Media, Mode & Design

Ruimtelijk vormgever

BOL

Dit kun je doen na je studie

De opleiding Ruimtelijk vormgever is een brede opleiding waarbij originaliteit en het ontwikkelen van een eigen stijl centraal staan. Binnen deze opleiding zijn er veel mogelijkheden voor persoonlijke keuzes, afhankelijk van jouw interesses.

Als Ruimtelijk vormgever maak je 2D- en 3D-ontwerpen voor winkels of kantoren, (mixed media) decors voor festivals, theater of concerten, posters, huisstijlen, boekjes, beurspresentaties, verpakkingen, producten, enzovoort. Je wordt opgeleid om de boodschap van de klant zo goed mogelijk over te brengen en je leert hoe je met je ontwerpen het verhaal van de opdrachtgever vertelt.

Je denkt in beelden en mag creatief helemaal los gaan. Je experimenteert met materialen en technieken, onderzoekt verschillende mogelijkheden en leert concepten te ontwikkelen. Je leert te ontwerpen en gebruikt in je werk je gevoel voor vormgeving, kleur, sfeer, styling, trends, etaleren, inrichten en presenteren. Je ontwerpt op de computer en voert je ontwerpen uit in de werkplaats.

Je leert door te zetten, te overtuigen, te organiseren, samen te werken en mensen aan te sturen. Daarnaast ontwikkel je ondernemersvaardigheden zodat je als zelfstandig ondernemer een eigen bedrijf kunt beginnen.

Na de opleiding kan je bijvoorbeeld aan de slag als conceptontwikkelaar, ruimtelijk vormgever, productvormgever, productfotograaf, grafisch vormgever, stylist, visual merchandiser of als stand- en decorvormgever. Of je kunt gaan werken bij een communicatiebureau, reclamebureau, ontwerpbureau of vormgeefstudio, multimediabedrijf, audiovisueel bedrijf of kunstenaar.

De Ruimtelijk vormgever kiest vaak voor een concrete, praktische aanpak, waarbij de commerciële boodschap en belangen van de klant voorop staan.

Amber vertelt over een opdracht uit de praktijk

25212, Ruimtelijk vormgever

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Je kunt bij deze opleiding in overleg het hele jaar door instromen.

De BOL-opleiding duurt 4 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
  • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

 Voldoe je niet aan een van deze toelatingseisen, kijk dan eens bij de opleiding Medewerker productpresentatie op niveau 2.

Aanvullende toelatingseisen
Om tot deze opleiding toegelaten te worden stellen we ook extra eisen. De details daarvan vind je hier

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 60% van de tijd les krijgt en 40% in de praktijk bezig bent. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Studieadvies na 20 weken
De opleidingen Ruimtelijk Vormgever, Vormgever Art & Design en Interieuradviseur hebben in de basis van hun opleiding veel gemeenschappelijk.
Na 20 weken krijg je een voorlopig studieadvies en is het mogelijk om zonder tijdverlies over te stappen tussen de opleidingen Ruimtelijk Vormgever, Vormgever Art & Design of Interieuradviseur. Hierbij kijken we naar de behaalde resultaten, de studiehouding en motivatie en adviseert het docententeam over de overstap.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

Welke lessen krijg je?

Ruimtelijk vormgeven, Sketch Up, grafisch vormgeven (Adobe programma’s), etaleren, tekenen, typografie, signing, materialen en technieken, communicatie, fotografie en zelfstandig ondernemen.

Je werkt tijdens de opleiding aan allerlei verschillende leereenheden waarbij deze vakken gecombineerd worden.
Tijdens de opleiding bouw je een compleet beeldend portfolio op. Deze kun je eventueel gebruiken wanneer je toelating gaat doen bij een vervolgopleiding of gaat solliciteren naar een baan.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. 

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

  • Productvormgeving
  • Kleurvormgeving
  • Duits in de beroepscontext A2
  • Experimenteren met materialen en technieken

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Vanwege de coronamaatregelen heeft de minister van OCW het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 (als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 608,00 per cursusjaar. Dat is een korting van 50% op het oorspronkelijke bedrag.

Overige kosten (prijspeil 2020-2021)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 100,00
Aanvullende voorzieningen  
Adobe Creative Cloud € 135,00
SketchUp Studio € 55,00
Tekenpakket € 30,00
Diversen € 60,00
Laptop  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 90,00
Aanvullende voorzieningen  
Adobe Creative Cloud € 135,00
SketchUp Studio € 55,00
VCA € 25,00
Diversen € 60,00
Laptop  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 50,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie buitenland € 450,00
Adobe Creative Cloud € 135,00
SketchUp Studio € 55,00
Diversen € 60,00
Laptop  
Leerjaar 4  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Aanvullende voorzieningen  
Adobe Creative Cloud € 135,00
SketchUp Studio
€ 55,00
Diversen € 60,00
Laptop  
Na deze opleiding op mbo-niveau 4 kun je door naar het hbo, bijvoorbeeld naar:
  • Academie voor Beeldende Kunsten, verschillende richtingen: Spatial Design, Product Design, Interior Design, Docent Beeldende  Kunst en Vormgeving
  • Hbo Communication
  • Hbo SPH

Actueel

Rijn IJssel verkoopt ontwikkellocatie aan combinatie VanWonen en Reinbouw