Rijn IJssel-ambassadeur Tjesse

Het verhaal van Tjesse

Maandag 28 september 2020. Dé dag. Op deze dag werd ik gekozen, uit met mij erbij vijf andere fantastische ambassadeurs, om het Rijn IJssel te vertegenwoordigen bij de landelijke MBO ambassadeur verkiezing.
Voor mij was dit onwijs bijzonder. Alleen al het feit dat ik daar mijn pitch durfde te geven. Ik heb de hele avond gestraald van oor tot oor.

Op de middelbare school ben ik van havo naar vmbo-t overgestapt omdat ik teveel stress ervoer. Dit mede doordat ik hoogsensitief ben, perfectionistisch en ijverig. Daarna zag ik een opleiding tot pedagogisch medewerker hélemaal zitten. Deze opleiding bleek echter niet goed bij mij te passen. Ik raakte in een depressie en ben de opleiding gestopt aan het eind van het tweede jaar. Vervolgens kwam Breekjaar op mijn pad. Een tussenjaar voor jongeren waarbij je, in een groep onder begeleiding van drie coaches, werkt aan je zelfontwikkeling, je angsten onder ogen komt, je comfortzone vergroot en nog zoveel meer. Ondertussen ging ik ook elke week naar een psycholoog. Na dit jaar was ik onwijs gegroeid en zat ik veel beter in mijn vel. Maar weten welke opleiding ik wilde gaan doen? Geen idee. Ik besloot een jaar te gaan werken en een vooropleiding dans te beginnen. Ik werkte twee dagen in de week en de vooropleiding was op vrijdag middag en zaterdag ochtend. Al gauw, na een paar weken, bleek ook de vooropleiding dans niet de juiste keuze. Er lag teveel druk op, gaf me teveel stress en ik kreeg er ook nog een knieblessure bij. Zo kwam ik erachter dat zowel kinderen áls dans voor mij hobby’s zijn, geen beroep. Ik was ten einde raad en bedacht maar dat ik mijn hele leven wilde blijven werken waar ik toen werkte (een bouwwinkel). Dát ging tenslotte gewoon goed.
Na gesprekken met zowel mijn psycholoog als een begeleidster voor voortijdige schoolverlaters én een uitgebreide beroepskeuzetest, kwam ik uiteindelijk bij het begrip 'laboratoriumwerk'. En met enorme blijdschap kan ik nu zeggen dat ik in het derde jaar zit van de opleiding tot chemisch-fysisch analist én zelfs dus ambassadeur mag zijn van het Rijn IJssel.

Het kan zo’n onwijs groot verschil maken of je de juiste opleiding hebt gevonden of niet. Je zelfvertrouwen en toekomstbeeld worden ongelooflijk aangetast wanneer je niet de juiste opleiding hebt gevonden of wanneer je het überhaupt gewoon even niet weet.

Dit is mijn verhaal in het kort opgeschreven. Ik hoop als ambassadeur mijn verhaal meer te kunnen delen en daarmee jongeren te bereiken die misschien wel in zo’n soort gelijke situatie zitten. Het is belangrijk om te beseffen hoe groot de impact van een opleiding op je leven kan zijn. En daarbij is het belangrijk dat het MBO onder de aandacht wordt gebracht. Immers is het MBO niet minder dan het HBO of de universiteit.
Uiteindelijk zijn we allemaal gelijk, allemaal belangrijk en allemaal bijzonder.