Podiumkunsten

Rijn IJssel Dans Urban

BOL

topopleiding

Topopleiding

De Rijn IJssel Artiest Dans Urban is een van de Top-opleiding van 2018. Studenten krijgen les van onder anderen Ruben Chi Verhoeven, een bekende naam in de danswereld en worden gestimuleerd om hun individuele talenten te ontwikkelen en hun dromen na te jagen. Droom jij van een carrière in de spotlights als danser? Meld je aan voor de opleiding vóór de auditie op 25 april met de knop ‘Direct aanmelden’ hieronder.

 

Als je geen dag zonder hiphop, breakdance of andere urban dansstijl kunt, dan is Artiest Dans Urban iets voor jou. Je bent elke dag in beweging, traint hard en vraagt heel veel van je lichaam. Je verlegt steeds je grenzen, wilt nieuwe stijlen en danstechnieken leren. Urban dance is cultuur op zich. Een mix van internationale stijlen met elk een eigen sound. Je hebt van nature aanleg voor dans en je hebt al je eigen stijl. Maar je wilt nog veel beter worden. En je wilt van alles iets weten. 

Dit kun je doen na je studie

Je werkt mee aan bijvoorbeeld theatershows, eigentijdse evenementen, festivals, televisieprogramma’s, reclames, videoclips, games, openingen, bedrijfsfeesten en cross-overs met andere disciplines. Choreografen vragen je voor heel diverse producties. Je vindt niet alleen je weg in de creatieve industrie maar ook in het bedrijfsleven. 

Doordat urban dans ook erg populair is onder kinderen en jongeren, word je ook veel gevraagd voor workshops, lessen en projecten binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Ook zakelijk kun je je draai vinden: je kunt een eigen bedrijf starten of je eigen werk creëren. Begin bijvoorbeeld je eigen dance crew of organiseer eigen dansproducties. 

Afgestudeerden van deze opleiding 

 • dansten bij shows zoals Blaze The Show of Ladies of Soul.
 • dansten bij Introdans in een choreografie van Karole Armitage. 
 • choreografeerden bij diverse shows en evenementen zoals Everybody dance now. 
 • wonnen diverse nationale en internationale battles zoals Just Debout en organiseerden hun eigen battles zoals Soulcypher.
 • richtten hun eigen dansschool op, zoals Urban Park of geven les bij bijvoorbeeld Global Dance Centre, het Hiphophuis en Studio26.
 • zetten hun eigen dance crew op, zoals Soul Catz, Soul Selected en Rebellion Rookeez.
 • organiseerden diverse openingen en bedrijfsfeesten.

 

De opleiding Rijn IJssel Dans Urban wordt samen met Studio26, podium voor creatieve industrie, uitgevoerd.

 studio26

25495, Artiesten (Danser)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren aan het hbo.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Data

Voor schooljaar 2018-2019 zijn de data voor de audities als volgt ingepland:

Tweede ronde
Woensdag 25 april 

Auditieprogramma

De auditie bestaat uit een aantal lessen, een fysieke test en een eigen presentatie van één minuut. Sluit je deze dag af met een positief resultaat dan word je uitgenodigd om de toelating te vervolgen. Je hebt een intakegesprek en aan het einde van het intakegesprek hoor je of je bent toegelaten tot de opleiding.

Beoordelingscriteria

Wij zijn op zoek naar creatieve, technisch sterke dansers. Daarnaast letten we op je motivatie, persoonlijkheid en natuurlijke uitstraling, creativiteit, fysieke flexibiliteit, coördinatie, conditie en kracht, opnamecapaciteit, lichaamsbewustzijn en concentratie. Alleen bij een positieve beoordeling van de eerste ronde mag je door naar de tweede ronde. De uitslag van de auditie volgt na de tweede ronde.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • basisberoepsopleiding: je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Auditie

Als aanvullende eis verwachten we van jou een topauditie. Er is altijd veel belangstelling voor deze opleiding. Meld je dus zo snel mogelijk aan. Je ontvangt dan een uitnodiging voor de auditie.

 

Aanmelden ná 1 april voor schooljaar 2018-2019

Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen en heb jij je nog niet aangemeld? Doe dat dan alsnog. Als je je aanmeldt moet je over de juiste vooropleiding beschikken en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten.

Heb je vragen? Het Studie Informatiepunt beantwoordt ze graag!

Wat je verder wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je ongeveer 70 % van de tijd les krijgt en 30% in de praktijk bezig bent. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Wij werken met beroepstaken die een reële weergave zijn van het beroep dat je hebt gekozen. Die beroepstaken doorloop je in een aantal leereenheden. Elke leereenheid duurt vijf weken, hierin krijg je een dilemma voorgelegd. Na vijf weken lever je een beroepsproduct op. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een showcase, een lesopzet voor een workshop of een marketingcommunicatieplan voor een dienst die je in de markt wilt gaan zetten.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

 

 

 

Je loopt stage in een aantal verplichte projecten, zoals een stage op West End in Londen, projecten op een middelbare school, een dinnershow en showcases tijdens evenementen. Ook kun je zelf een stageplaats zoeken, passend bij jouw wensen en kwaliteiten. 

