Podiumkunsten

Leisure performer

BOL

Dit kun je doen na je studie

De show gaat beginnen over een half uur. Jij moet je voorbereiden op de rol die je gaat spelen. Je hebt alles mee voorbereid, je hebt het mee georganiseerd en nu komt het moment dat je de gasten op Julianatoren, Duinrell, de Efteling , het hotel op Gran Canaria of de camping in Limburg gaat vermaken met een leuke musical of een theateroptreden. Is je stem in orde, zit iedereen goed, komen de gasten op tijd ? Dit is jouw wereld en je vindt het heerlijk. Nog even de grime bijwerken. Rekwisieten… check. .. Showtime!

Je kent de gasten want je hebt geholpen met hen te ontvangen en er voor gezorgd dat ze het naar hun zin hebben. Je hebt ’s-middags al de kindervoorstelling gehad, dus je bent al opgewarmd.
Kortom, je werkt in de professionele entertainmentbranche. In je werk speelt de combinatie van zingen, dansen en acteren maar ook van gastvrijheid en organisatie de hoofdrol. Je bent de duizendpoot in de branche.

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

25351, leisure & hospitality

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

 

Meld je uiterlijk 1 april 2018 aan
Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Meld je dan uiterlijk 1 april 2018 aan. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding naar keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Dit staat in de wet Toelatingsrecht die vanaf 1 augustus 2017 geldt. Heb je je aangemeld voor 1 april, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies.

Bekijk hier het filmpje van de overheid over het toelatingsrecht.

 

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat wil zeggen dat je onderwijs volgt op school en daarnaast stageloopt in de praktijk. Dit laatste kan in binnen- en buitenland.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

De opleiding Leisure Performer werkt binnen Rijn IJssel nauw samen met de opleidingen Artiesten (Musical, Dans, Theater en Muziek) en met de opleiding Evenementenorganisatie. Na het eerste basisjaar kun je eventueel ook doorgaan met een van deze opleidingen.

In de opleiding krijg je te maken met een aantal praktijkvakken, denk hierbij aan: draaiboeken maken, zang, dans, spel, hospitality en activiteitenbegeleiding.

Daarbij krijg je ook Nederlands, rekenen, Engels en ondernemersvaardigheden aangeboden. Afhankelijk van je verdere keuze komen daar in de latere jaren nog andere talen bij.

Basisjaar
Het basisjaar kent 8 leereenheden:

 • Oriëntatie op het werkveld
 • Presentatie
 • Eten, drinken, optreden
 • Eten, drinken, optreden voor kinderen
 • On tour (1)
 • On tour (2)
 • Festivals
 • Parken

Na het basisjaar kun je, in overleg met je loopbaancoach, kiezen voor één van de volgende mogelijkheden:  

 • Doorstroom naar het tweede jaar van Leisure Performer niveau 4
 • Doorstroom naar het tweede jaar van Evenementenorganisatie niveau 4
 • Doorstroom naar het eerste jaar van Artiesten (Musical, Dans, Theater en Muziek) niveau 4

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2015-2016)

Leerjaar 1 BOL 
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 220,00
Beroepskleding € 270,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 120,00
Aanvullende voorzieningen     
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 85,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Wanneer je een van de opleidingen op niveau-4 hebt afgerond kun je doorgaan naar diverse hbo-opleidingen in de entertainment of de Artiestenbranche maar ook de PABO is een optie. Verder is het ook mogelijk om een topjaar Onderwijsassistent of Evenementenorganisatie te doen.

Actueel

Onze Artiest-opleidingen de beste van Nederland!

Zes opleidingen van Rijn IJssel zijn bestempeld als topopleiding.