Jonge politici in gesprek met studenten Rijn IJssel

9

maart

2018

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, organiseert Rijn IJssel op woensdag 14 maart een debat tussen studenten en politici. Aan de verkiezingen van de gemeente Arnhem doen zestien politieke partijen mee. Bij het debat zijn kandidaten van zes partijen aanwezig: Scott van den Broek (CDA), Mattijs Loor (D66), Marie José Navis (Groen Links), Vincent Bouma (PvdA), Abdurrahman Çetintaş (SP) en Rebin Maref (VVD). Het debat vindt tussen 12.00 en 14.00 uur plaats op onze locatie aan de Middachtensingel.

De bijeenkomst start met een pitch van de politici van 1 minuut. Vervolgens gaan ze met elkaar in debat onder leiding van docent Diederik Wismans. Studenten kunnen vooraf vragen insturen. Wismans legt uit: “Wij vinden het belangrijk om jongeren actief te betrekken bij politiek. We willen onze studenten duidelijk maken dat ze invloed hebben op de wereld om hen heen. Jongeren komen over het algemeen weinig met politiek in aanraking en doen daardoor weinig politieke kennis op. Rijn IJssel wil graag hun interesse voor politiek aanwakkeren. We nodigen tijdens dit debat alleen jonge politici uit. Wij hopen dat zij onze studenten meer aanspreken.”

Studenten kunnen na het eerste debat, rond 13.00 uur, zelf met politici in debat en vragen aan hen stellen. Ze zijn daarop voorbereid tijdens de lessen burgerschap. Wismans: “Het is voor veel studenten de eerste keer dat ze gaan stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Door de lessen burgerschap en dit debat stimuleren we hen om over hun stem na te denken. We willen studenten het besef bijbrengen dat discussie hierover belangrijk is.”