Aanbesteding circulair inkopen meubilair

21

december

2018

Aanbesteding circulair inkopen meubilair

Vrijdag 14 december is met een erg goed bezochte 'ontmoeting met de markt' de aftrap gegeven voor de aanbesteding van meubilair voor Rijn IJssel. Omdat Vakschool Wageningen per schooljaar 2019-2020 de nieuwe deuren gaat openen, worden de pijlen in eerste instantie gericht op de inrichting van de vernieuwde vakschool. Lopende dit traject zal ook de procedure voor de rest van de organisatie worden opgestart.

Circulair inkopen
Met deze aanbesteding betreedt Rijn IJssel de geheel nieuwe weg van circulair inkopen. Deze manier van inkopen gaat uit van het voorkomen van verspilling door langduriger gebruik te maken van de mogelijkheden en waarde van spullen die je al in huis hebt. Waarom weggooien als je een product met een geringe investering een tweede of misschien zelfs derde leven kunt geven. Bij computer hardware en telefoons (denk aan Apple en HP) is het al de normaalste zaak van de wereld. Waarom dan niet bij meubilair?

Bij het maken van de plannen voor ieder inrichtingsproject in alle gebouwen van Rijn IJssel zal telkens de inzet van meubels die voor hergebruik in aanmerking komen besproken worden. Daarbij staat uiteraard (beeld)kwaliteit hoog in het vaandel. Rijn IJssel zal zich daarbij, gedurende de hele looptijd van het project, laten adviseren en assisteren door een, met de aanbesteding, geselecteerde marktpartij. Uniek is tegelijkertijd de manier die Rijn IJssel gekozen heeft voor de financiering van het nieuw aan te schaffen meubilair. Dit zal niet meer worden gekocht. Er zal worden betaald voor het gebruik ervan. De leverancier blijft eigenaar van het meubilair, zorgt voor het onderhoud ervan en staat garant voor langdurige inzet.

Gedurfde stap
Alhoewel de door Rijn IJssel ontvouwde plannen voor veel van de aanwezige marktpartijen nog relatief nieuw waren, raakte men er enthousiast over. Er was veel waardering voor het feit dat Rijn IJssel deze stappen durft te zetten en diverse partijen lieten blijken graag samen met Rijn IJssel deze, noodzakelijke, nieuwe stap in de toekomst te willen zetten. De aanbesteding wordt begin januari opgestart en we hopen op mooie resultaten.