Techniek

Eerste monteur mechatronica

BBL

Dit kun je doen na je studie

Je bouwt zelfstandig machines (of delen daarvan), bijvoorbeeld volautomatische machines, lasrobots, sorteermachines, plaatsingsmachines, kopieermachines en printers. Je zet ze in elkaar en monteert elektrische en elektronische onderdelen, en onderdelen die door lucht (pneumatiek) of vloeistof (hydrauliek) worden aangedreven. Daarna sluit je alles aan. Met de computer bestuur je de installatie en stel je hem in. En natuurlijk zorg je voor het onderhoud. Alles wat je doet, doe je onder begeleiding.

Je kunt zorgvuldig en nauwkeurig werken, en goed met mensen omgaan. Ook heb je snel door hoe dingen in elkaar zitten. Je kunt zelfstandig werken, maar ook goed samenwerken in een team.


Aanmelden Try-out

Voor BBL-opleidingen in de metaal werkt Rijn IJssel samen met het OpleidingsBedrijf Metaal (OBM). Je gaat twee dagen per week naar school, waarbij je afwisselend zowel theorie- als ook praktijkvakken krijgt, de andere dagen ga je werken bij een leerbedrijf. Het OBM biedt ook uitgebreide begeleiding. Je slagingskans wordt hiermee aanzienlijk vergroot. Verder helpt het OBM je, als dat nodig is, bij het vinden van een leerbaan en kun je ook extra branchediploma’s behalen zoals VCA en NIL-Lassen.

Hier vind je een algemeen beroepenfilmpje.

 

25340, Eerste monteur mechatronica

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Deze BBL-opleiding duurt drie jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

BBL-opleiding
Als je een BBL-opleiding volgt, heb je een officiële arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf nodig. Dit bedrijf dient zich ook aan te sluiten bij het OBM (OpleidingsBedrijfMetaal)

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding. Je hebt twee lesdagen op school, waarbij één lesdag uit het uitvoeren van praktijkopdrachten bestaat.

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Het onderwijsprogramma dat je volgt ligt niet precies vast: het is qua volgorde gedeeltelijk zelf te bepalen. Die bepaal je samen met je studieloopbaanbegeleider.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. 

Je leert onder andere:

 • Besturingstechniek
 • Elektrotechniek
 • Hydrauliek
 • Loopbaan en Burgerschap (LB)
 • Montage en onderhoud
 • Nederlands
 • Pneumatiek
 • Rekenen Werktuigbouwkunde

Daarnaast krijg je ook les in de vakken Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding via de keuzedelen bovendien extra vaardigheden voor je beroep ontwikkelen. Als je zo’n keuzedeel met goed gevolg afsluit, dan wordt dat op het diploma vermeld. Dat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en vergemakkelijkt de doorstroom naar een eventuele vervolgstudie. Het is nog niet precies bekend waaruit je kunt kiezen.

Als je een keuzedeel met goed gevolg afsluit, dan wordt dat op het diploma vermeld. Dat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en vergemakkelijkt de doorstroom naar een eventuele vervolgstudie.

We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening voor niveau 3

Lees meer over keuzedelen

Cursusgeld per jaar - BBL

Vanwege de coronamaatregelen heeft de minister van OCW het cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 (als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 126,50 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 306,00 per cursusjaar. Dat is een korting van 50% op het oorspronkelijke bedrag.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BBL 
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers € 280,00
Veiligheidsschoenen  
Blauwe overall of stofjas  
Werkplaatsset: schuifmaat, veiligheidsbril, kraspen, rolmaat  
Aanvullende voorzieningen  
Diverse € 25,00
Laptop of notebook  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers  
Aanvullende voorzieningen  
Diverse € 25,00
Laptop of notebook  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/Licenties/Readers  
Aanvullende voorzieningen  
Diverse € 25,00
Laptop of notebook  

Na het afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar de opleidingen Allround plaatwerker, Allround constructiewerker, Allround lasser en, als je nog verder bent, Werkvoorbereider.

 

Actueel

Gelderland krijgt een innovatief regionaal opleidingscentrum voor autoschadeherstellers. Het gaat om een initiatief van Rijn IJssel, waaraan ruim veertig...