Show van ‘vergeten’ kledingstukken in Luxor

Studenten Rijn IJssel maken van ‘vergeten’ kledingstukken nieuwe collectie

26

juni

2017

Op het Fashion + Design Festival in Arnhem laten modestudenten van Rijn IJssel hun talenten zien in een drietal evenementen: op vrijdag 30 juni showen studenten Fashion hun eindexamencollectie tijdens een modeshow in Rozet. Aanvang 18.00 uur. Ook is diezelfde dag in de Hemelrijk Passage nog tot en met 2 juli de expositie Made to Learn te bewonderen. Hier zijn designerkledingstukken te zien die studenten bij Studio Ryn hebben gemaakt. En op zaterdag 1 juli presenteren eerstejaarsstudenten in Luxor de Used & Abused-collectie: een nieuwe kledingcollectie, gemaakt van kledingstukken die bezoekers van Luxor hebben laten liggen. Meer informatie en kaarten via Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA), www.fdfarnhem.nl.

Used & Abused-collectie
In tien weken tijd hebben de studenten van vesten, sjaals, jassen, tops en paraplu’s veertien nieuwe outfits gemaakt. “Ze hebben de collectie samengesteld vanuit één zelfbedacht thema: ‘de blurred lines’, vervaagde lijnen”, legt Gytha Paulusma, docent Fashion & Design van Rijn IJssel, uit.

Verrassende outfits
“Van oude T-shirts hebben ze weer nieuwe rokken, broeken en jumpsuits gemaakt, van twee jassen één nieuwe jas en van oude sjaals een nieuw topje: oversized kleding voor mannen en vrouwen. Door bijvoorbeeld een blouse op de kop te houden of een mouw af te knippen, leren studenten anders te kijken naar oude kleding en komen ze tot duurzame, creatieve oplossingen. Ze zijn dan zelf ook verbaasd welke verrassende outfits ze daarvan kunnen maken. En ik vind dat de studenten, pas eerstejaars, echt tot een collectie zijn gekomen die eenheid uitstraalt.”

Een van de studenten die een outfit heeft gemaakt, is Aron de Haardt (21) uit Ewijk. “Het was echt een uitdaging om iets moois te maken van gerecycled materiaal. Ik heb bijvoorbeeld een longsleeve gemaakt van sjaals, een canvasdoek en andere T-shirts, maar het is wel tof geworden.”

Van Luxor voor Luxor
Een tweede groep studenten van Rijn IJssel van de opleiding Specialist Modemaatkleding kreeg ook een speciale opdracht van Luxor. Zij hebben ook van ‘vergeten’ kledingstukken negentien verschillende outfits gemaakt, speciaal ontworpen voor medewerkers van Luxor. “Grappig dat zo de cirkel weer rond is”, vindt Paulusma. “Van oude kleding van Luxor hebben we weer nieuwe kleding voor Luxor gemaakt.”

Samenwerking met Museum Arnhem
De modeopleidingen van Rijn IJssel werken regelmatig samen met bedrijven en instellingen in Arnhem en omgeving samen. Zo maken studenten ook tassen van oude banners voor Museum Arnhem.