Masterclass Oplossingsgericht coachen

30

november

2018

Donderdag 29 november was er een masterclass voor praktijkopleiders van leerbedrijven uit het werkveld van zorg en welzijn. Meer dan honderd geïnteresseerden waren aanwezig op de Kronenburgsingel. BPV-begeleiders van tandartspraktijken, SIZA, huisartspraktijken, Iriszorg, BSO, Attent en nog vele andere instanties en bedrijven waren op de masterclass af gekomen.
Martha Voncken, teamleider bij het cluster Zorg & Welzijn heette alle aanwezigen welkom bij deze speciale bijeenkomst. Deze avond was een bedankje van het cluster aan vertegenwoordigers van het werkveld voor hun inzet en hun begeleiding van de Rijn IJssel studenten.

De student aan het denken zetten
De masterclass werd gegeven door Irene Lansdaal en Marianne Linders van Solvitas. Een positieve training want de essentie ligt bij het niet denken vanuit een probleem maar vanuit de oplossing. Het gaat erom om de ander, de student, aan het denken te zetten. Onze betrokkenheid is vaak zo groot, dat we geneigd zijn harder te werken dan onze studenten. Oplossingsgericht coachen helpt je ‘alleen’ de goede vragen te stellen en zet de ander juist aan het werk. Door te activeren in plaats van te adviseren, maak je optimaal gebruik van de kennis en vaardigheden van de ander. Oplossingen komen dus van binnenuit en sluiten daardoor beter aan.

Oplossingsgericht coachen bij Rijn IJssel
Beide dames van Solvitas gaan vanaf februari 2019 docenten van Rijn IJssel trainen in oplossingsgericht coachen. Docenten van Zorg & Welzijn die aanwezig waren, hebben alvast een voorproefje gehad van deze training waarbij onder andere de nadruk ligt op versterken wat er goed gaat. Een mooie aanvulling op het RIJk Onderwijs.