Techniek

Allround constructiewerker

BBL

Dit kun je doen na je studie

Als Allround constructiewerker maak je constructies of plaatwerk. Bijvoorbeeld voor schepen, bruggen of hijskranen. Je werkt veel samen met je ploeg. En vaak ben je ook zelfstandig aan de slag. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk.

Waar je aan het werk gaat? In de staalconstructiebouw, de framebouw of de machinebouw.

Je werkt nauwkeurig en geconcentreerd. En je bent goed in communiceren. Ook onder druk kun jij problemen oplossen, daar raak je niet gestrest van. Je hebt ruimtelijk inzicht: je ziet snel hoe een constructie of een ontwerp in elkaar zit. En je bent flexibel.


Aanmelden Try-out

Voor BBL-opleidingen in de metaal werkt Rijn IJssel samen met het OpleidingsBedrijf Metaal (OBM). Je gaat twee dagen per week naar school, waarbij je afwisselend zowel theorie- als ook praktijkvakken krijgt, de andere dagen ga je werken bij een leerbedrijf. Het OBM biedt ook uitgebreide begeleiding. Je slagingskans wordt hiermee aanzienlijk vergroot. Verder helpt het OBM je, als dat nodig is, bij het vinden van een leerbaan en kun je ook extra branchediploma’s behalen zoals VCA en NIL-Lassen.Beroepenfilmpje allround constructiewerker

25286, Allround constructiewerker

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Deze BBL-opleiding duurt drie jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.


Als je de BBL-opleiding volgt, heb je een officiële arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf nodig. Dit bedrijf dient zich ook aan te sluiten bij het OBM (OpleidingsBedrijfMetaal).

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding. Je hebt twee lesdagen op school, waarbij één lesdag uit het uitvoeren van praktijkopdrachten bestaat.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Het onderwijsprogramma dat je volgt ligt niet precies vast: het is qua volgorde gedeeltelijk zelf te bepalen. Die bepaal je samen met je studieloopbaanbegeleider.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Allround constructiewerker is een moderne opleiding met CNC-technieken. Je leert vooral beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je leert onder andere hoe je deze werkzaamheden uitvoert:

Kerntaken en werkprocessen

Voert constructie- en reparatiewerkzaamheden uit

 • Controleert aangeleverde informatie en toelaatbare belasting
 • Voert constructiewerkzaamheden uit
 • Voert constructiereparaties en -modificaties uit
 • Begeleidt minder ervaren collega’s
 • Rondt uitgevoerde constructiewerkzaamheden af

Vervaardigt producten

 • Bereidt eigen werkzaamheden voor
 • Stelt machine en gereedschappen in en af
 • Bewerkt en vervormt materialen
 • Meet en controleert vervaardigde producten
 • Rondt uitgevoerde werkzaamheden af

Daarnaast krijg je ook les in de vakken Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding via de keuzedelen bovendien extra vaardigheden voor je beroep ontwikkelen. Als je zo’n keuzedeel met goed gevolg afsluit, dan wordt dat op het diploma vermeld. Dat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en vergemakkelijkt de doorstroom naar een eventuele vervolgstudie. Het is nog niet precies bekend waaruit je kunt kiezen.

Als je een keuzedeel met goed gevolg afsluit, dan wordt dat op het diploma vermeld. Dat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en vergemakkelijkt de doorstroom naar een eventuele vervolgstudie.

We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening voor niveau 3
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)

Lees meer over keuzedelen

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 Driejarig Tweejarig
na niveau 2
Benodigde leermiddelen Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Boeken/Licenties/Readers € 390,00  
Veiligheidsschoenen    
Blauwe overall of stofjas    
Aanvullende voorzieningen    
Diversen € 25,00  
Laptop of notebook    
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen Leermiddelenlijst Leermiddelenlijst
Boeken/Licenties/Readers € 390,00  
Aanvullende voorzieningen    
Diversen € 25,00  
Laptop of notebook    
Leerjaar 3    
Benodigde leermiddelen Leermiddelenlijst  
Boeken/Licenties/Readers    
Aanvullende voorzieningen    
Diversen € 25,00  
Laptop of notebook    

Na het afronden van deze opleiding kun je aansluiten nog de opleiding technisch leidinggevende op niveau 4 volgen.

Actueel

Tijdens de Techniekdag op zaterdag 21 mei beleven kinderen van 8 tot en met 14 jaar spelenderwijs allerlei techniekavonturen.

Bekijk ook eens..

Techniek

Techniek

28 opleidingen