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Je wordt getraind in het artiest zijn. Je leert verschillende dansstijlen en –technieken. Ook leer je om je eigen werk te maken en te presenteren, dansworkshops te geven en samen te werken. Als artiest werk je over het algemeen niet in loondienst en je zult dus vaak je eigen werk moeten creëren. Daarom leer je zelfstandig te ondernemen, een netwerk op te bouwen en jezelf goed in de markt te zetten. 

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels  en Loopbaan & Burgerschap. 

Wat zit er in het profieldeel?

 • Diverse urban stijlen: o.a. freestyle, popping, locking, house
 • Diverse specialisaties: o.a. vogue, waacking, krump, catwalk
 • Hiphop routine
 • Commercial routine
 • Hiphop history
 • Muziekanalyse en muziek mixen
 • Body awareness
 • Footwork & floorwork
 • Moderne dans
 • Basisprincipes van de dans
 • Improvisatie/compositie
 • Stretching & conditie
 • Didactische vaardigheden
 • Algemene ondernemerschapsvaardigheden en marketing
 • Grime, kostuums & theatertechniek 
 • Beroepsgerichte coaching & creatieve performancecoaching

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. 

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. Welke keuzedelen zijn er bijvoorbeeld:

 • Doorstroom hbo
 • Doorstroom hbo-kunstonderwijs
 • Ondernemerschap
 • Engels
 • Duits

Lees meer over keuzedelen

De tweede auditieronde is op 25 april 2018.

Hier kun je lezen waar naar gekeken wordt tijdens de auditie.

Alle danspraktijkdocenten werken in opdracht van Studio26 bij het verzorgen van de danslessen.

Giovanni Vreede

Milly Trouerbach

Na haar opleiding aan de Dansacademie Arnhem (het huidige ArtEZ) begon Milly aan een lange carrière als dansdocente bij verschillende dansscholen in binnen- en buitenland. Ze runde een dansschool in Berlijn en werkte als danseres en choreografe bij het Berliner Tanzensemble en de Kelvin Hardy Dance company.
Milly is al 10 jaar betrokken bij Studio26 en vanaf het begin nauw betrokken bij het opzetten van de dansopleidingen.

 Ro Dhesi

Roché Apinsa

Hij is al 14 jaar een bekend gezicht in de Nederlandse en internationale dansscène. Met vele prijzen op zijn naam, zoals Juste Debout, Spin Off, SDK World Finals, en het trainen en coachen van vele jongeren en kinderen heeft hij zijn strepen verdient als danser, choreograaf en trainer/coach.

www.instagram.com/rocheapinsa/

Ruben 'Chi' Verhoeven

Ruben 'Chi' Verhoeven studeerde zelf ook aan de opleiding Dans Urban. Hij is een vast onderdeel van de Nederlandse urbanscène, heeft een waslijst internationale battles op zijn naam staan en is tevens hoofdorganisator van het populaire jaarlijkse urban dansevenement Soul Cypher.

Senna Amarnis

Senna is met haar unieke stijl al jaren bekend in de Nederlandse dansscène. Sinds haar afstuderen aan de dansopleiding van het roc deed Senna veel ervaring op als danseres en docent.

www.sennaamarnis.com/

Wesley Rommy

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Voor het schooljaar 2018-2019 zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil voor 2017-2018 aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1 BOL
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 100,00
Borg kluis € 10,00
Danskleding  
Borg zelfstandig/in vrije tijd gebruik oefenruimte  
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Bijdrage producties € 50,00
Workshops € 250,00
Trainingsjas voorzien van opleidingslogo € 50,00
Werken met de choreograaf € 150,00
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 115,00
Borg kluis € 10,00
Borg zelfstandig/in vrije tijd gebruik oefenruimte  
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Bijdrage producties € 50,00
Workshops € 250,00
Excursie Londen € 550,00
Werken met de choreograaf € 150,00
Leerjaar 3  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Borg kluis € 10,00
Borg zelfstandig/in vrije tijd gebruik oefenruimte  
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Bijdrage producties € 50,00
Workshops € 250,00
Werken met de choreograaf € 150,00

Na deze driejarige opleiding kun je een hbo-opleiding gaan doen, bijvoorbeeld:

 • Hbo-dansopleidingen: docent, uitvoerend en choreografie
 • Creatieve opleidingen op gebied van theatertechniek, fotografie, multimedia design, beeld & geluid, audiovisueel, gaming, muziek
 • Sociale opleidingen zoals hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) of Creatieve Therapie
 • Hbo Kunst en Economie of Marketing
 • Hbo Fysiotherapie
 • Hbo Pabo

Actueel

Zes opleidingen van Rijn IJssel zijn bestempeld als topopleiding.