Techniek

Eerste fietstechnicus

BBL

Dit kun je doen na je studie

Je werkt in een fietsenzaak. Je staat niet alleen in de werkplaats: ook de verkoop van fietsen en accessoires hoort bij je werk. Fietsenzaken worden steeds groter en hebben steeds meer personeel. Als eerste fietstechnicus stuur je daarom ook monteurs aan. Je plant werkzaamheden, begeleidt leerlingen en zorgt voor een goed voorraadbeheer. Je zorgt dat je continu op de hoogte blijft van de nieuwste fietsonderdelen en -modellen, want de fietstechniek gaat snel vooruit. Je kunt ook een eigen zaak beginnen.

Beroepenfilmpje eerste fietstechnicus

25230, Eerste fietstechnicus

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Het schooljaar start in augustus. Tussentijdse instroom is mogelijk.

Deze BBL-opleiding duurt 3 jaar.

Als je het diploma Fietstechnicus (niveau 2) al hebt, duurt deze niveau 3 opleiding maar 1 jaar.

Bekijk voor details van deze opleiding de studiegids.

Kijk hier voor de Onderwijs- en Examenregeling.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Of je hebt het diploma Fietstechnicus niveau 2.

Om aan de opleiding mee te kunnen doen, moet je een officiële arbeidsovereenkomst met een leerbedrijf hebben.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding. Het is in principe een driejarig traject. Je hebt een (on)betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en gaat één dag per week naar school. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Natuurlijk leer je in de eerste plaats fietsen onderhouden en repareren. Het gaat om alle soorten fietsen, van het gewone model tot de racefiets, de mountainbike en de fiets met elektrische trapondersteuning. Je leert hoe je reparaties uitvoert aan aandrijfsystemen, verlichting, banden en wielen, veersystemen, frames en (hydraulische) remmen. Daarnaast leer je om diagnoses te stellen aan complexe systemen.

Kortom, je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Het gaat dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden, zoals:

 • Fietsen onderhouden en repareren
 • Diagnoses stellen aan complexe systemen
 • Fietsen verzekeren/schaderapporten opstellen
 • Begrotingen maken
 • In de vingers krijgen van verkooptechnieken
 • Aansturen van de medewerkers in de werkplaats
 • Het magazijn bijhouden

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. 

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. De keuzedelen zijn in ontwikkeling.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Rekenen 3F

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 200,00
Aanvullende voorzieningen  
Laptop of notebook  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 200,00
Aanvullende voorzieningen  
Laptop  

Na het afronden van deze opleiding kun je blijven werken of een mbo-opleiding op niveau 4 gaan volgen. Op niveau 4 is er overigens geen opleiding in de fietstechniek.

Actueel

Rijn IJssel en Van Leeuwen Auto’s starten samen de Autoschadeherstel Academy. Een overeenkomst daarvoor, die mede mogelijk is gemaakt door de provincie...

Bekijk ook eens..

Techniek

Techniek

28 opleidingen