericht op kunst
 • hbo Creatieve Therapie
 • hbo Pabo

Actueel

Studente Fashion Zoë Heeg eindigde als derde bij de verkiezingen. Maar teleurgesteld? Dat is de 17-jarige Achterhoekse zeker niet.