Media, Mode & Design

Ruimtelijk vormgever

BOL

Dit kun je doen na je studie

Ben je creatief en nieuwsgierig én heb je doorzettingsvermogen? Houd je ervan ontwerpen te maken, zowel digitaal als met je handen? Heb je interesse in kunst en design? Dan is de opleiding Ruimtelijk vormgever echt iets voor jou!


Aanmelden Try-out

Je kan aan de slag als:

 • Decorvormgever
 • Vormgever van tentoonstellingen en evenementen
 • Winkelvormgever
 • Stylist
 • Visual merchandiser
 • Productvormgever
 • Productfotograaf

Je ontwerpt en realiseert 2D en 3D ontwerpen waarbij je je eigen creatieve stijl en ideeën inzet om tot een professioneel ontwerp te komen passend bij de opdrachtgever.

Amber vertelt over een opdracht uit de praktijk

25811, Ruimtelijk vormgever

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Je kunt bij deze opleiding in overleg het hele jaar door instromen.

De BOL-opleiding duurt 4 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

 Voldoe je niet aan een van deze toelatingseisen, kijk dan eens bij de opleiding Medewerker productpresentatie op niveau 2.

Aanvullende toelatingseisen
Om tot deze opleiding toegelaten te worden stellen we ook extra eisen. De details daarvan vind je hier

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 60% van de tijd les krijgt en 40% in de praktijk bezig bent. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

De opleiding per jaar
Het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de basisvaardigheden van de Ruimtelijk vormgever. Het ontwikkelen van creativiteit, vakmanschap en een professionele beroepshouding staan hierbij centraal. Iedere 10 weken werk je aan een project waarbij verschillende vakken ondersteunend zijn aan de opdracht.
Tijdens leerjaar 2 ga je een half jaar op stage waar je kennis maakt met de beroepspraktijk en je opgedane kennis in de praktijk kan brengen. Op school volg je lessen en werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers.
In leerjaar 3 werk je het hele jaar door op school en in de praktijk. Dit leerjaar loop je het volledige jaar één dag per week stage bij verschillende stagebedrijven. Op school werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers.
In het laatste jaar loop je weer een half jaar stage, doe je examens en maak je je proeve van bekwaamheid op school of bij je stagebedrijf.

Welke lessen krijg je?
Project, Ruimtelijk vormgeven, Materialen en technieken, (technisch) Tekenen, SketchUp, Grafisch vormgeven (Adobe programma’s), Kleurvormgeving, Fotografie, Styling en Etaleren, Signing, Kunstbeschouwing, Communicatie.

Je krijgt naast de beroepsgerichte onderdelen ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan, Burgerschap en Sport.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Tijdens de opleiding tot Ruimtelijk vormgever word je allround opgeleid in het ontwikkelen, maken en uitvoeren van 2D en 3D ontwerpen.
Je leert:

 • Ontwerpen en vormgeven in 2D en 3D.
 • Visualiseren in 2D en 3D.
 • Uitvoeren van ontwerpen.
 • Communiceren en presenteren.

Producten die je hierbij maakt zijn bijvoorbeeld schaalmodellen, prototypes, maquettes, etalages, decoraties, constructies, grafische producten zoals behang, posters/flyers, 2D en 3D promotiemateriaal, technische (digitale) tekeningen, visualisaties.

Je werkt zowel handmatig als digitaal. Je maakt gebruik van diverse materialen waarbij zowel ambachtelijke als ook de nieuwste technieken aan bod komen.

Gedurende je opleiding ontwikkel je een persoonlijk beeldend portfolio en verken je tijdens de opdrachten en stages het werkveld van de ruimtelijk vormgever. Je communiceert met klanten en presenteert je ontwerpen. Je werkt individueel en samen met medestudenten en mensen uit de beroepspraktijk.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Productvormgeving
 • Kleurvormgeving
 • Fotostyling
 • Art & design

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2020-2021)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 100,00
Aanvullende voorzieningen  
Adobe Creative Cloud € 135,00
SketchUp Studio € 55,00
Tekenpakket € 30,00
Diversen € 60,00
Laptop  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 90,00
Aanvullende voorzieningen  
Adobe Creative Cloud € 135,00
SketchUp Studio € 55,00
VCA € 25,00
Diversen € 60,00
Laptop  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 50,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie buitenland € 450,00
Adobe Creative Cloud € 135,00
SketchUp Studio € 55,00
Diversen € 60,00
Laptop  
Leerjaar 4  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Aanvullende voorzieningen  
Adobe Creative Cloud € 135,00
SketchUp Studio
€ 55,00
Diversen € 60,00
Laptop  
Na deze opleiding op mbo-niveau 4 kun je door naar het hbo, bijvoorbeeld naar:
 • Kunstacademie
 • Spatial Design
 • Product Design
 • Interieurarchitectuur of Interieurvormgeving
 • Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
 • Kunst en Economie
 • heatervormgeving
 • Communication & Multimedia Design
 • Vaktherapie (Creatieve therapie)

Actueel

Studente Fashion Zoë Heeg eindigde als derde bij de verkiezingen. Maar teleurgesteld? Dat is de 17-jarige Achterhoekse zeker niet.