Media, Mode & Design

Specialist mode/maatkleding | Specialist fashion

BOL

Dit kun je doen na je studie

Je werkt bij naaiateliers, zelfstandige ontwerpers, modellenateliers, confectiebedrijven en andere modebedrijven. Je helpt bij het uitvoeren of ontwikkelen van collecties. Je bent bezig met patronen en maakt proefmodellen, naaitechnieken en op maat gemaakte kleding voor de klant. Daarnaast kun je je specialiseren in de excellente route, waar je verdieping krijgt die nodig is in het vakgebied.


Aanmelden Try-out

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

Eindexamen

Normaal gesproken wordt het groots gevierd, de eindexamenshow van onze mode opleidingen. Helaas kon het evenement dit jaar niet door gaan. Er zijn wel prachtige video's gemaakt van het werk van onze studenten. Dit wilden we jullie niet onthouden. Kijk en geniet!

25164, Specialist mode/maatkleding

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Je kunt in overleg bij deze opleiding het hele jaar door instromen zolang het maximale aantal van 18 studenten nog niet is bereikt.

De BOL-opleiding duurt 4 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

 Voldoe je niet aan een van deze toelatingseisen, kijk dan eens bij de opleiding Medewerker fashion op niveau 2.

Aanvullend
Het aantal beschikbare plaatsen voor deze opleiding is vastgesteld op 15.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 70% van de tijd les krijgt en 30% in de praktijk bezig bent. Je loopt stage bij ateliers en ontwerpers.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Tijdens de opleiding bouw je een portfolio op van al je opdrachten. 

 

Goed om te weten:

Creative Lab

Arnhem staat bekend om zijn modeacademie ArtEZ en de grote hoeveelheid gevestigde modeontwerpers. Om aan de groeiende vraag naar excellente kleermakers te kunnen voldoen is het Creative Lab gestart: een samenwerking tussen onder meer Rijn IJssel, ArtEZ , Arnheim Fashion Group, Coming Soon, Modevakopleiding HJS en een aantal gevestigde modeontwerpers. De drie belangrijkste doelen zijn: 

 • Het opleiden van excellente kleermakers
 • Het hebben van een Sampling & Production atelier
 • Het vullen van het Print & Artwork Archive

Elk jaar wordt een selecte groep studenten van de opleiding Rijn IJssel Fashion & Design – Mode/Maatkleding niveau 4 uitgekozen om deel te nemen aan het traject excellent kleermaker. Zo wordt een belangrijke brug geslagen tussen de modeontwerper en de maker. De studenten werken onder begeleiding en in teamverband aan kleine, maar complete kledingcollecties. De opdrachten hiervoor komen van ArtEZ en verschillende andere opdrachtgevers. Ook wordt ook nauw samengewerkt met belangrijke namen uit de modewereld, zoals Ilja Visser, Sjaak Hullekes, Marcha Huskes, Sanne Jansen, Matthijs van Bergen, *Died*, Femke Agema en Kuyichi International BV. Denk daarbij aan het geven van workshops, lezingen, uitleg over de collectie en/of een opdracht om een kleine collectie te produceren.

De studenten die het traject met goed resultaat doorlopen, maken kans op een plaats in het Sampling & Production atelier dat van verschillende labels betaalde opdrachten aanneemt die buiten het leertraject vallen. Daarnaast wordt het Print & Artwork Archive opgezet. Dit is een bibliotheek vol met dessins en prints voor de kledingindustrie. Labels over de hele wereld kunnen zich abonneren op dit archief. De studenten van Fashion & Design – Medewerker Styling niveau 4, spelen een belangrijke rol bij het vullen van dit archief. 

En natuurlijk wordt Creative Lab extra zichtbaar door de samenwerking met onder meer Fashion Festival Arnhem. Creative Lab levert een belangrijke bijdragen aan bijvoorbeeld de Nacht van de Mode en andere evenementen gericht op Fashion & Design. Het Creative Lab is mede tot stand gekomen met subsidie van de gemeente Arnhem, provincie Gelderland en het ministerie van OCW.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  Je leert gevoel en interesse te ontwikkelen voor modetechnische ontwikkelingen. En je ontwikkelt specialistische kennis en vaardigheden van materialen en modebeelden.

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels  en Loopbaan & Burgerschap. 

Wat zit er in het profieldeel?

 • Naaitechniek
 • Patroontekenen
 • Materialenkennis
 • Ondernemen

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitaal patroontekenen 1 (basis)
 • Imagestyling
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Experimentele modevormgeving
 • Experimenteren met materialen en technieken

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2020-2021 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1202,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2020-2021)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 100,00
Aanvullende voorzieningen  
Diversen € 170,00
Grafis digitaal  
Laptop  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 145,00
Aanvullende voorzieningen  
Grafis digitaal  
Laptop  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 110,00
Aanvullende voorzieningen  
Grafis digitaal  
Laptop  
Leerjaar 4  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Aanvullende voorzieningen  
Excursie Parijs (optioneel) € 250,00
Grafis digitaal  
Laptop  

Na de 3- of 4-jarige opleiding kun je een hbo-opleiding gaan doen, bijvoorbeeld:

 • hbo gericht op Fashion & Design
 • hbo gericht op kunst
 • hbo Creatieve Therapie
 • hbo Pabo

Actueel