Rijn IJssel introduceert wijnadviseur-app WineStein in opleiding

10

januari

2018

Studenten die een horeca-opleiding bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen volgen, kunnen straks nog beter aan gasten uitleggen welke wijn bij welk gerecht past en vice versa. Vakschool Wageningen gaat namelijk als eerste hotelschool in Nederland gebruik maken van de slimme sommelier-app WineStein. Tijdens de horecavakbeurs Wine Professional 2018 in de RAI in Amsterdam bekrachtigden beide partijen officieel de samenwerking.

WineStein is een digitale sommelier die voor elk gerecht de best passende wijnen selecteert. De app WineStein is een uitvinding van drie partijen: een topkok (voormalig Michelin-sterrenchef), een voormalig student aan het Institute Master of Wine in London én de faculteit Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen. De universiteit heeft ervoor gezorgd dat gasten in een restaurant op een tablet kunnen invoeren welke gerechten ze gaan eten waarna het algoritme van WineStein een passende wijn zoekt. Omgekeerd zoeken werkt ook; dan voert een klant eerst de wijn in, waarna een passend gerecht wordt gezocht.

Vakkundig advies
Restaurants werken al samen met WineStein. En nu ook de eerste horecaopleiding. Met zo’n slimme app vraag je je bijna af of uitleg van een sommelier nog wel nodig is. Directeur Carel Rink van Vakschool Wageningen legt uit: “Gasten zullen juist meer vragen stellen over wijnen. Want als er meer goede matches zijn, welke moet je dan kiezen? Daar kunnen onze goed opgeleide studenten vakkundig advies over geven. Het is voor ons een zeer welkome aanvulling op de lessen in wijn die onze studenten al krijgen.”