Studenten debatteren voor finaleplek MBO Debattoernooi

25

januari

2017

Studenten van Rijn IJssel hebben woensdag 25 januari op locatie Velperweg 39 in Arnhem met elkaar gedebatteerd tijdens het Rijn IJssel Debattoernooi. De winnaar: studenten van de opleiding Marketing en Communicatie (zie foto)! Samen met de nummer twee gaan zij op 10 februari naar het landelijke MBO Debattoernooi bij ROC Mondriaan in Den Haag. De studenten debatteerden over onderwijs, politie en belasting. Onder andere wethouder van Onderwijs Ron König was jurylid van het Rijn IJssel-toernooi.

Stellingen

De studenten debatteerden in teams over de stellingen: ‘Er moet een extra leerjaar komen op de onderbouw van het vmbo’, ‘Nederland moet de belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven afbouwen’ en ‘De politie moet bij elke staandehouding een stopformulier invullen’. Daarnaast was er nog een debatronde met een improvisatiestelling.

Voor en door studenten
Studenten van de opleiding Evenementenorganisatie bij Rijn IJssel organiseerden in samenwerking met de DebatUnie het debattoernooi. Ter voorbereiding op het toernooi hebben studenten in diverse voorrondes een debattraining gehad en geoefend met debatteren aan de hand van prikkelende stellingen.

Debatteren vergroot taalvaardigheid 
Rijn IJssel heeft het onderdeel debatteren opgenomen in het onderwijsprogramma, omdat het actieve werkvorm is die de taalvaardigheid van studenten vergroot: studenten moeten immers met elkaar in dialoog, standpunten van verschillende kanten bekijken en zich inleven in de ander. Daarnaast maakt het ze hun bewust van maatschappelijke thema’s.  

Jaarlijks Rijn IJssel Debattoernooi
Het Rijn IJssel Debattoernooi is een jaarlijks terugkerend evenement, dit jaar voor de derde keer. 

MBO Debattoernooi
Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert sinds 2007 het MBO Debattoernooi, een landelijk evenement waaraan jaarlijks zo’n dertig mbo-klassen deelnemen. Dit toernooi telt drie debatrondes en één slotdebat tussen de twee beste scholen. Het MBO Debattoernooi wordt gehouden op vrijdag 10 februari bij ROC Mondriaan in Den Haag.


Op de foto het winnende team v.l.n.r. Romy Karssens, Minke Scheffer, Jasmin Einollahi Shakiba, Jair Febie, Sven Geurts.