Team Rijn IJssel naar finale MBO Debattoernooi

25

januari

2018

Moeten alle asielzoekers vanaf dag één taalles krijgen? En aan welke landen moet Nederland ontwikkelingshulp geven? Over deze vragen gingen studenten van Rijn IJssel op woensdag 24 januari met elkaar in debat tijdens het Rijn IJssel-debattoernooi. Op locatie Middachtensingel 2 in Arnhem debatteerden ze over thema’s als asielzoekers, ontwikkelingshulp en social media. Het team van studenten die een opleiding in Elst volgen, was de winnaar en vertegenwoordigt Rijn IJssel op het landelijke MBO Debattoernooi, dit jaar op 9 februari bij ROC Tilburg. Burgemeester Marcouch van Arnhem opende het Rijn IJssel-toernooi.

Stellingen

De studenten debatteerden in teams over de stellingen: ‘Vanaf dag één moeten alle asielzoekers taalles krijgen’, ‘Nederland moet alleen ontwikkelingshulp geven aan landen die een deel van het geld investeren in zonnepanelen’ en ‘Je hebt alleen het recht om reacties te plaatsen op sociale media als je zelf regelmatig iets post’. Deze stellingen worden ook gebruikt voor het landelijke MBO Debattoernooi. Daarnaast was er nog een debatronde met een improvisatiestelling.

Voor en door studenten

Studenten van de opleiding Medewerker marketing & communicatie bij Rijn IJssel organiseerden het debattoernooi in samenwerking met de DebatUnie. Ter voorbereiding op het toernooi hebben studenten in diverse voorrondes een debattraining gehad en geoefend met debatteren aan de hand van prikkelende stellingen.

Debatteren vergroot taalvaardigheid

Rijn IJssel heeft het onderdeel debatteren opgenomen in het onderwijsprogramma, omdat het een actieve werkvorm is die de taalvaardigheid van studenten vergroot. Studenten moeten immers met elkaar in dialoog, standpunten van verschillende kanten bekijken en zich inleven in een ander. Daarnaast maakt het ze bewust van maatschappelijke thema’s.

Jaarlijks Rijn IJssel Debattoernooi

Het Rijn IJssel Debattoernooi is een jaarlijks terugkerend evenement en heeft dit jaar voor de vierde keer plaatsgevonden.

MBO Debattoernooi

De stichting Nederlands Debat Instituut organiseert sinds 2007 het MBO Debattoernooi, een landelijk evenement waaraan jaarlijks zo’n dertig mbo-klassen deelnemen. Dit toernooi telt drie debatrondes en één slotdebat tussen de twee beste scholen. Het MBO Debattoernooi wordt gehouden op vrijdag 9 februari bij ROC Tilburg.